Sitede Ara

Fonksiyonel Üroloji ve Nöro-üroloji

Kadınlarda ve erkeklerde görülen işeme bozuklukları ile ilgilenen bilim dalıdır. 

Fonksiyonel Üroloji

Kadınlarda ve erkeklerde görülen işeme bozuklukları ile ilgilenen bilim dalıdır. 

Nöro-üroloji Bilim Dalı

Cinsel organlardaki rahatsızlıklar ve alt üriner sistem bozuklukları ile ilgilenmektedir. Mesane hastalıkları, idrar yolu ve genital organ rahatsızlıkları gibi hastalıkların tanı ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır.

İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans)

İdrar kaçırma (Üriner inkontinans) durumunda, kişi idrarını tutamaz ve istemsiz olarak idrarını yapmaktadır. Üriner inkontinans, çeşitli nedenlerden kaynaklanmaktadır. Ancak en sık olarak idrar kesesi veya idrar yolları kaslarının zayıflaması veya hasar görmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.

İdrar kaçırmaya; yaşlılık, hamilelik, doğum, obezite, prostat ameliyatı, mesane kanseri veya nörolojik hastalıklar gibi çeşitli faktörler sebep olabilmektedir.

İdrar kaçırmanın tedavi yöntemleri; davranış tedavileri (Beslenmenin düzenlenmesi, uykunun düzenlenmesi, saatli idrar yapma ), pelvik taban egzersizleri, ilaç tedavisi, cerrahi tedavi olarak uygulanmaktadır.

Ürodinami

Ürodinami, idrar yolu hastalıklarının teşhis ve tedavisinde önemli olan bir testtir. Ürodinami testi, bir kateter yardımıyla idrar yoluna yerleştirilen sensörler ve ölçüm cihazları kullanılarak gerçekleştirilir. Bu sensörler, idrar akış hızı, mesane ile üretra basınçları, mesane hacmi ve diğer parametreleri ölçer. Elde edilen ölçümler, mesane fonksiyonları, mesane boşaltımı ve üretra basıncı hakkında doktora bilgi verir. 

Ürodinami test türlerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Basınç akım çalışması
  • Pelvik kas elektromyografisi (EMG)
  • Sistometri
  • Üretral basınç çalışması
  • Üroflovmetri (işeme testi)
  • Videoürodinamik çalışma

Ürodinami ağrısız ve hızlı bir işlemdir. Test sonrası hastalar gündelik hayatlarına devam edebilmektedir.

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Prostat Ameliyatı Sonrası İdrar Kaçırma

Prostat, idrar torbasının hemen altında bulunan ve idrarın idrar yolundan geçmesine yardımcı olan bir bezdir. Prostat ameliyatı sırasında, prostat bezinin bir kısmı veya tamamı çıkarılabilir. Prostat ameliyatı sonrası hafif, orta ve şiddetli seviyede idrar kaçırma problemi yaşanabilir.

Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırma tedavisi, idrar kaçırmanın şiddetine ve sebebine bağlı olarak değişebilir. Hafif veya orta derecede idrar kaçırma yaşayan erkekler, egzersizler ve pelvik taban kaslarını güçlendirme teknikleri gibi fiziksel tedavilerle tedavi edilebilirler. Şiddetli idrar kaçırma yaşayan erkekler, idrar torbasına yerleştirilen bir protez, idrar torbası ve idrar yoluna bağlanan küçük bir cihaz yardımıyla tedavi edilebilir. 

Mesane Pili (Nöromodülasyon)

Mesane pili, orjinal adı olan sarkal nöromodülasyon olarak da bilinmektedir. Mesanede bulunan sinirlerin uyarılmasını sağlayarak uygun hastaların idrarlarını ve büyük tuvaletlerini hem tutabilme hem de boşaltabilmelerine yardımcı olan bir teknolojidir.

Mesanenin fonksiyonu kişiden kişiye değişebildiği için hastayla ilgili tüm bulguların iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.

Mesane Botoksu

Mesane botoksu, mesane kaslarını gevşetmek için botulinum toksininin kullanıldığı bir tıbbi tedavi yöntemidir. Botulinum toksini, sinirler tarafından salgılanan bir kimyasal olan asetilkolinin salınımını iptal ederek çalışmaktadır.

Mesane botoksu, mesanenin aşırı aktif olduğu durumlarda (örneğin, idrar kaçırma veya sık idrara çıkma gibi durumlarda) kullanılmaktadır. Bu işlemde; botulinum toksini, idrar torbasının duvarına enjekte edilmektedir. Bu kasların kontrolsüz kasılmasını önleyerek mesane kapasitesini artırır ve idrar tutmayı geliştirir. 

Mesane botoksu, özellikle nörolojik hastalıklar veya omurilik yaralanması nedeniyle idrar kaçırma veya sık idrara çıkma yaşayan hastalar için bir tedavi seçeneği olarak kullanılmaktadır.

Ağrılı Mesane Sendromu (İnterstisyel Sistit)

Ağrılı mesane sendromu ağrı, baskı hissi, yanma, sızlama ve idrar yapma sıklığında artış gibi semptomlarla karakterize kronik bir durumdur. Ağrılı mesane sendromu, interstisyel sistit olarak da adlandırılmaktadır.

Ağrılı mesane sendromu, mesane duvarını kaplayan tabakanın hasar gördüğü durumlarda ortaya çıkmaktadır. Genellikle kadınlarda görülmektedir. Ağrılı cinsel ilişki, sık idrara çıkma ve idrar yaparken zorlanma gibi belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Tanı, semptomların süresi ve şiddeti, fizik muayene ve idrar testleri gibi faktörlere göre belirlenmektedir.

Nörojen Mesane Hastalıkları

Nörojen mesane, mesanenin işlevselliğini düzenleyen sinirlerdir. Mesane, idrarın depolanması ve boşaltılması için önemlidir ve bu işlevleri kontrol etmek için nörojenik sinir sistemi gereklidir. Nörojen mesane, iç veya dış travma, hastalık veya yaralanmadan kaynaklanan nörolojik işlev bozukluğuna bağlı mesane kontrolünün kaybedilmesi olarak tanımlanmaktadır.  

Nörojen mesane hastalığının tedavisinde öncelikle hasta hikayesi, yaşam tarzı, hastalığa neyin sebep olduğu ve derecesi araştırılarak, belirlenir. Bu sonuca bağlı olarak da kişiye uygun tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Nörojen mesane hastalığının tedavi yöntemleri arasında; ilaç tedavisi, pelvik kaslarının kontrolünü sağlayabilmek için gerekli egzersizler, botoks tedavisi, mesane pili yer almaktadır. Ayrıca; alternatif tedavi yöntemi olarak akupunktur tedavi seçeneği de uygulanmaktadır. Nörojen mesane hastalıklarının tedavisinde amaç, istem dışı kasılan mesane kaslarının düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. 

Aşırı Aktif Mesane Hastalığı

Mesane karın içerisinde idrarı tutan içi boş bir organ olarak tanımlanmaktadır. Mesane dolduğunda kasılarak, idrarın üretra yoluyla vücuttan dışarı atılmaktadır.

Aşırı aktif mesane hastalığı; idrar sıklığı, ağrılı idrar yapılması, idrarını tutamama gibi nedenlere bağlı olarak istemsiz bir mesane kasılmasıyla meydana gelen depolama bozukluğudur.

Aşırı aktif mesane semptomları arasında; idrar aciliyeti, idrar tutamama, istemsiz idrar kaybı yaşanması, gün içerisinde çok fazla idrara çıkma ve geceleri idrar yapmak için birden fazla uyanma görülebilmektedir. 

Aşırı aktif mesane hastalığının tedavi yöntemleri hastanın yaşam tarzı ve şikayetleri doğrultusunda belirlenmektedir. Yaşam tarzında yapılan değişiklikler, alkol ve kafein tüketiminin durdurulması, vücuda sıvı alımının dengelenmesi, pelvik taban egzersizleri, mesane botoksu, ilaç tedavisi ve cerrahi tedaviler gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Robotik Sakrokolpopeksi Ameliyatı

Robotik sakrokolpopeksi, pelvik organ sarkmasını tedavi etmek için uygulanan cerrahi bir yöntemdir. Uzman ürojinekologlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Robotik sakrokolpopeksi ameliyatında; ürojinekolog hasar gören organları normal pozisyonlarına geri döndürülmesini sağlamaktadır.

Robotik sakrokolpopeksi ameliyatıyla tedavi edilen pelvik organlar arasında; vajina, rahim, serviks, mesane, üretra, bağırsaklar ve rektum yer almaktadır.

Çocuk Ürolojisi

Çocuk ürolojisi, doğuştan veya sonradan meydana gelen ürolojik rahatsızlıkları olan çocukları tedavi etmektedir. Çocuk ürolojisi, 0-18 yaş aralığındaki çocukların tanı, tedavi ve takiplerini gerçekleştirmektedir. Tedavi edilen çocuk üroloji hastalıkları; böbrekler, üreterler, mesane, üretra, cinsel organlarla ilgili problemler ve testislerdeki varisler yer almaktadır.

Fonksiyonel Üroloji ve Nöro-üroloji Doktorlarımız