ONLİNE İŞLEMLER
Çocuk ortopedisi, doğumdan ergenliğe kadar olan yaş grubundaki çocukların kemik, kas, eklem, tendon ve bağ dokusu hastalıkların teşhis ve tedavi hizmetlerini sunmaktadır.
Çocuk ortopedisi, çocuklarda ortaya çıkan kas ve iskelet sorunlarının teşhisi, tedavisi ve yönetimiyle ilgilenen bir tıp dalıdır.
Çocukların kemik, kas ve eklem yapısı, yetişkinlerden farklıdır. Hızla büyüyen vücutlarındaki değişikliklerin ortopedik etkileri olabilmektedir. Bu nedenle çocuk ortopedisti, çocukların büyüme plakları, kemik gelişimi ve eklemler üzerindeki etkilerini dikkate alarak teşhis ve tedavi planlarını oluşturmaktadır.
Çocuk Ortopedisi doktoruna başvurabilmek için Medipol Sağlık Grubu web sitesi randevu al bölümünden veya iletişim bölümünden çağrı merkezini arayıp randevu alabilirsiniz.
Çocuk (pediatrik) ortopedi bölümünde, birçok tedavi seçeneği bulunmaktadır. Splintler, alçılar, ortezler ve protezler gibi cihazlar, çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimlerini desteklemek için kullanılmaktadır.
Bazı durumlarda cerrahi müdahaleler de gerekebilmekte ve çocuk ortopedisi uzmanı, bu operasyonların gerekliliklerini ve risklerini değerlendirerek karar vermektedir. En çok görülen çocuk ortopedi hastalıklarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Doğuştan çarpık ayak, çocuk ortopedisinin en sık görülen konjenital anomalilerinden biridir. Tanısı kolaydır. Anne karnında ultrason ile tanı konabileceği gibi doğum sonrası gözlemleme ve muayeneyle de deformitenin erken tanısı mümkündür.
Doğuştan çarpık ayağı 4 farklı tipe ayırmak mümkündür:
Postural tip bebeğin anne karnındaki pozisyonuna bağlı olarak görülen en hafif tip olup genellikle manüplasyon ve nadiren bir-iki alçı ile kolaylıkla tamamen düzelmektedir.
Nörolojik ve teratolojik tipler ise beraberinde çarpık ayağa, kas iskelet sisteminin diğer hastalıklarının eşlik ettiği daha ağır formlardır. Tedavileri daha güçtür. Ayakları düzeltebilmek için daha fazla sayıda alçılama ve sonrasında cerrahi işlem yapmak gerekebilir. Ayrıca düzelme sonrasında nüksler daha sık görülür.
İdyopatik tip ise ayaktaki şekil bozukluğuna başka bir deformitenin eşlik etmediği klasik tiptir.
Doğuştan çarpık ayağın tedavisine alçı yapmaya engel herhangi bir durum yoksa çocuk doğar doğmaz tedaviye başlanmalıdır.
Erken ve doğru tedavi ile normale çok yakın ağrısız ve fonksiyonel ayaklar elde edilebilmektedir. Bacağın hafif ince olması ve ayağın sağlam tarafa göre hafif küçük olması dışında diğer tüm deformiteleri tam olarak düzeltmek mümkündür.
Doğumsal kalça çıkığı, teşhis ve koruyucu tedavi yaptırmakta geç kalındığında ciddi sakatlıklar oluşturabilmektedir. Bu nedenle yenidoğan her bebek doğumsal kalça çıkığı açısından muayene edilmesi gerekir.
Kalça eklemi, anne karnında üçüncü ve dördüncü aylarda biçimlenmeye başlamakta ve doğumdan sonraki aylarda ise gelişmeye devam etmektedir.
Doğumsal kalça çıkığı hastalığında erken tanı konulursa basit önlemler ile kolayca tedavi edilebilmesi mümkündür. Bebek yürümeye başlamadan uygulanacak tedbir ve tedaviler ile genellikle güzel sonuçlar alınmaktadır.
Güvercin yürüyüşü olarak da bilinen çocuklarda içe basma genellikle çocuk 2 yaşına geldiğinde kendiliğinden düzelir ancak düzelmiyor ise ortopedi doktoru tarafından değerlendirilmeli ve uygun tedaviye başlanmalıdır.
İçe basma, ayak, bilek ve diz gibi alanlarda ağrı, rahatsızlık ve diğer semptomlara sebep olabilmektedir. İçe basma rahatsızlığının tedavi seçenekleri arasında ortez ve ayak destekleri, fizik tedavi ve egzersizler yer almaktadır.
Ayrıca ayakkabı seçiminin içe basma tedavisinde önemli bir rolü vardır. Doğru ayakkabı seçimi, ayak yapısını desteklemeye ve rahatlık sağlamaya yardımcı olabilmektedir.
Halk arasında düztabanlık ya da taban çökmesi olarak tanımlanan durum; ayak iç kısmındaki kavisin olmaması ve yere basıldığında ayak iç kısmının tamamının yerle temas etmesi olarak tanımlanabilmektedir.
Genel bağ esnekliği olanlarda, kilolularda ve anne-babada düztabanlık olan çocuklarda daha sık görülmesi genetik yatkınlık olduğunu göstermektedir.
Hastaya tanı konulduktan sonra kişiye en uygun tedavi seçeneğini çocuk ortopedisi uzmanı belirlemektedir. Tedavi seçenekleri arasında fizik tedavi ve cerrahi tedavi bulunmaktadır.
Ayrıca, esnek düz tabanlıkla beraber ayak orta kısmında ağrı, kramp girmesi, nasır oluşması ve ayakkabının dış kısmında eğrilik gibi şikayetleri olan olgularda uygun spor ayakkabıları ve ortez kullanımı önerilmektedir.
Doğumsal diz çıkığı, bebeklerin doğumda ya da doğumundan hemen sonra diz ekleminde görülen bir durumdur. Bu durum, dizin normal pozisyonundan sapması veya yerinden çıkması anlamına gelmektedir.
Doğumsal diz çıkığı, çocuğun diz eklemindeki kemik, kas, tendon ve bağlantıların doğru gelişmemesi sonucunda ortaya çıkmaktadır.
Tedavi genellikle bebeğin büyümesi ve gelişimi sürecinde devam etmektedir. Alçı tedavisi, eklem çekme, fizyoterapi ve hastanın durumuna bağlı olarak gerekirse cerrahi müdahale uygulanmaktadır.
Doğumsal skolyoz genelde bir omurganın eksik, fazla veya arasında büyümeyi etkileyecek şekilde oluşması ile görülmektedir. Çok ciddi sonuçlara yol açabilmektedir.
Skolyoz, doğumdan sonra ilk birkaç yılda fark edilmektedir. Tedavide erken teşhis çok önemlidir. İlerleme görülmemiş evrelerde daha başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Perthes Hastalığı, genellikle 4-8 yaş arası çocuklarda görülmektedir. Fakat gençleri de nadir olarak etkileyebilen bir kemik hastalığıdır. Bu rahatsızlık, çocuklarda kalça eklemine kan sağlayan damarların geçici olarak tıkanmasına yol açmaktadır.
Bu durum, kalça eklemi olarak bilinen femur başının (uyluk kemiğinin üst kısmı) yeterli kan alamamasına ve dolayısıyla kemik dokusunun zarar görmesine neden olmaktadır.
Hastalığın tanısı genellikle bir çocuk ortopedisi tarafından konulur. Her hastanın durumu farklıdır.
Tedavi genellikle çocuğun yaşına, hastalığın aşamasına ve belirtilerinin şiddetine bağlı olarak değişmektedir. Fiziksel terapi, egzersiz ve bazı durumlarda ise cerrahi tedavi uygulanabilmektedir.