Sitede Ara

Karaciğer Kanserinde Ürküten Artışa Dikkat 

Toplumda artan karaciğer sorunları ile beraber yükseliş gösteren karaciğer kanseri vakalarına dikkat çeken Prof. Dr. Onur Yaprak, “Tüm dünyada 2020 yılında 900 bin olan karaciğer kanserli hasta sayısının 2040 yılında 1 milyon 400 bine yükseleceği öngörülüyor. Bunun en büyük sorumlusu ise toplumda artan diyabet, obezite, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzıdır” dedi. 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümünden Prof. Dr. Onur Yaprak, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası’na ilişkin yaptığı açıklamada karaciğer kanserinin görülme sıklığı açısından 6’ncı sırada yer aldığına dikkati çekti. Prof. Dr. Yaprak, karaciğerde görülen kanserlerin 2 tip olduğunu belirterek “Karaciğerde gelişen kanserler ya birincil dediğimiz karaciğerin kendi hücrelerinin tümörleşmesiyle ya da ikincil yani başka organ kanserlerinin karaciğere sıçramasıyla gelişir. Birincil olanlar karaciğer kanseri diye adlandırılırken ikincil olanlar karaciğer metastazı olarak bilinir. Karaciğer kanserinde tedavide cerrahi, kemoterapi-radyoterapi, girişimsel radyoloji gibi yöntemler bulunmasına rağmen, sadece birincil kanserlerin ‘hepatosellüler kanser’ tipinde ve uygun hastalarda karaciğer nakli yapılabilir. Bu tip hastalarda karaciğer nakli diğer tedavi yöntemlerine göre çok daha başarılı sonuç veriyor” dedi. 

Genellikle Siroz Zemininde Gelişiyor

Karaciğer kanserinin kadınlara oranla erkeklerde daha çok görüldüğüne değinen Prof. Dr. Yaprak, şu bilgileri verdi: Karaciğer kanseri, görülme sıklığı açısından tüm kanserler içinde 6’ncı sırada yer alır. Görülme sıklığı ülkeden ülkeye değişmekle birlikte her 100 bin kişide 3 ila 30 arasındadır. Ülkemiz için bu rakam 100 binde 6.5’dir. Erkeklerde kadınlara göre 2-3kat daha fazla görülür. En sık 50 yaş üzerinde gelişir. Karaciğer kanseri vakalarının yüzde 80 ila 90’ı siroz zemininde gelişir. Karaciğer kanserine yol açan nedenlerin başında hepatit B ve C enfeksiyonları, kronik alkol kullanımı, aflatoksin ve karaciğer yağlanması gelir. Hepatit B enfeksiyonu olan kişilerde karaciğer kanseri görülme riski 40 kat, hepatit C enfeksiyonu olanlarda ise 17 kat daha yüksektir. Uluslararası kanser araştırma ajansının raporuna göre ülkemizde 2020 yılında 233 bin kişiye kanser tanısı konuldu. 126 bin kişide kanser nedeni ile hayatını kaybetti. 5649 kişide karaciğer kanseri gelişti.

Karaciğer Nakli İhtiyacında Kanserin Oranı Arttı

Prof. Dr. Yaprak, sözlerini şu şekilde sürdürdü: Tüm dünyada 2020 yılında 900 bin olan karaciğer kanserli hasta sayısının 2040 yılında 1 milyon 400 bine yükseleceği öngörülüyor. ABD’de ise 2020 yılında 38 bin olan yıllık karaciğeri vaka sayısının 2030’da 56 bine yükseleceği düşünülüyor. 2002 yılında ABD’de karaciğer nakli bekleme listesindeki hastaların yüzde 6.4’ünde karaciğer kanseri bulunmaktayken, 2017’de bu oran yüzde 22’ye yükseldi. Bu artış içindeki en büyük sorumlu ise karaciğer yağlanmasına bağlı gelişen kanser vakalarında 11 kat artıştır. Bu artışın altında yatan neden toplumda artan diyabet, obezite, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzıdır. İleri derecede karaciğer yağlanması ve iltihabı olan kişilerde 5 yıl içinde kanser gelişme riski yüzde 10’dur. 
 


01 Nisan 2021, Perşembe