ONLİNE İŞLEMLER
Ağrı, insanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir durumdur ve nedeni ne olursa olsun etkin ağrı tedavisi her hastanın en doğal hakkıdır.
Algoloji; toplumda çözümü bulunamayan, baş edilemeyen ve sebebi bilinmeyen ağrıların tedavisi ile ilgilenen tıp alanıdır.
Algoloji, medikal tedavi olarak tanımladığımız ilaç tedavisinden girişimsel tedaviye kadar geniş bir yelpazeye sahiptir. Günümüzde ilaç sektöründeki gelişmelerle üretilen ilaçlar hastaların ağrılarının tedavisinde önemli rol üstlenirken; klasik ilaç tedavisi ile ağrıları dindirilemeyen hastaların tedavileri “algolog” yani bu konuda özel eğitim almış olan “ağrı doktoru” tarafından yapılmaktadır.
Algoloji yalnızca ağrı ile uğraşan bir bilim dalıdır. Nöroloji, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon, Ortopedi ve Travmatoloji, Beyin ve Sinir Cerrahisi, Romatoloji gibi birçok tıp dalı kendi branşlarını ilgilendiren ağrılarla uğraşmakta ve tedavi etmektedir. Algolojinin bu dallardan temel farkı sadece ağrılı hasta ile uğraşması ve ağrıyı dindirmeye çalışmasıdır. Algolojinin en önemli fonksiyonu diğer tıp dallarının uğraştığı ağrılarla ilgili olarak da bir koordinasyon kurmak, hastanın boşu boşuna vakit kaybetmesini engelleyerek doğru zamanda, doğru bilim dalında görülmesini sağlamaktır. Böylelikle ağrılı hasta nöroloji, beyin cerrahisi, ortopedi ya da ilgili dala yönlendirilebilmekte ve bunun sonucunda zaman ve maddi kayba uğramadan tedavi edilebilmektedir.
Başta ağızdan alınan ilaçlar olmak üzere sinir iletimini durduracak birçok farklı girişimsel yöntem mevcuttur. Bu yöntemlerden birisi siniri tahrip ederek sinir iletimini durduran kimyasal ilaçlar ve ısı üreterek sinir iletisini durduran radyofrekans (RFT) olarak söylenebilir. Bunun yanında ağrı için girişimsel tedavilerde kullanılan geçici ve kalıcı olarak sinir iletimini bloke eden ve /veya ağrıyı ortadan kaldıran birçok ilaç ve yöntem mevcuttur. Lokal anestezikler, steroidler, ozon, PRP, lazer vb. bunlara örnek olarak verilebilir.
Söz konusu bu yöntemler mutlaka deneyimli ellerde algoloji uzmanları tarafından röntgen cihazı (floroskopi), ultrason, bilgisayarlı tomografi veya MR gibi görüntüleme yöntemleri eşliğinde kemikler, sinirler ve çevre dokular görülerek yapılmalıdır. Girişimin türüne göre çeşitli pozisyonlar kullanılarak yapılır. Bu çoğunlukla yüzükoyun pozisyon veya sırtüstü pozisyondur lokal anestezi kullanılarak yapılır hastanın işlem esnasında zara görmemesi açısından genel anestezi altında yapılmamaktadır. Hastaya gerekirse derin sedasyon uygulayarak işlem yapılmaktadır.
Algolojinin tedavi ettiği hasta gruplarında kansere bağlı ağrılarla birlikte kanser dışı ağrılar da oldukça geniş yer tutar. Algolojinin tanı ve tedavisini yaptığı başlıca ağrıları şöyle sıralamak mümkündür:
Girişimsel işlemlerde amacımız ağrıya hastanın tolere edebileceği en az seviyeye indirmektir. Ancak bazen bunu ilaçlarla birlikte başarabiliriz.
Algoloji uzmanına direkt başvurabilirsiniz. Algoloji uzmanı aynı zamanda koordinasyon görevini de üstlenmektedir ve gerekirse sizi ilgili branşlara da yönlendirebilir.