Sitede Ara

"Amerikan Kalp Derneği, Amerikan Kardiyoloji Birliği ve Farklı Dokuz Sağlık Meslek Örgütü Tarafından Yayınlanan Yeni ..

 Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun:

“TANSİYON NE KADAR DÜŞÜKSE O KADAR İYİ”

Maalesef ki bizim toplumumuzda da şöyle bir algı var; 'tansiyon bana iyi geliyor, ben kendimi daha iyi hissediyorum'. Ama bu iyi hissetme durumu daha sonra göz problemleri, böbrek problemleri, aort damarında yırtılma ve beyin kanamalarıyla ortaya çıkıyor. Amerika'da yayınlanan çalışma, 'the lower the better' diyor yani tansiyon ne kadar düşükse o kadar iyi.

Özellikle hastalar diyabetliyse, tansiyonu ne kadar aşağıya çekersek diyabete bağlı komplikasyonları, kardiyovasküler olayları da o kadar aşağıya çekmiş oluruz. Halk arasında tansiyon sınırı 140/90 iken artık büyük tansiyon 13'e çekildi. Kişi, diyabet hastasıysa da büyük tansiyonu 11'e çekmenin, diyabete bağlı komplikasyonları ve kardiyovasküler olayları azalttığına dair yeni yayınlar çıktı.”

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr Beytullah Çakal:

“SAĞLIKLI İNSANIN TANSİYON DEĞERİ 120/80 OLMALI”

“Amerikan Kalp Cemiyeti'nin en son yayınladığı kılavuza göre artık sağlıklı bir insanda istediğimiz tansiyon değeri; 120/80'in altında olmalı. Bunun üzerindeki değerler yüksek tansiyon olarak değerlendirilmeye başlandı ve daha önceden tansiyon hastası olup ilaç kullanan kişilerde tansiyon değerinin 140/90'ın altına çekilmesi hedeflenirken artık şu an itibariyle önerilen; tansiyon hastası olup ilaç kullanan kişilerde tansiyon hedefinin 130/80'in altına düşürülmesi gerektiği yönünde...

Yapılan tüm çalışmalar gösterdi ki son 20 yılda kalp ve damar hastalıklarında çok büyük bir artış var. Dünyada hastalık kaynaklı ölümlerin üçte biri kalp-damar hastalıklarından kaynaklanıyor. Türkiye'deki tansiyon hastası sayısı 15 milyon civarında fakat buna rağmen hastalıkla ilgili farkındalık seviyemiz düşük. Hipertansiyon hastalarının yarısı, yüksek tansiyonun organlara zarar vereceğini bilmeden yaşıyor. 18 yaş ve üzeri nüfusa baktığımız zaman hipertansiyon sıklığı yaklaşık nüfusun yüzde 30'unu etkilemektedir. Erkeklerde bu oran yüzde 28; kadınlarda da yüzde 32 düzeyindedir.”

Haberturk.com.tr'deki haberi okumak için tıklayınız.


15 Kasım 2017, Çarşamba