ONLİNE İŞLEMLER
Medipol Sağlık Grubu Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Asım Enhoş, elektronik sigaranın sanıldığı kadar masum olmadığını vurguladı. Elektronik sigaranın, sigarayı bırakma aracı olarak düşünülse bile ciddi kalp ve akciğer rahatsızlıklarına yol açabileceğini belirtti.
Elektronik sigara, özellikle son yıllarda sigara bırakma yöntemi olarak sıkça tercih edilmekte, ancak bu alışkanlık sanıldığı kadar zararsız değil. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Asım Enhoş, elektronik sigaranın sağlık üzerindeki etkilerine dair önemli uyarılarda bulundu. Yapılan araştırmalar, elektronik sigaranın kalp hızını artırarak ve damar büzüşmesine neden olarak kalp krizlerini tetikleyebileceğini gösteriyor. Ayrıca, elektronik sigaranın akciğerlerde de ciddi tahribatlara yol açabileceği, astımı tetikleyebileceği ve uzun vadede kronik akciğer hastalıklarına neden olabileceği vurgulanıyor. Dr. Enhoş, sigara bırakma sürecinde elektronik sigara kullanımının mutlaka doktor kontrolünde yapılması gerektiğinin altını çizdi ve tüm kullanıcıları bu alışkanlıktan kurtulmaya çağırdı.
doğru olmadığını dile getiren Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Asım Enhoş, “Elektronik sigara, nikotin içeren bir sıvının ısıtılmasıyla oluşan aerosollerin solunması sonucu kullanılır. Bu aerosoller, akciğerlere çekildiğinde iritasyon ve inflamasyona neden olabilir. Ayrıca, nikotin, kalp hızında artışa ve kan basıncında yükselmeye yol açar. Bu durum, akut kalp krizlerini tetikleyebilir ve damarlarda büzüşmeye neden olarak kalp krizini artırabilir. Elektronik sigara ile normal sigara arasında bazı farklar bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar, elektronik sigaranın kalp krizi riskini normal sigaraya göre daha az artırdığına dair bulgular ortaya koysa da, bu veriler tam anlamıyla gerçeği yansıtmamaktadır. Aslında, elektronik sigara kullananlarda kalp krizi riskinin 2 kat arttığı gösterilmiştir. Normal sigarada yanma sonucu ortaya çıkan katran ve karbonmonoksit gibi zararlı maddeler bulunurken, elektronik sigarada sıvı gliserin ve glikol gibi maddeler yer alır. Bu maddeler ısıtıldığında formaldehit gibi zararlı maddelere dönüşerek kalp damarlarında inflamasyona yol açabilir ve uzun vadede kalp krizini artırabilir.” diye konuştu.
Sigara bırakma sürecinde kullanımı yaygınlaşan elektronik sigaranın mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini belirten Dr. Enhoş, “Elektronik sigaranın uzun dönem etkileri hakkında henüz yeterli veri bulunmamaktadır. Ancak, kısa dönem etkileri üzerine yapılan araştırmalar, kalp sağlığı üzerinde ciddi yan etkiler gösterdiğini ortaya koymuştur. Elektronik sigaranın, normal sigaradan farklı olmayan nikotin içeriği, kalp hızını artırmakta ve damar büzüşmesine neden olmaktadır. Akciğerlerde oluşturduğu küçük partiküller, küçük hava yollarına ulaşarak daha ciddi tahribata yol açabilir ve akciğer sönmesi gibi sorunlara neden olabilir. Elektronik sigara, bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir. Kullanımı, özellikle sigara bırakma sürecinde yaygınlaşmakta, ancak bu süreçte doktor kontrolü ve önerisi ile kullanılması gerekmektedir. Ayrıca, kapalı alanlarda da kullanılabilmesi nedeniyle normal sigaraya göre daha fazla tüketilebilmekte ve istenmeyen sonuçlara yol açabilmektedir.” ifadelerini kullandı.