Sitede Ara

Havuz Suyunda Ölümcül  Enfeksiyonlar Yüzüyor

Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Bengisu Ay, “Havuz sularındaki mikroplar idrar yolu enfeksiyonları, vajina enfeksiyonları, ishal, deri enfeksiyonları, dış kulak yolu, göz ve beyin iltihabına bile yol açabilir. Yaz tatilinde ya da sonrasında gözde yanma, idrar yaparken yanma, sık idrara gitme, kulakta şişlik kızarıklık, ishal, ateş ve genital akıntı gibi durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır” dedi. 

Havuzları temizlemek için kullanılan klora rağmen bazı dirençli mikroorganizmaların insanlarda enfeksiyonlara zemin hazırladığı uyarısında bulunan Medipol Pendik Üniversite Hastanesi Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Uzm.Dr. Bengisu Ay, yazın tatilde havuza girecekler için uyarılarda bulundu.

Durağan olması nedeniyle havuz sularının bakteri, mantar ve virüs gibi mikroorganizmalar için elverişli ortam oluşturduğuna dikkat çeken Ay, klorunda özellikle kadınlarda vajinanın normal koruyucu mikroorganizma topluluğunu etkileyeceğinden enfeksiyonlara neden olabileceğini ifade etti.

Mavi Bayraklı Plajları Tercih Edin

Herhangi bir rahatsızlığı olan hasta kişilerin kesinlikle havuza girmemesi gerektiğini vurgulayan Ay, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti;

“Suya girmeden önce ve çıktıktan sonra duş alınmalıdır. Kadınlar tampon kullanacaksa mutlaka sudan çıktıktan sonra tampon değişimi yapmalıdır. Vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için ıslak mayo ile kalmamalı, mayo değişimi sağlanmalıdır. Klorlama ve su analizi yapıldığından emin olunmayan havuzlar tercih edilmemelidir. Klorlama gibi dezenfeksiyon yöntemleri ile mikroorganizmalar öldürülür. Ama dirençli olanlar üzerinde bir etki yapamaz. Bu enfeksiyonlardan korunmanın en güzel yolu ise deniz tercihi yapılmasıdır. Deniz tercihi de mavi bayraklı plajlar olmalıdır.”

Plajda Maske ve Mesafeyi Unutmayın

Yazın tatil yerlerinin aşırı kalabalık olmasından dolayı solunum yolu enfeksiyonlarının da kolayca yayılabileceğini söyleyen Ay, COVİD 19 enfeksiyonunun henüz bitmediğini aksine yeni varyantların geldiğini dile getirerek tatil planları yaparken maske, mesafe ve hijyen koşullarına dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
 


26 Temmuz 2021, Pazartesi