Sitede Ara

Çocuk Nörolojisi

Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı, doğumdan 17 yaş bitimine kadar her yaşta çocuğun nörolojik sorunları ile ilgilenir.

Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı içinde yer alır ve yenidoğan, gastroenteroloji, kardiyoloji, nefroloji, metabolizma, genetik vb. gibi pek çok yan dal ile birlikte çalışmayı gerektirir. Ayrıca çocuk ve ergen ruh sağlığı, çocuk gelişimi, beyin cerrahi, ortopedi, fizik tedavi ve rehabilitasyon, radyoloji, nükleer tıp, kulak burun boğaz, göz, patoloji, çocuk cerrahisi, diş hekimliği vb. diğer pek çok ana bilim dalı ile işbirliği yapar.

En Çok Karşılaşılan Hastalıklar

  • Nöbetler ve epilepsi
  • Sinir-kas sistemi hastalıkları
  • SSPE vb. nörolojik sorunlar
  • Bağışıklık sisteminin problemlerine bağlı olarak gelişen multipl skleroz
  • Bazı elzem maddelerin eksikliği veya birikmesi sonucu oluşan kalıtsal ilerleyici metabolik ve/veya dejeneratif hastalıklar

Ayrıca çocuk nörolojisi, beyin felci (serebral palsi) ve inme gelişmiş hastalar ile erken doğan riskli bebekleri izler.

Rutin EEG/uzun süreli EEG-Video monitorizasyon, ince kesitli görüntülerin alınabildiği 3 Tesla manyetik rezonans görüntüleme, fonksiyonel MR, iktal ve interiktal SPECT ve PET incelemeleri ile epilepsi hastalarına tanı koyma ve uygun tedavi belirlenmektedir.

Metabolik hastalıkların tanımlanabilmesi için gerekli olan idrar kan amino asitleri, idrar organik asit, tandem mass, laktat, pürivat, amonyak vb. metabolik tetkikler yapılabilmekte anlaşmalı olduğu genetik laboratuvarlarında karyotip analizi, Duchenne müsküler distrofi, myotonik distrofi, spinal müsküler atrofi (SMA), Rett sendromu, metakromatik lökodistrofi için analizler, Frajil-X kromozom analizi, subtelomerik delesyon (FISH) analizi, MECP2 mutasyonu, Prader Willi/Angelman metilasyon analizi, tanı konulamayan hastalıklarda ArrayCGH (comperative genomic hybridization) vb. tetkikler yapılabilmektedir. Özel öğrenme güçlüğü olan hastalara yaş grubuna uygun nöropsikometrik; konuşma gecikmesi ve bozukluğu olanlara ise odyolojik değerlendirme yapılmaktadır. Riskli bebekler ve motor gelişme geriliği olan hastalar erken fizyoterapi programına alınmaktadır.