Sitede Ara

Önde Baş Postürü ve Kambur Duruş Boyun Ağrılarınızın Nedeni Olabilir

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bölümünden Doç. Dr. Sena Tolu, “Başınızın gövdenize göre önde durduğunu ya da boyun kıvrımınızın kaybolduğunu düşünüyorsanız tedaviniz için vakit kaybetmeden bir fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine başvurmalısınız” dedi.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Sena Tolu, boyun düzleşmesi belirtileri ve tedavisine ilişkin uyarılarda bulundu.

Doç. Dr. Sena Tolu,” Baş önde, omuzlar düşük ve kambur şekilde duruş zamanla boyun düzleşmesine yani boyunun kendine özgü “C” şeklinde olan kıvrımının kaybına neden oluyor. Boyun hareketlerinde ağrı ve kısıtlılık, ellerde uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük hissiniz oluyorsa, boyun ağrınızın nedeninin belirlenmesi gerekiyor” bilgisini verdi.

Covid 19 Pandemisi Boynu Düzleştirdi! 

Tolu, uzun süren telefon ve bilgisayar kullanımı nedeniyle boyun ağrıları ve boyun düzleşmesinin özellikle COVİD-19 pandemisinde artış gösterdiğine dikkat çekti.

 Tolu, “Pandemide günlük egzersizlerini yapmayan, hareketsiz bir yaşam tarzını sürdürenlerde boyun düzleşmesi riski artmıştır. Bilgisayar başında geçirilen uzun saatler nedeniyle, boyunda ağrı şikayetiyle gelen hasta sayısında artış olduğunu gözlemliyoruz” açıklamasını yaptı. 

Her Boyun Ağrısı Fıtık Habercisi Değil

Boyun ağrısı her zaman boyun fıtığından kaynaklanmaz. Boyun düzleşmesi boyun kaslarının spazmına neden olarak boyun ağrısına neden olur. Ağrı özellikle başın arkasına, omuz ve sırta doğru yayılır ve kişide devamlı gerginlik hissine neden olur.” dedi.

Sıcak Uygulamayla Kaslarınızı Gevşetin

Boyun düzleşmesinin en etkin tedavisinin ergonomi kurallarına uygun düzenlenmiş bir ortamda çalışmak ve düzenli egzersiz yapmak olduğunu belirten Tolu, şu değerlendirmede bulundu;

 “Ayrıca sıcak uygulama, masaj ve fizik tedavi uygulamaları kasları gevşeterek, kişide rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Özellikle bilgisayar ve masa başında çalışıyorsanız 30 dakikada bir pozisyon değiştirin. Boynunuzu devamlı öne eğik veya aynı pozisyonda sabit tutmayın. Otururken sırtınızı düz tutun ve arkanıza yaslanın. Ağır eşyaları kaldırmayın, çekmeyin ve itmeyin. Taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize paylaştırın.” 

Yumuşak ve Yüksek Yastık Kullanmayın

Çok yumuşak bir yatak ve yastığın boyun düzleşmesine neden olabileceğinin altını çizen Tolu, “Yatak omurgayı düz bir hat üzerinde hizalayarak desteklemeli. Yastık ise hem yan hem de sırt üstü yatma halinde boynu düz bir hatta ve baş yüksekte kalmayacak şekilde, baş ve boyun kıvrımını desteklemelidir bu nedenle aşırı yüksek yada alçak yastık kullanmayın” dedi.

Uzun süre televizyon izleyerek koltukta uyuyakalmanın da boyun ağrısına neden olabileceğini vurgulayan Tolu, “Gerekirse boyun kıvrımınıza uyan boyun yastığı ile boynunuzu destekleyin. Yatak ve yastığınız dışında, koltuk kenarında boynunuz düşercesine uyuya kalmayın.” tavsiyesinde bulundu.


24 Mayıs 2021, Pazartesi