Sitede Ara

Çocuk Nefrolojisi

Nefroloji, böbreklerin yapısı ve fonksiyonları ile ilgili olarak gelişen bozuklukları inceleyen, tedavi eden bilim dalıdır.

Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun artık ürünlerini temizlemektir.

Böbrekte oluşan idrar, idrar yolları aracılığı ile mesaneye (idrar kesesi) taşınır. Mesanede biriken idrar belli bir miktara ulaşınca dışarı atılır. Böbreğin idrar oluşturmaktan başka görevleri de vardır. 1.Vücut sıvı dengesinin korunması 2.Vücut tuz dengesinin korunması 3.Hormon (iç salgı) üretimine katkısı: Kan hücresi yapımı için gerekli olan eritropoietin (EPO) isimli hormonu en çok üreten organ böbrektir.

Gıdalarla alınan veya güneş ışığı ile deride üretilen D vitamininin aktif hale gelmesini sağlamak. 4.Kan basıncının (tansiyon) düzenlenmesi 7.İlaçların vücuttan atılması. Böbrek hastalıklarında böbreğin idrar yapma ve diğer görevlerinde bozulma ile ilgili belirti ve bulgular ortaya çıkar. Bu belirti ve bulgular hastalığın türü ve evresine göre değişir.

En Sık Karşılaşılan Belirti ve Bulgular

  • Kansızlık, halsizlik, çabuk yorulma
  • Tansiyon yükselmesi
  • Bel bölgesinin bir tarafında veya her iki yanında ağrı
  • Bacaklarda, ellerde, göz kapakları etrafında şişme
  • İdrar yapma ile ilgili: Sık idrara çıkma, gece idrar yapmak için uyanma, idrarda kan görme, idrarda renk değişikliği, idrar yaparken yanma, idrar miktarında azalma