ONLİNE İŞLEMLER
Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Cuma Emiroğlu, “Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak için protein kalsiyum açısından zengin gıdalar tüketin. Depresyona, duygu durum bozukluklarına, hafıza kaybına karşı B12 vitamini içeren besinleri de sofranızdan eksik etmeyin” dedi.
Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Cuma Emiroğlu, mevsim geçişlerinde zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarına dair açıklamalarda bulundu.
Yaz mevsiminden sonbahara geçişle yorgunluk hissinin arttığını ifade eden Uzm. Dr. Cuma Emiroğlu, “Sonbaharın gelişiyle güneşin etkisini kaybetmesi sonucu metabolizma, ısı değişimlerine maruz kalıyor. Soğuk havayla daha güçlü mücadele edebilmek için metabolizma yavaşlamaya başlar ve bağışıklık sistemini zayıflatır. Mutsuzluk ve depresyon hali de bu dönemde ortaya çıkamaya başlar. Geceleri yeterli ve kaliteli bir uyku, dengeli ve yeterli beslenme, düzenli egzersiz, stresle etkin mücadele, alkol, sigara ve madde bağımlılığından uzak durmak, bu süreçte önemli bir rol oynar” diye ekledi.
Bağışıklık sistemimizi korumak adına alacağımız bazı basit önlemlerden bahseden Emiroğlu, “Hastalıklara karşı zamanında ve uygun aşılama, doğru el yıkama, temizlik ve ağız hijyeni gibi basit önlemler bağışıklık sistemimizin güçlenerek hastalıklara karşı dirençli hale getirilmesine yardımcı olur. Bu dönemde dengeli ve yeterli beslenmeyle de olumsuz etkilerin üstesinden gelinebilir” diye belirtti.
B12 vitamini eksikliğinin sinir sisteminde olumsuz etkileri olduğunu söyleyen Emiroğlu, “B12 vitamini eksikliği depresyona, duygu durum bozukluklarına, hafıza kaybına ve öğrenmede güçlüğe sebep olabilir, karamsar ve mutsuz ruh hali yaratıyor. Karamsar ruh halinden kurtulmak, mutlu olmak bağışıklığımızı güçlendirir. Kalsiyum, vücudun su dengesini sağlar, ödemi azaltır, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Süt ve süt ürünleri değerli bir protein kaynağı olmanın dışında kalsiyum içeriği sayesinde de bağışıklık sistemine olumlu katkı sağlar. Bu çerçevede süt, soya sütü, yoğurt, kefir, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi kalsiyum ve protein içeren gıdalar tüketilmeli. Yetişkin bireylerin diyetine, günde 2-3 su bardağı kadar süt ve süt ürünleri mutlaka eklenmeli” diye konuştu.
C vitamini ve antioksidan içeren gıdaların iyi bir bağışıklık sistemi düzenleyicileri olduğunu hatırlatan Emiroğlu, “Kuşburnu, brokoli, portakal, limon, mandalina, kivi, soğan, tere, roka, kırmızıbiber C vitamini deposudur. Deniz ürünleri, mantar, susam, tam tahıllar, sarımsak, soğan ve yumurta, selenyum açısından zengin içeriğe sahip. Zararlı mikroorganizmalara karşı bağışıklık sisteminin önemli yardımcılarıdır ve beslenmede mutlaka yer verilmeli. Selenyum aynı zamanda depresyonla mücadelede de etkin minerallerdendir. Bunların yanında ana ve ara öğünlerimizde hindi, kabak çekirdeği, kuru baklagiller, deniz ürünleri, badem, ceviz, fıstık gibi çinkodan zengin gıdalara da yer vermeliyiz. Çinko bağışıklık sisteminin temel mekanizmalarında ve serbest radikallerin verdiği hasarı önlemede etkin bir rolü var” bilgisini verdi.
Omega 3 açısından zengin besinleri sofralardan eksik etmemek gerektiğini vurgulayan Emiroğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Balık, semizotu, avokado, keten tohumu bağışıklığı destekleyici ve düzenleyici özelliğinden dolayı tüketimine önem verilmeli. D vitamini eksikliği bağışıklık sistemimizi zayıflatarak hastalıklara davetiye çıkardığından yazın bittiği bu aylarda D vitamini eksikliği açısından uyanık olmakta fayda var. En iyi kaynak güneş olmakla birlikte yumurta, süt, somon gibi gıdalar da D vitamini açısından zengin gıdalardır. Bütün bu beslenme önerileri ile birlikte asla akıldan çıkarılmaması gereken yaşam tarzı özelliği de sürekli ve bol su içmek, düzenli ve yeterli uyku bağışıklık sistemimizin en büyük yardımcıları olduğunu unutmamak gerekir.