ONLİNE İŞLEMLER
Endodontik tedavinin amacı; fiziksel, kimyasal veya mekanik nedenlerden dolayı canlılığını kaybetmiş bir dişin tekrar fonksiyon görebilmesi amacıyla kök kanallarının tümünün temizlenmesi, şekillendirilmesi ve hazırlanan kök boşluğunun üç boyutlu sızdırmaz bir şekilde doldurulmasıdır. Endodontik tedaviyi anlayabilmek için dişin anatomisi hakkında biraz bilgi sahibi olmak gereklidir. Dişin en dış tabakası mine, onun altındaki sert tabaka dentin, en içteki yumuşak tabaka ise pulpa olarak adlandırılmaktadır.
Pulpa kan damarları, sinir ve bağ dokusu içermektedir. Dişin pulpası enfekte olduğunda yapılan tedavi kök kanal tedavisidir. Yumuşak diş tabakasında meydana genel hasarlarda; eski uygulamalarda dişler çekilmekteydi. Ancak günümüz teknolojisinde dişlere uygulanan kanal tedavisi ile artık tek çözüm diş çekimi olmaktan çıkmıştır.
Kanal tedavisine ihtiyacınız olduğunu şu durumlarda anlarsınız:
Bütün diş hekimleri kanal tedavisinin temel prensiblerini ve uygulamasını öğrenirler. Fakat genel diş hekimleri hastalarını genellikle kanal tedavisi uzmanı olan Endodontiste yönlendirirler. Endodontistlerin tedavi girişimleri tamamen kanal tedavisi ve bu tedaviyi ilgilendiren vakalar ile sınırlıdır. Kök kanal tedavisi sırasında artık gelişen teknolojiyle birlikte birçok yeni yöntem ve alet kullanılmaktadır. Özellikle enfekte kök kanalını temizlemede döner alet sistemleri ve apeks locater denilen cihazlar kullanılmaktadır. Bu sayede kök kanalları daha etkin bir biçimde temizlenebilmektedir. Kök kanal tedavisi esnasında digital radrografi sistemleri kullanılmakta ve bu sayede hastaların aldığı radyasyon dozu %70 oranında azalmaktadır.