Robotik rehabilitasyon, herhangi bir sebepten sinir sisteminde veya kas-iskelet sisteminde meydana gelen hasar neticesinde hareket kabiliyeti kısıtlanmış kişilerde, hareket kabiliyetini ve vücuda kaybettiği fonksiyonlarını yeniden kazandırmak amacıyla geliştirilmiş teknolojik aletlerin kullanıldığı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemidir.
Robotik rehabilitasyon merkezimizde Walkbot yürüme robotu, Lokomat (robot yardımlı yürüme), Armeo Power (el-kol robotu), Anymov (robotik yatak) ve Biodex Denge Eğitim Sistemi ile hizmet verilmektedir. İnme, omurilik yaralanması, beyin hasarı, çocuklarda serebral palsi gibi hastalıklarda erken dönemden itibaren rehabilitasyon programının önemli bir parçası olarak tedavide yer alır.
Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun
Robotik Rehabilitasyon Nedir?
Robotik rehabilitasyon nörolojik veya ortopedik nedenlerle, fiziksel olarak hareket kabiliyetini kaybetmiş ya da hareket kabiliyeti azalmış kişilerde, fiziksel motor becerilerin yeniden kazanılması için robotik cihazlardan yararlanılarak uygulanan teknolojik fizyoterapi tedavi yöntemidir. Robotik rehabilitasyonda kullanılan Walkbot yürüme robotu, Lokomat (robot yardımlı yürüme), Armeo Power (el-kol robotu), Anymov (robotik yatak) ve Biodex Denge Eğitim Sistemi, hastanın hareketlerini destekleyerek tekrardan yürüme, denge ve kol-bacak hareketlerini kazanması amaçlanmaktadır.
Robotik Rehabilitasyon Hangi Hastalıklar İçin Uygundur?
Robotik rehabilitasyon ortopedik ve nörolojik nedenlerle kas-iskelet sisteminde veya sinir sisteminde meydana gelen hasar sonucu gelişen hareket yeteneğinin kısıtlanmasına neden olan hastalıkların tedavisi için tercih edilen fizik terapi yöntemidir. Robotik rehabilitasyon aşağıdaki hastalıklar için uygundur:
- Parkinson Hastalığı
- Omurilik Yaralanması (Omurilik Felci)
- Serebral Palsi (SP)
- Multiple Skleroz (MS)
- İnme (Felç)
- Ortopedik Hastalıklar ve Yaralanmalar (Kalça-Diz Protezi Ameliyatı Sonrası veya Spor Yaralanmaları)
- Kas-İskelet Sistemi Yaralanmaları (Kırık, çıkık sonrası)
- Geriatrik Hastalıklar (Yürüme ve Denge Bozukluklar)
- Travmatik Beyin Hasarı
Parkinson Hastalığı
Parkinson Hastalığı, beynin hareket kontrolü sağlayan kısmı substantia nigra’daki sinir hücrelerinin işlevini kaybetmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Substantia Nigra’daki sinir hücreleri, dopamin üretiminden sorumludur ve dopamin azaldıkça hareketler yavaşlar, kaslarda sertleşme, titreme ve denge sorunları yaşanmaya başlanır. Parkinson, genellikle 60 yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir ancak daha genç yaşlarda da başlayan türleri mevcuttur. Parkinson sebebi net olarak bilinmese de genetik ve çevresel faktörlerin hastalığın gelişmesinde rol oynadığı düşünülmektedir.
Parkinson Hastalığında Robotik Rehabilitasyon, denge bozukluğu, hareket yavaşlığı ve yürüme güçlüğünü azaltmak için kullanılmaktadır. Walkbot gibi, Lokomat gibi adı yürüme robotları, hastanın belirli hızda ve adım düzeninde yürüyüş yapmasına yardım eder ve beyin-yürüyüş ilişkisi yönetilir. Armeo Power robotlu el-kol rehabilitasyon cihazı, Parkinson nedeniyle el ve kolda motor becerilerini kaybeden bireylerde yazı yazma, tutma, kavrama veya uzanma gibi sıradan günlük hareketlerin yeniden kazandırılması için kullanılmaktadır. Biodex Denge Eğitim Sistemi ile hastalarda adım basma ve denge bozukluklarının düzelmesi hedeflenmektedir. Kas gücü iyileşebilir ve hareket kabiliyeti artabilir. Alter-G adı verilen Yerçekimsiz Koşu Bandı, Parkinson hastalarında denge bozukluğu riskini azaltarak güvenli şekilde yürüyüş yapılmasını sağlar ve böylece, hasta düşme korkusu yaşamadan yürüyüş egzersizi yapabilir. Adım atma-beyin komutu ilişkisinin düzeltilmesi açısından yarar sağlamaktadır ve kas gücünü artırmaktadır.
Omurilik Yaralanması
Genellikle trafik kazaları, düşme veya spor kazaları sonucunda gelişen travmatik omurilik yaralanmalarında, vücudun sinir iletimi bozulur ve hareket veya his kaybı ortaya çıkabilir. Omurilik felci, vücudun tamamında ya da kısmi olarak alt ekstremitelerde his kaybına neden olabilir. Bacaklarda inmede robotik rehabilitasyon tercih edilebilir.
Robotik yürüme rehabilitasyon cihazı Walkbot, omurilik yaralanmalarında hastanın kalça ve diz eklemlerini hareket ettirerek yürüme kabiliyetini yeniden kazanmasına yardımcı olmaktadır. Walkbot vücut ağırlığı denge sistemine sahiptir ve felçli hastalar güvenle yürüme egzersizi yapabilir. Ayrıca Walkbot ile yürüyüş, kan dolaşımını iyileştirir ve kas gücünü artırmaktadır.
Serebral Palsi (SP)
Serebral Palsi, doğum öncesinde, sırasında veya doğumun hemen sonrasında ortaya çıkan ve beyin gelişimini olumsuz etkileyen hasar sonucunda gelişir. Serebral Palsi hastalığında beyinde, duruş ve hareket etme kontrolünü sağlayan bölgede hasar meydana gelmektedir. Oksijen yetersizliği, erken doğum, enfeksiyon veya başka bir travmatik neden Serebral Palsi nedeni olabilir. Yaşam boyu ilerleyen bir hastalık değildir. İstemsiz hareketler, duruş ve hareket bozuklukları, kaslarda sertlik gibi sorunlara neden olmaktadır.
Walkbot yürüme cihazı ile özellikle erken yaşlarda başlandığında çocuklarda motor becerilerin gelişimine olumlu katkıda bulunmaktadır ve kas ve iskelet sistemini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır. Robotik yürüme rehabilitasyon cihazı ile yapılan yürüme terapileri, kas tonusunun iyileşmesine destek olur. Biodex Denge Eğitim Sistemi ise alt ekstremite denge yetilerinin gelişmesini sağlayabilmektedir.
Multiple Skleroz (MS)
Multiple Skleroz (MS), bağışıklık sisteminin sinir hücrelerini koruyan miyelin kılıfına saldırması ile ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Vücutta sinir iletimi bozulur ve uyuşma, yorgunluk, denge kaybı, konuşma bozukluğu, kas sertleşmesi ve hatta görme bozukluğu meydana gelebilir.
Walkbot ile yapılan yürüme egzersizleri MS hastalarında kas kaybının önlenmesine, kas yoğunluğunun artmasına, denge bozukluklarının azalmasına yardımcı olur. Anymov robotik yatak, MS hastalarında dolaşımın artmasına ve kas tonusunun korunmasına yardım edebilir. Biodex Denge Eğitim Sistemi ile Multiple Skleroz hastalığında yaşanan denge bozuklukları yönetilebilir, kas koordinasyon alıştırmaları yapılabilir.
İnme (Felç)
Robotik rehabilitasyonun en yaygın kullanıldığı hastalık, inmeye bağlı hemiparezi (vücudun bir kısmını etkileyen güçsüzlük) tedavisidir. Felç (inme), beyin damarında yırtılma sonucu gelişen kanama veya beyne kan akışının kesilmesi neticesinde yaşanabilmektedir. İnme, aniden gelişir ve konuşma bozukluğu, vücudun bir tarafında güç kaybı veya görme kaybı gibi semptomlar yaşanabilmektedir. Yüksek tansiyon, kalp hastalıkları veya damar sertliği, en sık karşılaşılan felç sebeplerindendir. İnmede robotik rehabilitasyon, hastalığın seyrini hızla olumlu yönde değiştirebilir.
İnme için el-kol hareketleri ve yürüme gibi motor becerilerin yeniden kazanılmasında robotik cihazlarla düzenli olarak yapılan rehabilitasyon tedavilerinin payı büyüktür. Hareketlerin robotik destekli tekrar edilmesi, sinir hücrelerinin yeniden yapılanmasına katkı sağlar ve standart fizyoterapi seanslarına kıyasla daha hızlı ilerleme kaydedilir.
Walkbot inme tedavisinde hastanın bir yürüyüş sistemi geliştirmesini sağlar, düzenli olarak ve belirli aralıklarla adım atılmasını sağlar ve motor öğrenmeyi tetikler. Armeo Power el-kol robotu felçli hastalarda üst ekstremitelerin motor fonksiyonlarının yeniden kazandırılmasına yönelik tedavi yöntemlerindendir. Anymov robotik yatak, felçli hastaların tüm vücutlarında kas tonusunun artırmaya, kan dolaşımını geliştirmeye ve motor becerilerini düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Biodex Denge Eğitim Sistemi felçli hastalarda denge sisteminin gelişmesini destekler. Alter-G yerçekimsiz koşu bandı ile felçli bireyler, düşme korkusu yaşamadan ve denge kaybı olmadan yürüme yetilerini kazanabilirler.
Ortopedik Hastalıklar ve Yaralanmalar (Kalça-Diz Protezi Ameliyatı Sonrası veya Spor Yaralanmaları)
Kalça ve diz protezi ameliyatları, menisküs yırtığı, ön çapraz bağ yaralanmaları vb. gibi sağlık sorunlarının sonrasında robotik rehabilitasyon yöntemleri tercih edilebilir. Yaralanmanın durumuna göre ortopedik hastalıklarda Alter-G yerçekimsiz koşu bandı, Anymov robotik yatak, Lokomat ya da Walkbot yürüme robotu, Armeo Power robotlu el-kol rehabilitasyon cihazı veya Biodex Denge Sistemi gibi robotik rehabilitasyon yöntemlerinden biri ya da birkaçı tercih edilebilmektedir. Walkbot ve Lokomat, hastanın yürüme kabiliyetini yeniden kazanmasına yardım eder. Ayrıca üst ekstremitelerdeki motor becerilerin geri kazanılması, denge bozukluklarının giderilmesi, kas tonusunun düzenlenmesi ve kan dolaşımının artırılması için robotik rehabilitasyon tedavileri, klasik fizyoterapi seanslarından daha etkili olabilmektedir.
Kas-İskelet Sistemi Yaralanmaları (Kırık, çıkık sonrası)
Özellikle ameliyat gerektiren kırık veya çıkık vakalarından sonra hastanın normal hayatına dönebilmesi için fizyoterapi önerilmektedir. Çoklu veya parçalı kırıklarda hastanın denge kaybından korkmadan güvenle yürümeye başlaması için Walkbot veya Lokomat gibi yürüme robotu temelli bir fizik tedavi süreci geçirmesi, gündelik hayatına hızla dönmesini sağlar. Kol, omuz, dirsek ve el gibi üst ekstremitelerde meydana gelen kas-iskelet yaralanmalarında kullanılan robotik rehabilitasyon cihazı Armeo Power, kas gücünün artırılmasına ve sinir-kas koordinasyonunun yeniden kazanılmasına katkı sağlar. Yatak istirahati gerektiren omurga travmaları, pelvis kırıkları ve bacak kırıklarında, kasları pasif hareketlerle çalıştırmaya başlamak için Anymov Robotik Yatak kullanılabilmektedir. Ayrıca Biodex Denge Sistemi ile hasta denge kontrolünü yeniden kazanabilir.
Geriatrik Hastalıklar (Yürüme ve Denge Bozukluklar) h3
Yaşlanmaya bağlı yürüme ve denge bozuklukları, kas gücü kaybı, eklemlerde yıpranma veya eklem sertleşmesi, postür bozuklukları vb. sorunların azalması için robotik rehabilitasyon tedavi prosedürü kullanılabilir. Walkbot, Lokomat ve Alter-G ile yaşlı bireyler, düşmekten korkmadan dengelerini geri kazanabilir, postür bozukluklarını düzeltebilir, kas ve iskelet sistemini çalıştırabilir. Yatağa bağlı yaşamak zorunda olan geriatrik kişilerde robotik yatak, kan dolaşımını destekleyerek kas tonusunu güçlendirebilir.
Travmatik Beyin Hasarı
Düşme, trafik kazası ve darbe gibi sebeplerden oluşan beyin hasarıdır ve denge, duyu, yürüme, motor ve bilişsel becerilerin bozulmasına neden olabilmektedir. Anymov Robotik yatak, travmatik beyin hasarı neticesinde bilinci kapalı olan hastalarda temel hareketlerin devamlılığını sağlamak ve kas kütlesinin azalmasını önlemek için kullanılabilmektedir. Alter-G yerçekimsiz koşu bandı, vücut ağırlığını azaltarak denge kaybını önler ve düşme korkusu olmadan hastanın yürüme egzersizi yapmasına yardımcı olur. Lokomat ve Walkbot yürüme robotu, yürüme yetisini kaybeden hastalara yürüme kalıbını yeniden öğretir ve kas-adım hafızasını yeniden kazandırır. Walkbot pelvis hareketleri ve gövde stabilitesine odaklanmaktadır. Armeo Power, el ve kol motor becerilerini yeniden kazandırmak için kullanılabilir.
Robotik Rehabilitasyonun Avantajları Nelerdir?
Robotik rehabilitasyon, geleneksel fizyoterapi yöntemlerine kıyasla daha hızlı ilerleme kaydedilmesine olanak tanır. Robotik rehabilitasyon, fiziksel destek robotik cihazlarla anlık olarak yapılır ve geri dönüşler yine anlık olarak kaydedilerek hastanın ilerleyişi minimal bile olsa kaydedilir. Robotik rehabilitasyon avantajları aşağıdaki gibidir:
- Yoğunluk ve Tekrarlılık: Daha uzun süreli ve daha çok tekrarlı rehabilitasyon imkanı sağlar. Egzersiz yoğunluğunun ve tekrar sayısının artması, motor öğrenmeyi desteklemektedir.
- Hassaslık ve Ölçülebilirlik: Robotik cihazlar hareket açısını, kuvvetini ve hızını kaydedebilir ve böylece hassas ilerlemelerin bile ölçülebilir olması sağlanır.
- Erken Mobilizasyon: Özellikle felç sonrası erken süreçte yatağa bağımlılığı azaltabilir.
- Motivasyon: Geribildirim sağlama özelliği ile hastanın rehabilitasyona katılımını teşvik etmektedir.
- Performans: Robotik rehabilitasyon başarısı, klasik fizyoterapi uygulamalarından daha hızlı gözlemlenebilir. Robotik cihazlarda tekrarlamaya bağlı yorulmalar yaşanmaz ve hasta robot sayesinde çalışmasına devam edebilir.
Robotik Rehabilitasyonda Kullanılan Cihazlar ve Teknolojiler
Robotik rehabilitasyon, nörolojik veya ortopedik sorunlar yaşayan hastaların günlük aktivitelerine geri dönmesini ve motor fonksiyonlarını yeniden kazanmasını kolaylaştırmak için kullanılan gelişmiş teknolojik cihazlardan oluşan tedavi yöntemidir. Robotik rehabilitasyonda kullanılan cihazlar ve teknolojiler şunlardır:
- Lokomat (Yürüme Robotu)
- Walkbot (Yürüme Robotu)
- Armeo Power (Üst Ekstremite Robotik Rehabilitasyon Cihazı)
- AlterG (Yerçekimi Destekli Koşu Bandı)
- Biodex Denge Sistemi (Biodex Balance System)
- Anymov (Robotik Mobilizasyon Yatağı)
Lokomat (Yürüme Robotu)
Alt ekstremite rehabilitasyonu için kullanılan ve bir koşu bandı ile birleşik çalışan robot destekli bir yürüme cihazıdır. Lokomat (yürüme robotu) aşağıdaki hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon için kullanılmaktadır:
- Omurilik Yaralanması (Omurilik Felci)
- Parkinson Hastalığı
- Serebral Palsi (SP)
- Multiple Skleroz (MS)
- İnme (Felç)
- Ortopedik Hastalıklar ve Yaralanmalar (Kalça-Diz Protezi Ameliyatı Sonrası veya Spor Yaralanmaları)
- Kas-İskelet Sistemi Yaralanmaları (Kırık, çıkık sonrası)
- Geriatrik Hastalıklar (Yürüme ve Denge Bozukluklar)
- Travmatik Beyin Hasarı
Lokomat Nasıl Çalışır?
Lokomat, yürüme kabiliyetini yitirmiş veya yürüme yetisinde azalma olan hastalarda kullanılan bir robotik yürüme cihazıdır. Lokomat çalışma adımları aşağıdaki gibidir:
Hasta özel bir koşu bandına alınır.
Diz ve kalça eklemine özel robotik bir dış iskelet yerleştirilir ve sabitlenir.
Sonrasında özel bir askı ile düşme riski sıfıra indirilir.
Adım hızı, adım aralığı ve destek miktarı kişiye özel olarak belirlenir.
Hasta belirlenen ritimde robot desteği ile yürümeye başlar.
Lokomat Yürümeyi Öğrenmede Hastaya Nasıl Yardımcı Olur?
Yürüme yeteneğini kaybetmiş hastalarda hastayı olabildiğince erken ayağa kaldırmak yürüme yeteneğinin tekrar kazanılmasında ve hareketsizliğe bağlı sorunların önlenmesinde çok önemlidir. İnme ve omurilik yaralanması gibi nörolojik hastalıklara bağlı yürüme bozukluklarında beyinden gelen sinyaller kaslara ulaşamamaktadır. Ortopedik nedenlere bağlı yürüme bozukluklarında ise kaslar beyinden gelen sinyallere gerekli cevabı veremez.
Lokomat ile belirli bir düzende yapılan yürüme hareketi, hastalık nedeni ile bozulmuş beyinden gelen sinyal akışının yeniden kazanılmasına, beyin ve omuriliğin birlikte çalışmasına, hastalık veya yaralanma nedeniyle kesilen sinyal iletiminin yeniden oluşmasına yardım eder. Özellikle beyin ve omurilik hastalarında lokomat tedavisi omurilik ve bacaklar arasında olan refleks arkın yeniden oluşmasını sağlayarak, yürüme hareket serilerinin tekrarlanması, sinirleri uyararak omuriliğe yürümeyi nasıl başlatacağını ve devam ettireceğini yeniden hatırlatmaktadır. Lokomat tedavisi ile bacaklardan gelen duyusal uyarılar ve görsel algı ile birlikte beynin reorganizasyon ve adaptasyon yeteneği sonucunda beyinde yürümeyi sağlayan bölgelerdeki zarar görmüş hücre gruplarının görevlerini başka beyin hücre grupları öğrenir.
Lokomat Tedavisinden Kimler Yararlanabilmektedir?
Tedavinin asıl amacı yürüyemeyen hastalarda yürüme yeteneğinin yeniden kazanılması veya yürüyebilen hastalarda yürüme yeteneğinin geliştirilmesidir. Lokomat tedavisinden aşağıdaki sağlık sorunlarını yaşayanlar yararlanabilir:
- İnme (felç) geçirenler
- Multiple Skleroz (MS) hastaları
- Parkinson Hastalığı ile mücadele eden yaşlılar
- Omurilik yaralanması yaşayanlar
- Serebral Palsi ile dünyaya gelen çocuklar
- Travmatik beyin hasarı olanlar
- Kalça-Diz Protezi ameliyatı sonrası motor becerileri bozulan kişiler
- Spor yaralanmaları yaşayan sporcular
- Kırık, çıkık sonrası hareket zorluğu yaşayanlar
- Yürüme zorluğu ve denge bozuklukları ile uğraşan geriatrik hastalar
Walkbot (Yürütme Robotu)
Walkbot, insan fizyolojisine yakın şekilde doğal yürüyüş ritmini taklit ederek hastalara bacak hareketlerini öğretme amacıyla kullanılan bir robotik rehabilitasyon cihazıdır. İnteraktiftir ve ayak bileğini çalıştırabilen tek rehabilitasyon robotudur. Robotik yürüme rehabilitasyon cihazı Walkbot aşağıdaki hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon için kullanılmaktadır:
- İnme (Felç)
- Multiple Skleroz (MS)
- Parkinson Hastalığı
- Omurilik Yaralanması (Omurilik Felci)
- Serebral Palsi (SP)
- Travmatik Beyin Hasarı
- Ortopedik Hastalıklar ve Yaralanmalar (Kalça-Diz Protezi Ameliyatı Sonrası veya Spor Yaralanmaları)
- Kas-İskelet Sistemi Yaralanmaları (Kırık, çıkık sonrası)
- Geriatrik Hastalıklar (Yürüme ve Denge Bozukluklar)
Walkbot Özellikleri Nelerdir?
P&S Mechanics tarafından geliştirilen ileri teknoloji ürünü olan yürüme robotu Walkbot, yürüme rehabilitasyon sistemidir. Robot asistanlı ortotik egzersiz fizik tedavisi için kullanılmaktadır, onaylıdır ve tüm dünyada kullanılmaktadır. Walkbot, özellikle inme (felç) hastalarında tercih edilmektedir. Walkbot özellikleri şunlardır:
- 3 Eklemli Dış İskelet: Ayak bileği, diz ve kalçayı kapsayan motor destekli eklemlere sahiptir ve uzuv (bacak) hareketleri baştan sona dikey düzlemde robotik olarak kontrol edilmektedir. Walkbot, ayak bileğini çalıştırabilen tek robotik rehabilitasyon teknolojisidir.
- İnteraktif Gerçek Zamanlı Biyolojik Geri Bildirim: Walkbot, bir ekran aracılığıyla hastaya anlık olarak işitsel ve görsel olarak geri bildirim verir. Bu şekilde hasta, hareketleri doğru yapıp yapmadığını görebilir ve hareketini düzenleyebilir. Anlık geri bildirim, hastanın motivasyonunu artırır ve motor öğrenmeyi geliştirir.
- Nöroplastisite Desteği: Nöroplastisite, beynin fizyolojik veya yapısal değişiklikler yaşayabilme yeteneğidir. Nöroplastisite, öğrenme, deneyim ve gelişme ile yaşanabilir. Walkbot yürüme robotu, beyin ve omurilikteki sinir yollarını tekrarlayan, ritimsel ve doğru yürüme hareketi ile yeniden eğitebilir. Dakikalar süren yürüme tekrarları ile beyin, motor yürüme yetisini kazanabilmektedir. Bu durum özellikle felç ve omurilik yaralanmalarında oldukça önemlidir.
- Ayarlanabilir Destek Dereceleri: Hastanın durumuna göre cihaz hastayı tamamen destekleyebilir veya hastanın kendi kas gücü ile hareket edebilmesi için destek seviyesi değiştirilebilir ve Walkbot hastaya gerektiğinde yardım edebilir. Böylece hastanın iyileşmesi ilerledikçe destek derecesi azaltılabilir.
- Vücut Ağırlığını Destekleme Sistemi: Hastanın vücut ağırlığı özel bir askı ile desteklenmektedir ve hasta güvenle hareketlerini yapabilir.
Walkbot Nasıl Çalışır?
Walkbot, alt ekstremite (bacak) çalıştıran rehabilitasyon robotudur. Walkbot çalışma adımları aşağıdaki gibidir:
Hasta cihaza sabitlenir, belinden yukarıya kadar bir askı sistemi kullanılmaktadır. Bu şekilde vücut ağırlığının büyük bir kısmı cihaz tarafından taşınmış olur.
Robotik dış iskelet bacaklara takılır, iskelet diz, ayak bileği ve kalçayı kavramaktadır.
Yürüme hareketi, bilgisayar desteği ile programlanmaktadır. Adım uzunluğu, sıklığı, hızı vb. belirlenir.
Yürüyüş başlar ve robotik iskelet, adım sistemine uygun şekilde hastanın hareket etmesini sağlar.
Cihaz, yürüyüş sırasında hastaya ve hekime anlık geri bildirimler vermektedir.
Yürüme terapisi tamamlandığında hastanın performansı verileri kaydedilir ve analiz edilir.
Walkbot Yürüme Robotu Tedavisinden Kimler Yararlanabilmektedir?
Tedavinin asıl amacı yürüyemeyen hastalarda yürüme yeteneğinin yeniden kazanılması veya yürüyebilen hastalarda yürüme yeteneğinin geliştirilmesidir. Walkbot yürüme robotu tedavisinden aşağıdaki sorunları yaşayanlar yararlanabilir:
- İnme (felç) geçirenler
- Multiple Skleroz (MS) hastaları
- Parkinson Hastalığı ile mücadele eden yaşlılar
- Omurilik yaralanması yaşayanlar
- Serebral Palsi ile dünyaya gelen çocuklar
- Travmatik beyin hasarı olanlar
- Kalça-Diz Protezi ameliyatı sonrası motor becerileri bozulan kişiler
- Spor yaralanmaları yaşayan sporcular
- Kırık, çıkık sonrası hareket zorluğu yaşayanlar
- Yürüme zorluğu ve denge bozuklukları ile uğraşan geriatrik hastalar
Armeo Power (El-Kol Robotu)
Armeo Power el ve kolun hareket bozukluklarında kullanılabilen bir tür robotik rehabilitasyon cihazıdır. Armeo Power ile el ve kolunu kontrollü şekilde kullanamayan hastalara bir robotik sistem yardımıyla kol ve el rehabilitasyonu uygulanabilmektedir.
Robot Yardımlı Kol-El Rehabilitasyonu Nedir?
İnme, travmatik beyin yaralanması ve omurilik yaralanması gibi nörolojik hastalıklar sonucu gelişen el-kol fonksiyon bozukluklarında kullanılan, kol ve eldeki kullanma kabiliyetini artırmayı hedefleyen robotik rehabilitasyon yöntemidir. Hastanın eliyle cisim kavraması, yemek yemesi, kıyafet giyip çıkarma gibi günlük aktivitelerini geliştirmesine yardımcı olur. Ağır hareket bozukluğu olan hastalar da dahil olmak üzere erken dönemde rehabilitasyona katılımı sağlamaktadır.
Armeo Power Nasıl Çalışır?
Kol-el robotu robotik dış iskelet ve istenilen yüksekliğe ayarlanabilen ve üç boyutlu çalışma alanı sağlayan elektrikli bir sütundan oluşmaktadır. Tüm kola gerekli desteği vererek hastanın kol ve el hareketlerini geliştirmesine yardım eder. Tüm kol genişlik ve uzunluklarında, her iki el ve kolda kullanılabilir. Omuz, dirsek, kol ve el bileğinin tüm hareket yönlerinde hastayı çalıştırabilmek mümkündür. Robotik motorlar bilgisayar kontrollüdür ve tekrarlı yoğun hareket programlarını içeren oyunların da yardımıyla hastanın motivasyonunu artırarak hastaya kol-el hareket kabiliyetini yeniden kazandırmaya yardım eder. Armeo Power yüksek konsantrasyonlu spesifik hareketlerin çalıştırılmasına olanak vererek hastalık nedeni ile bozulan beyinden gelen sinyal akışının yeniden kazanılmasına veya yaralanma nedeniyle kesilen ve hareketin başlamasını sağlayan sinyal iletiminin yeniden oluşmasına yardım eder. Hareket kabiliyetini yeniden restore eden, kavrama gücünü geliştiren ve beynin yeniden organizasyonunu sağlayan bir yöntemdir.
Armeo Power (El-Kol Robotu) Tedavisinden Kimler Faydalanabilir?
Armeo Power, kol ve el desteği sağlayarak hastanın hareket kontrolünü geliştirmek ve kol-el hareket bozukluğunu düzeltmek için kullanılan bir rehabilitasyon robotudur. Armeo Power tedavisinden aşağıdaki sorunları yaşayanlar yararlanabilir:
- İnme (felç) geçirenler
- Multiple Skleroz (MS) hastaları
- Parkinson Hastalığı ile mücadele eden yaşlılar
- Omurilik yaralanması yaşayanlar
- Serebral Palsi ile dünyaya gelen çocuklar
- Travmatik beyin hasarı olanlar
- Kalça-Diz Protezi ameliyatı sonrası motor becerileri bozulan kişiler
- Spor yaralanmaları yaşayan sporcular
- Kırık, çıkık sonrası hareket zorluğu yaşayanlar
- Yürüme zorluğu ve denge bozuklukları yaşayan geriatrik bireyler
Anymov (Robotik Yatak)
Nörolojik hastalıkların erken dönemlerinde yoğun tedavi olanağı sağlayan ilk robotik yatak sistemidir. Erken mobilizasyon için tercih edilebilir ve hareket kabiliyetinin ortadan kalktığı durumlarda kas tonusunun düzenlenmesine ve kan dolaşımının sağlanmasına yardımcı olur.
Anymov (Robotik Yatak) Nasıl Çalışır?
Robotik sistem 13 motor yardımıyla çeşitli yönlerde hareket sağlayarak rehabilitasyon hastasının tedaviye erken katılımına olanak vermektedir. Robotik sistemin hareket yönleri ve hareket açısı aşağıdaki gibidir:
- Dik pozisyon (85˚)
- Kalça açma (35˚)- kapama
- Ayak çekme (15˚)-itme (30˚)
- Diz açma-kapama (5-110˚)
- Sırt desteği (maksimum 90˚)
- Baş aşağı pozisyon (-15˚)
- Yukarı, aşağı (maksimum 105 cm-minimum 64 cm) ve yanlamasına (25˚)
Anymov (Robotik Yatak) Kimler İçin Uygundur?
Robotik yatak sistemi, hareket kabiliyeti oldukça azalmış ve yoğun rehabilitasyon programının gerekli olduğu nörolojik hastalarda ve çeşitli nedenlerle hastanede yatış süresi uzamış, hareket bozukluğu oluşmuş hastalarda ve yeni ameliyattan çıkmış ortopedik hastalarda tercih edilen bir robotik rehabilitasyon tedavisidir. Anymov robotik yatak tedavisinden aşağıdaki sorunları yaşayanlar yararlanabilir:
- İnme (felç) geçirenler
- Multiple Skleroz (MS) hastaları
- Parkinson Hastalığı ile mücadele eden yaşlılar
- Omurilik yaralanması yaşayanlar
- Serebral Palsi ile dünyaya gelen çocuklar
- Travmatik beyin hasarı olanlar
- Kalça-Diz Protezi ameliyatı sonrası motor becerileri bozulan kişiler
- Spor yaralanmaları yaşayan sporcular
- Kırık, çıkık sonrası hareket zorluğu yaşayanlar
- Yürüme zorluğu ve denge bozuklukları yaşayan geriatrik bireyler
Robotik Yatak Sisteminin Faydaları Nelerdir?
Robotik teknoloji ile hastanın hareketinin erken sağlanması duruş ve yürüme kabiliyetinin yeniden kazanılmasını sağlayarak hareketsizliğe bağlı gelişen yatak yarası gibi sorunlardan korunmaya yardımcı olur. Erken dönemde robotik yatak tedavisinin uygulanması hastalarda damar tıkanıklığı, idrar yolunda mikrop, kabızlık, bağırsak tıkanıklığı, göğüste balgam birikimi ve zatürre, eklem kısıtlılığı, kemik erimesi, sistemik veya kaslarda kuvvetsizlik, böbrek taşı, tansiyon dengesizliği, yaygın kas ve eklem ağrısı sıklığını azaltır ve hareketsizliğe bağlı gelişen sorunları önler. Erken dönemde rehabilitasyona katılım hastanın motivasyonunu artırıp rehabilitasyon sürecini hızlandırır.
Biodex Denge Eğitim Sistemi
Denge, postür kontrolü ve eklemlerin konumları ile ilgili sorunlar için kullanılan bilgisayar destekli bir eğitim robotudur. Hem ortopedik hem de nörolojik problemler için kullanılabilmektedir.
İnme (felç) hastaları felcin olduğu taraftaki bacağa yük vermede zorluk yaşamaktadır ve bu nedenle yeni bir yürüyüş şekli geliştirir. Bu yürüyüş düşme riskini yüksek oranda artırmaktadır. Parkinson Hastalarında yürüme sırasında her iki bacağa ağırlık aktarımı düzgün yapılamadığından denge bozulur ve düşme riski artar.
Biodex denge eğitim sistemi çok çeşitli tedavi seçenekleri ile hastalarda denge problemlerinin düzelmesini ve kas tonusunun artırılmasını sağlayan ileri teknolojili bir robotik rehabilitasyon sistemdir. Bu sistemle düşme risk değerlendirilmesi yapılır, denge bozukluğunun vücuttaki hangi sistemlerden kaynaklandığı tespit edilerek rehabilitasyon programı oluşturulur. Biodex Denge Eğitim Sistemi ile hastalar kas gücü ve hareket kabiliyetini artırabilir ve denge bozukluğu düzelebilir.
AlterG (Yerçekimsiz Koşu Bandı)
Alter G ilk olarak NASA tarafından uzaydan gelen astronotların yerçekimine uyumu ve yürüme eğitimleri için geliştirilmiştir. Yerçekimsiz ortamda egzersiz yapmayı sağlayan bir robotik rehabilitasyon yöntemidir. Cihaz %80'e varan yerçekimsiz ortam sağlayarak felç, spor yaralanması, kireçlenme, obezite gibi nedenlerden yürüyemeyen hastaların yürüyebilmesini hatta koşabilmesini sağlamaktadır. Özellikle beyin ve omurilik felci, Parkinson gibi nörolojik hastalarda bu cihaz yardımıyla yürüme tekrar sağlanarak beynin yürümeyi tekrar öğrenmesi, beyin fonksiyonlarının yeniden düzenlenmesi ve yürümenin otomatikleşmesi sağlanmaktadır.
Ayrıca diz, kalça ve ayak bileği kireçlenmesi, spor yaralanması, ameliyat sonrası rehabilitasyon, yaşlılığa bağlı yürüme problemleri yaşayan hastalarda oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Bu hastalarda cihaz içinde yerçekimsiz ortam sağlanarak hastanın rahatlıkla yürümesi sağlanır, kas gücü ve koordinasyonu artırılarak denge düzeltilmektedir.
Robotik Yürüme Cihazı Olan Hastaneler Hangileridir?
Robotik rehabilitasyon içerisinde robotik yürüme cihazlarının etkisi çok büyüktür. Özellikle omurilik yaralanmaları ve inmede robotik yürüme cihazı iyileşme hızını artırabilmektedir.
- Medipol bünyesinde robotik yürüme cihazı Walkbot bulunan hastaneler şunlardır:
- Medipol Mega Üniversite Hastanesi
- MEDİPOL Acıbadem Bölge Hastanesi
- Medipol bünyesinde robotik yürüme cihazı Lokomat bulunan hastane ise Medipol Mega Üniversite Hastanesidir.
Robotik Rehabilitasyon Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Robotik rehabilitasyon sonrası dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır ve bu noktalar, hastanın iyileşme sürecine ve iyileşmeye devam etme durumuna etki edebilir. Robotik rehabilitasyon sonrası dikkat edilmesi gerekenler aşağıda belirtilmektedir:
- Evde Devamlılık: Robotik rehabilitasyon sonrasında fizyoterapist önerisi ile evde de günlük hareketler, kısa yürüyüşler ve denge ile kuvvet alıştırmaları aksatmadan yapılmalıdır.
- Şişlik ve Ağrı Takibi: Robotik rehabilitasyon sonrası yorgunluk ve kas ağrıları, doktorun belirttiği ölçüde ise normaldir ancak ekstra herhangi bir şişlik, ağrı, halsizlik ve kızarıklık durumunda doktora vakit kaybetmeden bilgi verilmelidir.
- Düzenli Takip: Robotik rehabilitasyon cihazları anlık veri toplamaktadır ve analiz etmektedir. Rehabilitasyon sonrasında yürüyüş hızı, kas kuvveti gibi önemli veriler tekrardan kontrol edilmelidir ve ayarlamalar yapılmalıdır.
- Multidisipliner Sistem: Robotik rehabilitasyonun ilerleyen dönemlerinde fizik tedaviye ek olarak konuşma terapisi, psikolojik yardım veya diyetisyen desteği gerekebilir ve iyileşme sürecini olumlu etkiler.
Robotik Rehabilitasyon İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Robotik Rehabilitasyonda Başarı Oranı Ne Kadardır?
Klasik rehabilitasyon yöntemlerine kıyasla robotik rehabilitasyon başarı oranı ve hızı daha yüksektir. Robotik cihazlar sayesinde beyindeki nöroplastisite (öğrenme, deneyim ve gelişme süreci) anlık geri bildirimler ve yüksek tekrarlama sıklığı ile desteklenir. Lokomat ve Walkbot destekli robotik yürüme ile alt ekstremite (bacaklar) hareket kabiliyetinde düzelme, kas kuvvetinde artış ve denge gelişimi sağlanmaktadır. Armeo Power destekli robotik rehabilitasyon ile üst ekstremite (eller-kollar) hareketlerinde düzelme, elle tutma ve kavrama becerisinin öğretilmesi sağlanır. Robotik rehabilitasyon bütünsel bir yaklaşım olarak düşünüldüğünde motor işlev kazandırma, denge gelişimi, hareket kabiliyetini artırma gibi etkilere sahiptir ve tedavi hızı klasik yöntemlerden yüksektir. Ancak tedavide başarı hastanın yaşına, hastalığın süresine, farklı hastalıkların varlığına ve rehabilitasyona başlama zamanına göre değişebilmektedir.
Robotik Tedavi Nasıl Yapılır?
Robotik tedavi ileri teknoloji robotik rehabilitasyon cihazları kullanılarak uygulanan fizik tedavi yöntemidir. Öncelikle hastanın fizik muayenesinde robotik rehabilitasyon gerekliliği belirlenir ve hastalığın derecesine bakılarak kişiye özel rehabilitasyon programı hazırlanır. Hastalığın erken aşamalarında farklı, ileri aşamalarında farklı destek kademesi tercih edilir. Hareket kabiliyeti kısıtlı hastalarda, denge ve ağırlık kontrolünün çoğu robotik cihazdadır. İyileşme görüldükçe hastanın da denge kurmasını teşvik etmek için destek azaltılabilir. Aktif yardımlı yürüme hareketleri yaptırılır, el-kol işlevinin geri kazandırılması ile tutma ve kavrama becerilerini geliştirme için robotik Armeo Power’dan yararlanılır. Robotik cihazlarda anlık veri kaydı alınır ve geri bildirim sağlanır. Bu şekilde hastanın motivasyonu artar. Robotik yardım ile düzenli ve sık tekrar, iyileşme hızına olumlu etki eder.
Robotik Rehabilitasyon Süreci Kaç Seans Sürer?
Robotik rehabilitasyon süreci, hastanın durumuna, yaşına, hastalığın evresine bağlı olarak değişmektedir. Doğru planlama için hekim kontrolü gerekmektedir. Hafif vakalarda süre kısalır ve ağır vakalarda süre uzamaktadır.
Robotik Rehabilitasyon Süreci Ağrılı Bir Süreç midir?
Robotik rehabilitasyon amacı hastanın güvenli ve konforlu şekilde fizik tedavi görmesidir. Hastalarda hafif kas ağrıları görülebilmektedir. Beklenmeyen aşırı ağrı görüldüğünde doktor geri bildirim isteyebilir. Bu şekilde kontrollü olarak tedavi süreci devam eder.
Yürüme Robotu Güvenli midir?
Yürüme robotu güvenli bir rehabilitasyon yöntemidir. Yürüme robotu ile hasta özel bir askı ile korumaya alınır ve dengesi sağlanır. Yürüme robotunun sağladığı anlık takip sistemi ile herhangi bir denge kaybı, baş dönmesi, tansiyon değişikliği izlenmektedir. Yürüme robotu hastanın yürümesini destekler ve yardımcı olur ancak insan faktörü de önemlidir; robotik rehabilitasyon cihazları fizyoterapist kontrolünde kullanılmaktadır.