Sitede Ara

Diz, omuz, kalça, ayak ve el bileği eklemi problemlerinde, spor yaralanmaları, bağ ve tendon yaralanmaları, menisküs-çapraz bağ yırtıklarının tedavisinde, bunların cerrahi gerektiren durumlarında ise sonraki rehabilitasyon sürecinde yer alır.

Diz Ağrıları

Diz yürümek, zıplamak, çömelmek, basmak, eğilmek, kalkmak, tekme atmak, koşmak gibi insan hareketlerinde ana rol oynaması nedeni ile travmaya en çok maruz kalan ve bu yüzden de ağrı yakınmasına en sık yol açan eklemdir.

Diz ağrısına neden olabilecek hastalıklar; osteoartroz(kireçlenme), Diz Kapağı hastalıkları, bağ lezyonları, meniskus yırtıkları, eklem iltihaplanmalar, konjenital(doğumsal) deformiteler, bel ve kalçadan yayılan ağrılar sayılabilir.

Omuz Problemleri

Omuz, ellerimizi ve kollarımızı kullanmamızı sağlayan önemli bir eklemdir. Ağrı, güçsüzlük ve kolay çıkabilme gibi nedenlerle omuz hareketlerinin kısıtlandığı durumlarda, günlük yaşantımız dayanılmaz bir hale gelebilir.

Hayatımızda oldukça önemli bir yere sahip olan omuz eklemi ağrısına neden olabilecek hastalıklar; Omuz da kas sıkışma (impingement) ve yırtıkları,donuk omuz, fibromiyalji(kas romatizma), osteoartrit (kireçlenme), bağ zedelenmeler, sinir hasarı, enfeksiyonlar, tümörler, boyunla ilgili hastalıkların omuza yayılması, iltihaplı romatizma hastalıkları, kas hastalıkları, iç organ hastalıkları (kalp hastalıkları, akciğer tümörleri, safra kesesi hastalıkları).

Kalça Problemleri

Kalça hastalıkları, yük taşıyan bir eklem olduğu için uzun süreli ve ağır fonksiyonel sakatlığın, en önemli ve sık nedenleri arasındadır.

Kalça ağrısı yapan nedenler; osteoartroz (kireçlenme), iltihaplı eklem romatizmaları, tümörler, metabolik kemik hastalıkları, yumuşak doku bozuklukları, çocukluk çağı hastalıkları, başka yerlerden kalçaya yayılan ağrılardır.

Ayak ve El Bileği Hastalıkları

Ayak ve ayak bileği pek çok kemik, eklem, bağ ve kasın iç içe geçen yapısıyla karakterize, yürürken vücut ağırlığımızın yaklaşık 2-3 katı koşarken ise 7-8 katını taşıyan bir eklem olması nedeni ile çok sık ağrı ve hareket kısıtlılığı şikayetleri ile sık hastaneye başvurma nedenileri arasındadır.

Ayak bileği ve ayak ağrısı nedenleri şunlardır: Kas ve bağ zorlanmaları, topuk dikeni, sinir sıkışmaları, pes planus (düz tabanlık), kırık ve çıkıklar, halluks valgus baş parmak şekil bozuklukları, atletik zorlanmalar, iltihaplı romatizmalar.

Omuz-Diz-Kalça Ameliyat Sonrası Rehabilitasyon

Diz protezi, eklem içi enjeksiyon ve fizik tedaviye cevap vermeyen diz kireçlenmelerinde, diz artroskopisinden yarar görmeyeceği düşünülen ya da daha önce bu operasyonları geçirdikten sonra yakınmaları tekrarlayan hastalarda ve bazı kırık durumlarında kullanılan iyi bir tedavi seçeneğidir.

Diz protezlerinde son durumu belirleyen faktörlerin başında, ameliyattan önce ve sonra uygulanan rehabilitasyon programı gelmektedir. Amaç yeterli ve fonksiyonel bir eklem hareket açıklığını sağlamak, özellikle ameliyat yapılan eklemin çevresindeki kasları güçlendirmek, yürüyüşü düzeltmek ve hastanın günlük yaşam aktivitelerine hızlı bir şekilde dönmesini sağlamak, derin ven trombozu, pulmoner emboli, basınç yaraları gibi hareketsizliğin olumsuz etkilerini önlemektir.

Kalça artroplastisi sonrası rehabilitasyonun amacı protezin yerinden oynamasına karşı önlem almak, ameliyat sonrası oluşabilecek geçici ağrıları ortadan kaldırmak, protez uygulanan eklem etrafındaki kasları güçlendirmek ve uygun eklem hareket açıklığını sağlamak,, hareketsizliğin olumsuz etkilerini (derin ven trombozu, pulmoner emboli, basınç yaraları gibi) önlemek, yardımcı yürüme cihazları (kanedyen, koltuk değneği veya baston) ile hastanın hareketini sağlamak, günlük yaşam aktivitelerinde ve iş yaşamında bağımsız hale getirmektir.

ÖÇB ve menisküs hasarlanmaları sonrasında hastanın kliniğine göre ameliyatsız veya artroskopi denilen küçük bir delikten bir kamera yerleştirilerek görüntü elde edilmesi ve diğer bir delikten cerrahi işlemin gerçekleştirilmesi esasına dayanan cerrahi tedavi yöntemi bulunmaktadır. Her iki tedavide de esas amaç eklem hareket açıklığını sağlamak, ağrıyı dindirmek, eklemin çevresindeki kasları güçlendirmek, yürüyüşü düzeltmek ve hastanın günlük yaşam aktivitelerine hızlı bir şekilde dönmesini sağlamaktır.

Doktorlarımız