Sitede Ara

Migren Botoksunu Estetik Botokstan Ayıran 31 Fark  

Sefaköy Medipol Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Nicer Korkut Bıçak, “Estetik amaçlı botoks ile kronik migren botoksu birbirinden farklıdır. Migrenin botoksunu nöroloji uzmanı uygular. Migren botoksunda baş, boyun, alın ve ensede atağın şiddeti ve sıklığında etkili 31 noktaya sabit doz uygulaması yapılır” dedi. 

Sefaköy Medipol Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Nicer Korkut Bıçak, migren ataklarının sebepleri ve kronik migren hastalarına uygulanan migren botoksuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Migren ağrısını geçirmek için sürekli ve aşırı miktarda ağrı kesici kullanmanın yüksek risk taşıdığına dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Nicer Korkut Bıçak, “Son 3 ayda en az 15 gün migren tipi baş ağrısı çeken ve koruyucu ilaç tedavisiyle ağrıları dinmeyen kronik hastalarımızı migren botoksu ile tedavi ediyoruz” bilgisini verdi. 
Yanlış beslenmenin de migren ataklarını tetiklediğini söyleyen Dr. Bıçak, özellikle Ramazan ayında sahur ve iftarda kronik migren hastalarının doğru besinler tüketerek migren ataklarını azaltabileceklerini ifade etti. 

Covid-19 Pandemisi Tetikleyici Güç Oldu

Migreni tetikleyen nedenleri sıralayan Bıçak, şu bilgileri verdi;

“Ramazan ayında oruçtan kaynaklanan uzun süren açlık, susuzluk ve uyku düzenindeki değişiklikler nedeniyle baş ağrısı tetiklenebiliyor. Özellikle sahur yapılmadığı veya sahurda çabuk acıktıran karbonhidrattan zengin beslenme şekli ağrıyı daha sıklaştırıyor. Tütsülenmiş et gibi nitrit ve nitrat içeren besinler, gluten içeriği zengin gıdalar, sucuk ve salam gibi baharatlı yiyecekler, monosodyum glutamat içeren paketli gıdalar, aşırı yağlı yiyecekler, yapay tatlandırıcılar, turşu gibi tuz oranı yüksek gıdalardan uzak durulması gerekiyor. Ayrıca son 1 yıldır devam eden COVİD-19 pandemisi nedeniyle uzaktan eğitim ve çalışma, bilgisayar başında geçirilen sürelerin uzamasına neden olup migreni tetikleyebiliyor”

Yanlış Botoks Kasları Güçsüzleştiriyor

Yüzde yanlış noktalara uygun olmayan dozlarda yapılan botoksun olumsuz sonuçlar doğurabileceğinden bahseden Bıçak, “Migren, 3 ila 4 ayda bir tekrarlanan botoks uygulaması ile atak sıklığı ve şiddeti belirgin oranda azaltılabilir. Botoksun yeterli dozda, doğru noktalara ve uygun şekilde uygulanmadığı durumlarda tedavi etkisiz olacaktır. Ayrıca yanlış noktalara yapılan botoks ise kaşlarda düşüklük gibi kas güçsüzlükleri şeklinde yan etkilere yol açabilir” diye konuştu.

Ağrılı Başınıza Güzellik Merkezinde Dert Açmayın!

Gebelik ve emzirme dönemlerinde migren botoksu yapılmasının uygun olmadığını dile getiren Bıçak, ayrıca güzellik merkezlerinde özellikle merdivenaltı kliniklerde migren botoksu yaptırmanın riskine değindi. Bıçak, sözlerini şöyle sonlandırdı;

“Migren botoksu deneyimli bir nörolog veya ağrı uzmanları tarafından uygulandığında işlem bölgesinde kızarıklık-şişlik gibi hafif yan etkiler dışında güvenilir bir uygulama. Baş ve boyun bölgesinde alın, kaş ortası, şakak, başın arka bölgesi dahil tam 31 noktadan sabit dozlarla uygulama yapılması gerekiyor. Dolayısıyla yöntem bu noktaları bilmeyen ellerde uygulandığında riskler barındırabilir. Migren hastaları migren botoksunu mutlaka tam teşekküllü hastanelerde uzman nörologlara yaptırmalı.” 
 


04 Mayıs 2021, Salı