Sitede Ara

İdrar yolu enfeksiyonu böbrekleri vurabilir

Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Canan Acar Demir, idrar yolu enfeksiyonları hakkında bilgi verdi.

İdrar yolu enfeksiyonlarının kadınlarda bakterilerin neden olduğu sık görülen enfeksiyonlar olduğunu açıklayan Demir, “Bunun en büyük nedeni olarak kadınların üretra denilen idrar kesesinden idrarı dışarı taşıyan son kısmının kısa ve makatın idrar yolu girişine çok yakın olmasını gösterebiliriz. İdrar yolu enfeksiyonlarına çoğunlukla idrar yolundan idrar kesesine ulaşan bakteriler neden olur” dedi.

İlk belirtileri ağrı, bulantı, yanma

İdrar yolu enfeksiyonunun belirtilerinden bahseden Demir, “En yaygın belirtisi, idrar yapma esnasında ve sonrasında meydana gelen ağrı ve yanma hissidir. Ayrıca sık idrara çıkma isteği, idrarın az az gelmesi, kanlı ve bulanık olması, alt karın bölgesinde ağrı ve rahatsızlık hissi, mide bulantısı gibi şikayetlere de sıklıkla neden oluyor” diye konuştu.

İdrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için tavsiyelerde bulunan Demir, “Öncelikle kişisel temizliğe ve hijyene dikkat edilmeli. Genital bölgenin temizliği için sadece temiz su ile yıkadıktan sonra kuru tutulması yeterlidir. Bunun haricinde bir temizleyici kullanmanıza gerek yok” dedi.

İdrar kültürü testinde enfeksiyona neden olan bakteri türünün belirlendiğini söyleyen Demir, sözlerini şöyle tamamladı; “Hangi antibiyotiğe duyarlı olduğu belirlenerek uygun antibiyotik seçimi yapılır. Antibiyotik kullanımı ile birlikte günde 2 ila 2,5 lt kadar su içmek gerekir. Böylece idrarın seyrelmesi ve bakterilerin atılması kolaylaştırır. Bakterilerin makattan vajina ve üretraya bulaşmasını önlemek için genital bölge önden arkaya doğru temizliği yapılmalı”


10 Temmuz 2020, Cuma