ONLİNE İŞLEMLER
Çocukluk çağında obezite, hipertansiyon, insülin dengesizlikleri gibi sağlık sorunları ile hekime başvuran hasta sayılarında belirgin bir artış yaşandığını bildiren Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Nefroloji Bölümü’nden Prof.Dr. Önder Yavaşcan, “Erişkin yaşın hastalığı olarak bilinen ve tohumları aslında çocukluk çağında atılan hipertansiyon sorununu artık çocukluk çağında çok sayıda hastaya tanı koyup tedavi etmeye başladık” dedi.
İlerleyen yaşlarda hipertansiyonun ve obezitenin diğer hastalıkları da beraberinde getirdiğine dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Nefroloji Bölümü’nden Prof.Dr. Önder Yavaşcan, hipertansiyona bağlı kalp damar ve kapak hastalıkları, beyin damar hastalıkları, kronik böbrek hastalıkları, ülkemizde en fazla ölüme neden olan çok önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini ifade etti. Hipertansiyon ve kardiyovasküler rahatsızlıkları olan hastaların koronavirüse dayanmakta zorlandığını hatırlatan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Çocuk Nefroloji Bölümü’nden Prof.Dr. Önder Yavaşcan, tuz ve kalori tüketiminin getirdiği sağlık sorunlarına ve alınacak önlemlere ilişkin bilgi verdi.
Toplumda her yaş grubu artık günün büyük kısmını telefon, tablet gibi mobil cihazları kullanarak ya da bilgisayar karşısında geçirdiğini işaret eden Yavaşcan, “Fiziksel hareketsizlik ile ve çoğu zaman yemek yemeyi de beraberinde getiriyor. Bu yaşam şekli obeziteyi hızla yaygınlaştırıyor. Gençlerde bu yaşam tarzının sonucu obezite ve obezitenin sonucu ise kaçınılmaz olarak hipertansiyon oluyor” dedi.
Hipertansiyonun sadece yetişkinlerde görülmediğini belirten Yavaşcan, şunları söyledi; Artık 13-18 yaş grubunda hipertansiyon sorunu ile daha çok karşılaşıyoruz. Aşırı tuz içeren hazır gıdalara çok kolay ulaşma, eve sağlanan servisler, değişen yeme alışkanlıklarımız, sık öğünlerle ve uygunsuz miktarlarda tüketilen kalitesiz beslenme alışkanlıkları bir yaşam tarzı haline gelmiş durumda. Aldığımız gıdalara ve hareketli olmaya özen göstermeliyiz.
Günde 1 çay kaşığı tuzun ihtiyacı yeterince karşıladığını ifade eden Yavaşcan, şunları kaydetti;
“Normal şartlarda 0-12 ay arası bebeklerde günde 1 gr dan az, 1-3 yaş arası 2 gr/gün 4-6 yaş arası 3 gr/gün 7 yaş sonrası ve büyüklerde, erişkinlerde ise 5 gr/gün tuz tüketimi yeterlidir. İhtiyacımızdan fazla tuz tüketmek için günlük hayatta dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Yavaşcan, soframızdan tuzluğu kaldırmak ilk hareket olmalı. Bunun yanı sıra paketlenmiş gıdalar, gazlı içecekler, hazır ve yağlı soslar, fast food gıdalar, kuru yemişler gibi aşırı tuzlu gıdalardan uzak durmak gerekiyor. Böylece hem aşırı beslenme, hem de birlikte aldığımız aşırı kalori ve tuzun yol açtığı kilo alma sorunu başta olmak üzere birçok sağlık sorunu ortadan kalkacaktır.