Sitede Ara

Doğum Sonrası Her 4 Kadından 3’ü İdrar Kaçırma Sorunuyla Karşı Karşıya

Medipol Sağlık Grubu’ndan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Deniz Çokay, her üç kadından birinde idrar kaçırma sorunu bulunduğunu belirtti. Bu oranın doğum sonrası her dört kadından üçünde görüldüğünü dile getiren Op. Dr. Çokay, ameliyatsız veya cerrahi yöntemlerle bu hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğunu ifade etti.

Kadınlarda idrar kaçırma sıklıkla görülüyor. Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Deniz Çokay, kadınlarda idrar kaçırma, muayene süreci ve tedavi yollarını detaylı şekilde ele aldı. İdrar kaçırmanın nedenleri hakkında bilgi veren Op. Dr. Çokay, “İdrar kaçırma her 3 kadından birinde görülüyor ve doğum sonrası bu oran her 4 kadından 3’ünde ortaya çıkıyor. İdrar isteğinin aniden bastırılması ile oluşan sıkışma, idrarı çok tutma gibi hatalı alışkanlıklar, menopoz, diyabet, tansiyon, felç gibi sinir hasarı yaratan hastalıklar idrar torbası kaslarının bozulmasına yol açabilir. İdrar kaçırma, gebelik ve doğum sırasında idrar tutma kaslarının zedelenmesi veya mesaneyi destekleyen bağ dokusunun yaşla birlikte gevşemesi sonucunda da gelişebilir.” dedi.

haber

İLK ÖNCE İDRAR KAÇIRMA TİPİ BELİRLENİYOR

Kadınlarda idrar kaçırma muayenesi ve tedavi yöntemlerini açıklayan Op. Dr. Çokay, “Öncelikle hastanın hikâyesinden yola çıkarak idrar kaçırma tipini belirlemeye çalışıyoruz. Hastalıkların ayırıcı tanısında ve tedavisinde muayene bulguları çok önemlidir. Üretra olarak adlandırılan idrar kanalındaki hipermobilite ve mesane sarkmaları ancak muayene ile teşhis edilebilir. Tedavi sürecinde öncelikli olarak ilaçlarla ve idrar tutma kaslarının güçlendirildiği egzersizlerle başlarız. İdrar kaçırması olanlarda idrar torbasının istemsiz kasılmaları engellenir ve idrar tutabilme süresi uzatılabilir. İlaçlar mutlaka uzun süreli kullanılmalıdır.” ifadelerini kullandı.

AMELİYAT ORTALAMA 1 SAAT SÜRÜYOR

Tedavinin başarısız olduğu durumlarda hastalara ameliyat seçeneği sunulabildiğini belirten Op. Dr. Çokay, “Ameliyat öncesi hastanın gebe kalıp kalmak istemediğini belirliyoruz. Gebeliğin yarattığı etkiler, inkontinans veya idrar kaçırma cerrahilerini başarısız kılabilir. Kadınlara özellikle stres tipi idrar kaçırma için birçok cerrahi seçenek sunulmaktadır. Kolposüspansiyon (BURCH) ameliyatı, Askı cerrahisi (Sling prosedürü), TVT ameliyatı ve TOT ameliyatı yapılmaktadır. Ameliyat süresi ortalama bir saattir ve hastalar genellikle ameliyatın ertesi günü taburcu edilir. Zorlu olmayan fiziksel aktiviteler dışında günlük yaşama 2-3 gün içinde rahatça dönebilirler. Ameliyat sonrasında hastalar ağır yük kaldırmamalıdır.” şeklinde konuştu.

Web Haberleri:
ensondakika.com.tr
sondakika.com
haberler.com
analizgazetesi.com.tr


01 Kasım 2024, Cuma