Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümü, çocuklarda bağışıklık sistemi hastalıklarının ve alerjik sorunların teşhisini, tedavisini ve takibini yapan bölümdür. Gıda alerjileri, astım, alerjik rinit, ürtiker, dermatit, anafilaksi ve primer immün yetmezlik gibi hastalıklar, Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Bölümü sorumluluğundadır. Doğuştan ya da sonradan gelişen bağışıklık sistemi ile ilgili gelişim bozuklukları, tekrarlayan hastalıklar ve dirençli enfeksiyonlar immünolojik olarak incelenerek tanı ve tedavisi için çalışılır. Hastaların şikayetleri dinlenir ve klinik muayene, laboratuvar testleri ve deri prick testi sonrasında hastalığın kaynağı belirlenmektedir. 0 ile 18 yaş aralığındaki bebekler ve çocuklar için erken tanı, düzenli kontrol ve hastalığın seyrinin belirlenmesi; alerjik reaksiyonların önlenmesi ve bağışıklık sistemine dair sorunların kontrol altına alınması açısından çok önemlidir. Bu açıdan bakıldığında Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi bölümü, çocuklarda ileri dönemlerde hayat kalitesini olumlu şekilde etkilemektedir.

Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Nedir?
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları, 0-18 yaş aralığındaki bebeklerin ve çocukların, bağışıklık sisteminin düzgün çalışmaması sonucunda ortaya çıkan hastalıklara ve çeşitli alerjenlere karşı geliştirdiği hassasiyet nedeniyle yaşadığı rahatsızlıklara denir. Alerjik hastalıklar ev tozu, polen, ilaç ve gıda ürünlerine vücudun verdiği alerjik tepkileri ifade etmektedir. Primer İmmün Yetmezlik, doğuştan gelen bağışıklık bozukluklarıdır ve tekrarlayan enfeksiyon ile seyreder. Erken tanı konulması ve doğru tedavi ile hastalığın seyri değiştirmektedir. Çocuk immünoloji ve Alerji Hastalıkları şunlardır:
- Primer İmmün Yetmezlikler
- Kombine İmmün Yetmezlikler
- Antikor Eksiklikleri
- Komplemen Sistem Bozuklukları
- Fagosit İşlev Bozuklukları
- Tekrarlayan Bakteriyel, Fungal ve Viral Enfeksiyonlar
- Astım
- Alerjik Rinit (Saman Nezlesi)
- Ürtiker (Kurdeşen) ve Anjiyoödem
- Atopik Dermatit (Egzama)
- Besin Alerjileri (Yer fıstığı, süt, deniz ürünleri, yumurta vb.)
- İlaç Alerjileri (Antibiyotik, ağrı kesiciler vb.)
- Polen, Akarlar, Küf ve Hayvan Tüyü Alerjileri
- Lateks Alerjisi
- Böcek veya Arı Sokması ile İlgili Alerjiler
Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun
Çocuklarda Alerji Nedir?
Çocuklarda alerji, bağışıklık sisteminin bazı alerjenlere (herhangi bir madde olabilir) aşırı veya anormal tepki vermesi sonucu ortaya çıkan kronik bir durumdur. Çevresel faktörler ve genetik, çocuklarda alerji için risk faktörüdür. Alerjik tepkiler solunum sistemini, cildi, sindirim sistemini ve tüm vücudu etkileyebilir. En çok karşılaşılan alerjik hastalıklar polen, ev tozu akarı, hayvan tüyü, ilaç ve besin alerjisi çeşitleridir. Alerji, kişinin yaşam kalitesini düşürür ve çocuğun sosyal hayatını ve uyku düzenini olumsuz etkiler. Çocuklarda alerji tanısı için alerji testleri (deri prick testi, kan testleri vs.) yapılır. Çocuklarda alerji tedavisi alerjenden korunma, ilaç kullanımı ve aşı (immünoterapi) ile yapılmaktadır. Alerjilerin bazıları kontrol edilemediğinde ya da erken müdahale edilmediğinde anafilaksi yaşanabilmektedir. Çocuklarda alerji türleri aşağıdaki gibidir:
Solunum Yolu Alerjileri:
- Alerjik Astım
- Alerjik Rinit
- Polen Alerjisi
- Ev Tozu Akarı
- Küf Mantarı Alerjisi
Gıda Alerjileri:
- İnek Sütü Alerjisi
- Kuruyemiş ve Fıstık Alerjisi
- Balık ve Deniz Mahsülleri Alerjisi
- Gluten Alerjisi (Buğday vb.)
- Yumurta Alerjisi
- Soya Alerjisi
İlaç Alerjileri:
- Penisilin ve Antibiyotik Alerjisi
- Ağrı Kesicilere (NSAİİ) Alerji
Cilt Alerjileri:
- Ürtiker (Kurdeşen)
- Atopik Dermatit (Egzama)
- Kontakt Dermatit (Temas ile)
- Anjiyoödem
- Nikel vb. metallere alerji
Böcek Sokması Alerjileri:
- Arı Sokması Alerjisi
- Diğer Böcek Isırıklarına Alerji
Sistemik Alerjik Tepki:
- Anafilaksi (Hızla gelişen alerjik şok)
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü, 0 ile 18 yaş arasındaki bebeklerin ve çocukların sahip olduğu bazıları doğuştan gelen bazıları ise sonradan gelişen bağışıklık sistemi bozukluklarına ve alerjik hastalıklarına bakar. Tanı, tedavi ve düzenli takip ile çocukların alerjik ve immünolojik hastalıkları kontrol altına alınabilir. Alerjik reaksiyonlar önlenebilir, dirençli tekrarlayan enfeksiyonların altında yatan sorun teşhis edilebilir ve tedavi edilebilir. Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü aşağıdaki hastalıklara bakmaktadır:
-Bağışıklık Sistemi Hastalıkları (Primer İmmün Yetmezlikler):
- Selektif IgA eksikliği
- Kronik granülomatöz hastalık
- Ağır kombine immün yetmezlik (SCID)
- Ortak değişken immün yetmezlik (CVID)
- Bruton agammaglobulinemi (X’e bağlı)
- Otoimmün lenfoproliferatif sendrom (ALPS)
- IPEX sendromu
- Hiper IgM sendromu
- DiGeorge sendromu
- Lökosit adezyon defekti
- Kompleman sistemi eksiklikleri
- Wiskott-Aldrich sendromu
- Ataksi-telenjiektazi
- Hemofagositik lenfohistiyositoz (HLH)
-Alerjik Hastalıklar:
- Alerjik rinit (saman nezlesi)
- Astım (alerjik bronşit)
- Atopik dermatit (egzama)
- Ürtiker (kurdeşen)
- Anjiyoödem
- Anafilaksi (alerjik şok)
- Besin alerjileri (süt, yumurta, fıstık vb.)
- İlaç alerjileri (antibiyotik, ağrı kesiciler vb.)
- Polen, küf, ev tozu akarı ve hayvan tüyü alerjileri
- Arı sokması ve diğer böcek alerjileri
- Kontakt dermatit (temas alerjisi)
- Lateks alerjisi
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümünde Yapılan Testler Nelerdir?
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümünde yapılan testler 0-18 yaş aralığındaki çocukların bağışıklık sisteminde yaşadığı sorunlara ve alerjik hastalıklarına teşhis koymak için yapılmaktadır. Teşhis sonrası uygun görülen tedavi yöntemi ile hastanın yaşam kalitesi artar, düzenli yaşadığı sorunlardan kurtulabilir. Erken teşhis ile komplikasyonlar ve farklı olumsuzluklar önlenebilir. Yapılacak testler semptomlara ve hastalığın türüne göre değişebilmektedir. Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bölümünde yapılan testler şunlardır:
- Deri Prick Testi
- Kan Testleri
- Besin Alerjisi Testi
- Pacth (Yama) Testleri
Deri Prick Testi
Alerjen özütleri küçük bir iğne ile çocuğun kolunun iç yüzeyine batırılarak cilt reaksiyonu gözlenmektedir. Ciltte kızarıklık, kabarma ve kaşıntı oluşması alerji durumuna dair bilgi verir. Genellikle besin alerjileri deri prick testi ile ortaya çıkar.
Kan Testleri
İmmunoglobulin E (IgE) düzeylerini ölçen kan testleri, çocuğun alerjiye özgü IgE antikorlarını tespit eder. Bu testler, çocuğun hangi alerjenlere karşı hassasiyet geliştirdiğini belirlemeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca bağışıklık sistemine dair sorunlar için de kan testlerinden yararlanılmaktadır.
Besin Alerjisi Testi
Besin alerjisi testi, çocukların bazı besinlere karşı gelişen alerjik tepkilerini teşhis etmek için yapılır. Deri prick testi ve kan testleri, besin alerjilerini bulmak için tercih edilebilir. Ayrıca besin alerjisi şüphesi varsa eliminasyon diyeti (tüketmeme) kılavuzluğunda yeniden provokasyon testi gibi yöntemler kullanılabilmektedir. Eliminasyon diyeti, alerji şüphesi duyulan bazı besinlerin diyet protokolü ile tüketilmemesidir.
Patch Testleri (Yama Testleri)
Patch (yama) testi, temas alerjilerini tespit etmek için yapılmaktadır. Sabun, parfüm, deterjan ve nikel gibi maddelere karşı gelişen alerjik tepkileri bulmak için yapılmaktadır. Özel yama bantları, sırta yapıştırılır ve 48 saat ile 72 saatlerde cilt değerlendirmesi yapılır.
Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünde Tanı Nasıl Konulur?
Çocuklarda alerji tanısı koymak, doğru tedaviyi planlamak için önemlidir. Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünde tanı yöntemleri şunlardır:
- Anamnez (Hasta öyküsü): Çocuğun alerjik belirtilerinin detaylı bir şekilde dinlenmesi, incelenmesi ve alerjenlere maruziyet hikayesinin değerlendirilmesi.
- Fizik muayene: Çocuğun genel sağlık durumu, cilt belirtileri, solunum sesleri ve diğer alerjik bulguların değerlendirilmesi.
- Testler: Deri prick testi, kan testleri, besin alerjisi testi kapsamında eliminasyon diyeti ve patch (yama) testi sonuçlarının incelenmesi.
Yukarıdaki testlerden biri veya birkaçı, tanı koymak için kullanılabilmektedir.
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünün Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Çocuk immünoloji ve alerji hastalıkları bölümünün tedavi yöntemleri; ilaç tedavisi, alerji aşı tedavisi ve korunma tedavisidir. Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümünün tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:
- İlaç Tedavisi: Bağışıklık sistemi ile ilgili problemleri ve alerjiyi hafifletmek ve yaşam kalitesini artırmak için öncelikle ilaç tedavisi uygulanabilir. Çocuklarda alerji ilaç tedavisi için antihistaminikler, kortikosteroidler, bronkodilatörler ve lökotrien antagonistleri vb. kullanılmaktadır. Bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklar için antibiyotikler ve antifungaller kullanılmaktadır. Anafilaksi için ise adrenalin oto enjektörü kullanılmaktadır, tek dozluktur ve acil müdahale için reçete edilir.
- Alerji Aşıları: Alerjenlere karşı duyarlılığı azaltmasının yanı sıra hastalığın belirtilerini ve ilaç kullanma gereksinimini azaltır, yaşam kalitesini artırır. Alerji aşı tedavisi, hastanın duyarlı olduğu alerjenlerden elde edilen ürünlerin hastaya giderek artan dozlarda ve belirli zaman aralıklarında verilmesi esasına dayanmaktadır. Özellikle astım ve alerjik rinitte ilk planda alerji ilaçları, burun damlaları gibi semptomlara yönelik tedaviler kullanılmakta olup bazı tedaviye yanıtsız, spesifik bir alerjene karşı alerjisi deri testi ve kan testleri ile belirlenmiş, klinik bulguları da testlerle uyumlu olan hastalarda bu alerjene karşı aşılama yapılabilmektedir. Bu allerjen spesifik immünoterapi olarak isimlendirilir. Alerji aşı tedavisi deri testi ve kan testi ile gösterilen alerjen maddenin kişide yakınmalara neden olması, alerjenden korunma ve ilaç tedavisinden yeterli fayda görmemiş olması, kişinin uzun süreli ilaç kullanmak istememesi durumlarında uygulanmaktadır.
- Korunma Tedavisi: Enfeksiyon veya alerjen maruziyetini azaltmak ve nüksetmesini önlemek için uygulanan tedavi yöntemidir. Çocuklarda alerjik hastalıklarda korunma tedavisi için alerjen maddelerden kaçınmak, eliminasyon diyeti, düzenli ve kapsamlı ortam temizliği, anti-alerjik ürün kullanımı ve gerekli yaşam tarzı değişikliklerini uygulamak gerekmektedir. Çocuklarda bağışıklık sistemi hastalıklarında korunma tedavisi için antibiyotik kullanımı, enfeksiyon riski yüksek ortamlarda bulunmaktan kaçınmak, aşılama takvimi oluşturmak ve plana bağlı aşılanmak, antiviral ve antifungal koruyucu yöntemlerden yararlanmak ve bağışıklık sistemi konusunda bilinçlenmek gerekmektedir.
İmmünoterapi Tedavisi Nedir?
İmmünoterapi, bağışıklık sistemini yeniden eğiterek alerjenlere karşı aşırı tepkiyi azaltan bir tedavi yöntemidir. Alerjik hastalıkları ve bağışıklık sistemi bozukluklarını yönetmek için kullanılan bu yöntem, özellikle polen, ev tozu akarları, arı sokmaları ve bazı gıda alerjileri gibi tetikleyicilere karşı etkilidir. Bu tedavi, alerjenin düşük dozlarda vücuda verilmesiyle başlar ve zamanla doz artırılarak bağışıklık sisteminin bu maddelere alışması sağlanır. Genellikle enjeksiyon (subkutan immünoterapi) veya dil altı damla/tablet (sublingual immünoterapi) şeklinde uygulanır. Tedavi süreci genellikle 3-5 yıl sürer ve alerjik semptomları uzun vadede hafifletmeyi amaçlar.
İmmünoterapi özellikle saman nezlesi (alerjik rinit), astım, böcek alerjileri ve bazı gıda alerjilerinde önerilir. Ancak bu tedavi yöntemi, her hasta için uygun olmayabilir. Bu nedenle bir immünoloji ve alerji uzmanı tarafından değerlendirilmek önemlidir. Erken teşhis ve uygun tedavi ile immünoterapi, alerjiye bağlı şikayetleri azaltarak yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Eğer tekrarlayan alerjik belirtiler yaşıyorsanız uzman bir doktora başvurarak immünoterapi seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bulunan Hastaneler
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü bulunan Medipol hastaneleri şunlardır:
- Bağcılar Medipol Mega Üniversite Hastanesi
- Bahçelievler Medipol Hastanesi
- MEDİPOL Acıbadem Bölge Hastanesi
- Sefaköy Medipol Üniversitesi Hastanesi
Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları İle İlgili Sık Sorulan Sorular
Alerjiye Hangi Doktor Bakar?
Çocuklarda alerjiye Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı bakar. İmmün sistemle ilgili sorunlar, alerjik rinit, besin alerjileri, ilaç alerjileri ve temas alerjileri İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümü sorumluluğundadır.
Alerji Testine Aç mı Gidilir?
Alerji testlerinde genellikle aç kalmaya gerek yoktur ama bazı kan testleri öncesinde uzman hekim, aç kalınması gerektiğine dair test tarihi kararlaştırıldığında bilgi verir.
Çocuk Alerji Testi İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Çocuk alerji testi için Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bölümüne gidilir.
Bebeklerde Alerji Testi Nasıl Yapılır?
Bebeklerde alerji testi kan testi ve cilt prick testi ile yapılabilir. Bebek 6 aydan büyükse deri testi yapılabilir ancak bebek daha küçükse sadece kan testi tercih edilmektedir. Bebeklerde alerji testinin türü ve zamanı, semptomlara, semptomların şiddetine ve yaşa bağlı olarak değişebilmektedir.