Sitede Ara

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları

Çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları bölümü 0-18 yaş aralığında olan hastaların tanı ve tedavisi ile ilgilenmektedir.

Alerji, vücudumuzun daha önce karşılaştığı bir maddeye karşı, bu maddeyi zararlı kabul ederek antikor geliştirmesi ve tekrar aynı maddeyle karşılaşması halinde ise bu olaya aşırı tepki göstermesi tablosudur. 

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Nedir?

Alerji, çocuğun bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan bir maddeyi (alerjen) tehdit olarak algılaması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Alerjenler arasında ev tozu akarları, polenler, küf sporları, evcil hayvan tüyleri, besinler ve böcek ısırıkları gibi çeşitli maddeler bulunmaktadır. 

Alerjik tepkiler, cilt, solunum yolları, sindirim sistemi ve genel olarak vücudun çeşitli bölgelerinde ortaya çıkabilmektedir.

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

  • Astım
  • Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)
  • Besin Alerjisi
  • İlaç Alerjisi
  • Böcek Alerjisi
  • Egzama (Atopik Dermatit )
  • Ürtiker
  • Anafilaksi
  • Göz Alerjisi
  • İmmün Yetmezlikler

Çocuklarda Alerji Neden Olur?

Alerjiye en sık neden olan etkenler, inek sütü, yumurta, çilek gibi besinler; ev tozu akarları ve arılar gibi böcekler; ağaç, çayır ve ot polenleri; kuş, kedi ve köpek tüyleridir. 

Sigara, küf ve kirli hava dumanı ile saç spreyleri ve parfüm kokuları da alerjiye neden olan faktörler arasındadır. 

Alerjik rinit, bu tür bir etkene karşı hassas olan kişilerin burunlarının içini kaplayan mukozanın iltihabı bir cevabıdır. 

Hapşırık, burun akıntısı, burun kaşıntısı ve burun tıkanıklığı, boğaz ve gözde kaşıntı, yorgunluk saman nezleli hastaların başlıca şikayetleridir. 

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Çocuklarda Alerji Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda alerji belirtileri, alerjenle temas ettikten sonra ortaya çıkmaktadır. Her çocuğun belirtileri ve şiddeti farklı olabilir, ancak yaygın görülen belirtiler şunlardır:

Cilt belirtileri: Kızarıklık, kaşıntı, döküntüler, egzama, kurdeşen gibi cilt reaksiyonları.
Solunum yolu belirtileri: Burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, öksürük, hırıltılı solunum gibi solunum yolu sorunları.
Sindirim sistemi belirtileri: Kusma, ishal, karın ağrısı, şişkinlik, besin intoleransı gibi sindirim sistemi sorunları.
Genel alerjik tepkiler: Anafilaksi gibi şiddetli alerjik reaksiyonlar, deride şişlik, gözlerde kızarıklık gibi genel belirtiler.

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıklarında Yapılan Testler Nelerdir?

Deri Prick Testi

Bu testte, çocuğun cildine küçük bir iğne ile alerjen özütleri batırılarak, cilt reaksiyonu gözlenmektedir. Ciltte kızarıklık, kabarma ve kaşıntı oluşması alerjiyi artırmaktadır.

Kan Testleri

İmmunoglobulin E (IgE) düzeylerini ölçen kan testleri, çocuğun alerjiye özgü IgE antikorlarını tespit eder. Bu testler, çocuğun hangi alerjenlere karşı hassasiyet geliştirdiğini belirlemeye yardımcı olmaktadır.

Besin Alerjisi Testi

Çocuklarda besin alerjisi şüphesi varsa, eliminasyon diyeti ve kılavuzluğunda yeniden provokasyon testi gibi yöntemler kullanılabilmektedir.

Patch Testleri (Yama Testleri)

Bu testlerde, şüpheli besinler çocuğun diyetinden çıkarılır ve belirtilerin düzelmesi takip edilmektedir. Daha sonra, belirli bir zaman diliminde besin tekrarlanır ve reaksiyon gözlenmektedir.

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünde Tanı Nasıl Konulur?

Çocuklarda alerji tanısı koymak, doğru tedaviyi planlamak için önemlidir. Tanı yöntemleri şunları içerebilir:

Anamnez (hikaye alma): Çocuğun alerjik belirtilerinin detaylı bir şekilde incelenmesi ve alerjenlere maruziyet hikayesinin değerlendirilmesi.

Fizik muayene: Çocuğun genel sağlık durumu, cilt belirtileri, solunum sesleri ve diğer alerjik bulguların değerlendirilmesi.

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünün Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları bölümünün tedavi yöntemleri; ilaç tedavisi, alerji aşı tedavisi ve korunma tedavisidir.

Alerji aşıları alerjenlere karşı duyarlılığı azaltmasının yanı sıra hastalığın belirtilerini ve ilaç kullanma gereksinimini azaltır, yaşam kalitesini arttırır.

Alerji aşı tedavisi, hastanın duyarlı olduğu alerjenlerden elde edilen ürünlerin hastaya giderek artan dozlarda ve belirli zaman aralıklarında verilmesi esasına dayanmaktadır. Son yıllarda alerjik rinit, gıda alerjisi, alerjik egzama ve astımın sıklığı giderek artış göstermektedir. 

Özellikle astım ve alerjik rinitte ilk planda alerji ilaçları, burun damlaları gibi semptomlara yönelik tedaviler kullanılmakta olup bazı tedaviye yanıtsız, spesifik bir alerjene karşı alerjisi deri testi ve kan testleri ile belirlenmiş, klinik bulguları da testlerle uyumlu olan hastalarda bu alerjene karşı aşılama yapılabilmektedir.

Bu allerjen spesifik immünoterapi olarak isimlendirilir. Alerji aşı tedavisi deri testi ve kan testi ile gösterilen alerjen maddenin kişide yakınmalara neden olması, alerjenden korunma ve ilaç tedavisinden yeterli fayda görmemiş olması, kişinin uzun süreli ilaç kullanmak istememesi durumlarında uygulanmaktadır.

Çocuklarda Alerji Aşısı Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Çocuklarda alerji tedavisi, semptomları hafifletmeyi, alerjik reaksiyonları kontrol altına almayı ve çocuğun yaşam kalitesini artırmayı hedeflemektedir. İşte yaygın kullanılan alerji tedavi yöntemleri şöyledir:

İmmünoterapi (alerji aşıları): Bu tedavi yöntemi, çocuğun alerjik reaksiyon gösterdiği maddeye maruz kalmasıyla vücudun aşamalı olarak ona tolerans geliştirmesi prensibine dayanmaktadır.

Alerji aşıları, çocuğun bağışıklık sistemini alerjene karşı yanıt vermek yerine tolerans geliştirmeye yönlendirmektedir. Bu tedavi genellikle uzun vadeli bir süreçtir. Ancak alerjik semptomları azaltma veya ortadan kaldırma potansiyeline sahiptir.