ONLİNE İŞLEMLER
Medipol Sağlık Grubu, hasta güvenliğini yapılan tüm işlemlerin merkezinde tutuyor. Hemşirelerin tam donanımlı ve sıfır hatayla çalışması amacıyla Hatalar Odası Simülasyon Uygulaması beş yıldır başarı ile uygulanıyor. Hatalar Odası’nda bir hastada yapılmaması gereken tüm hatalar simüle ediliyor. Hemşireler de zamanla yarışarak birkaç dakika içerisinde odadaki onlarca hatayı tespit edip raporlamaya çalışıyor.
Medipol Sağlık Grubu’nda hastaların güvenliği yapılan tüm işlemlerin temelinde yer alıyor. Hastaların hastaneye ilk girdiği andan ayrıldığı son ana kadarki geçen süre içerisinde güvenliği de en üst seviyede korunup muhafaza ediliyor. Bu kapsamda Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde Hatalar Odası Simülasyon Uygulaması beş yıldır başarı ile uygulanıyor. Burada bir hemşirenin dikkat etmesi gereken tüm yanlışlar simüle ediliyor. Hemşireler ilk olarak gruplara ayrılıyor. Ardından Hatalar Odası’nda simüle olarak hazırlanan hastanın genel durumu yazılı olarak kendilerine sunuluyor. Hemşirelere birkaç dakika gibi kısa bir süre verilip Hatalar Odası’na girmesi ve burada yapılan hataları listelemeleri isteniyor. Zamanla yarışan her bir hemşire yapılan hataları tek tek tespit etmeye çalışıyor.
Yapılan uygulamanın detaylarını anlatan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Meryem Kapancı, “1999 yılında Uluslararası Tıp Enstitüsü’nün yayınladığı ‘Hata İnsan İçindir’ raporu tüm dünyada hasta güvenliği konusunu ön plana çıkardı. Hastanemizde de her şeyin merkezinde hasta güvenliği bulunmaktadır. Hemşirelik hizmetleri eğitim programımızda 10 günü kapsayan hasta güvenliği hedefleri çerçevesinde yapılandırılmış bir hemşirelik oryantasyonumuz bulunuyor. Bu oryantasyon eğitiminin finalini ise hastanemizde hazırladığımız Hatalar Odası Simülasyon Uygulaması’yla sonlandırıyoruz. Öğrenmeyi pekiştirmek amacıyla çalışanlarımızın oryantasyon eğitimi sonunda bu konuyu ne kadar kavradıklarını ölçüyoruz. Hatalar Odası Simülasyon Uygulaması için eğitimcilerimiz hatalı uygulamalarla donatılmış bir hasta odası hazırlıyor ve simule hasta senaryosu oluşturuyorlar. Bu senaryoyu kendilerine verilen süre içinde inceleyen hemşirelerimizin simülasyon odasına girerek olabildiğince çok hatayı tespit etmeleri gerekiyor. Daha sonra birkaç dakika içinde belirledikleri tüm hataları yine belirli bir süre içinde yazmalarını bekliyoruz. Hazırladıkları bu liste eğitimcilerimiz tarafından gözden geçirildikten sonra doğru ve eksik tespitler hakkında hemşirelerimize geribildirim yaparak eğitimi pekiştirmiş oluyoruz” şeklinde konuştu.
Kurumda verilen oryantasyonların gelişimlerine büyük katkı sağladığını söyleyen, Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde görev yapan Hemşire Semanur Işık, “Hastaya olan yaklaşımımıza da büyük etkisi bulunuyor. Bizlere bilgi anlamında da beceri ve donanım katıyor. Hatalar Odası’ndaki senaryonun bir benzerini de günlük hayatta yaşıyoruz. Bu sayede daha soğukkanlı ve doğru adımlar atmamıza olanak sağlıyor. Hasta güvenliğinin 6 önemli hedefi var. Bunları daha iyi kavramamıza ve pratik yapmamıza öncü oluyor. Hastanın yattığı yatağın frenlerinin açık olmasından yerdeki su birikintisine, dosya numarasının kontrol edilmesinden doğru ilacın kullanımına kadar birçok uygulamanın üzerinden geçmiş oluyoruz.” diye konuştu