Sitede Ara

Pandemide Çocuklarınızı D Vitaminsiz Bırakmayın

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Ağırman, “D vitamini eksikliği, çocuklarda raşitizme, yetişkinlerde ise kemik erimesine (osteoporoz) zemin hazırlar. Kas güçsüzlükleri, ağrılar, motor gelişimde gerilik, ileri durumlarda yetmezlik kırıkları da oluşabilir. Koronaya karşı bağışıklığı güçlendiren D vitamini depolarımızı izolasyonda açık bir pencere ya da balkonda 15 dakikada doldurabiliriz” dedi.

Saatlerce güneşte kalmanın gereksiz olduğuna dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Doç. Dr. Mehmet Ağırman, “Sabah 10:00 ila 15:00 saatleri arasında, kol, yüz ve bacakların 10-15 dakika süreyle direk güneş ışığı ile temas etmeleri vitamin sentezi için yeterli. Koyu tenlilerde bu süre biraz artabilir” bilgisini verdi.
D vitamininin vücuttaki kalsiyum dengesini sağladığını belirten Doç. Dr. Mehmet Ağırman, “Koronaya karşı koruyucu olduğu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği birçok çalışmada gösterildi. D vitamini eksik olanlarda koronaya yakalanma oranının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte D vitaminin esas etkisi de kas-iskelet sisteminin gelişimini destekliyor” açıklamasını yaptı.

Eksikliğinde Kemik Erimesi Görülebilir

D vitamini eksikliğinde görülebilecek rahatsızlıkları anlatan Ağırman, şunları söyledi;

“Özellikle büyüme çağında olan çocukların, gençlerin ve artık metabolizması yavaşlayan, düzenli beslenemeyen yaşlıların kemik ve kas kütlesinin korunması ve gelişmesi için bolca güneşe ve harekete ihtiyacı var. Eve kapanma ile direkt güneş maruziyetinden ve yürüyüşten, hareketten mahrum kalanlarda hem kemik gelişimi eksik kalabilir, hem de dolaşım ve kas sistemleri olumsuz etkilenebilir. Eksikliğinde gelişim dönemindeki çocuklarda kemik zayıflığı denen raşitizme, büyüklerde de kemik erimesine (osteoporoz) zemin oluşur. Bununla birlikte kas güçsüzlükleri, ağrılar, motor gelişimde gerilik, ileri durumlarda yetmezlik kırıkları oluşabilir.”

Balık, Süt ve Yumurta Doğal D Vitamini Kaynağı

,Ağırman, Balık, süt ürünleri, yumurta, bazı tahıllarda D vitamini bulunduğunu dile getirerek neredeyse yüzde 80’inin güneşin etkisi ile cildimizden sentezlendiğini ifade etti.
Ultraviyole ışınları azaldıkça D vitamini sentezinin azaldığını bildiren Ağırman, şunları kaydetti;

“Kapalı alanda, yoğun bulutlu günlerde, yüksek düzeyde hava kirliliğinin olduğu yerlerde cilde ulaşan ultraviyole ışınları ile birlikte d vitamini sentezi de azalır. Tam kapanma günlerinde kemik, diş ve kasların ana destekleyicisi olan, bağışıklık sistemimizi güçlendiren D vitamini için güneş ışınlarının dik pozisyonda geldiği saatleri kaçırmayalım. Açık pencere ya da varsa balkonlarımızdan faydalanalım. Fakat güneş ile uzun süreli temastan da kaçınalım. Özellikle çocukların, kemik gelişimini artırmak için d vitamini ile birlikte ev içerisinde kemiklere yük bindiren egzersizleri ihmal etmemeleri gerekir. Zıplama, ip atlama, koşma gibi aktiviteler, kemik gelişimini destekleyerek, ileride kemik erimesi oluşumunu önleyecektir.”

Gereksiz D Vitamini Takviyesi Almayın

Ağırman, D vitamini vücut yağlarında depo edilebilen bir vitamindir. Bu nedenle belirli düzeyde sentezlenmesi yeterli olacaktır. Eksik kalacak korkusu ile kan düzeyleri bilinmeden de takviye olarak alınmaması gerekir.


17 Mayıs 2021, Pazartesi