ONLİNE İŞLEMLER
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Tramvatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Azboy, koronavirüs hastalığı geçiren ve kortizon tedavisi alan hastalara önemli uyarılarda bulundu. Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Tramvatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Azboy, “Eğer kalça ağrısı çekiyorsanız vakit kaybetmeden doktora başvurun. Çünkü COVID-19 tedavisinde kullanılan kortizonun uzun süreli ve yüksek doz uygulanması kas-iskelet sisteminde ciddi yan etkilere sebep olabiliyor” dedi.
COVID-19’un kas-iskelet sisteminde komplikasyonlarına neden olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İbrahim Azboy, kortizon tedavisinin uzun ve yüksek doz kullanımının yan etkileri hakkında açıklama yaptı.
Dr. Azboy, COVİD-19’un sebep olduğu sitokin fırtınasına karşı durumu kritik olan bazı hastaların kortizonla tedavi edildiğini ve bu ilaçların çok yararlı olduklarını ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir husus olduğuna işaret ederek şunları kaydetti;
“Yüksek doz ve uzun süren kortizon tedavisinin bazı hastalarda kemiği besleyen kan damarlarında kan akımının azalmasına veya duraklamasına neden olarak o bölgedeki canlı kemik dokusunun canlılığını kaybetmesine neden olabilmektedir. Bu hastalık avasküler nekroz olarak adlandırılmaktadır. En sık kalça ekleminde eklemde avasküler nekroz görülmektedir. Ancak diğer eklemlerde de bu hastalık ortaya çıkabilmektedir. Kalça avasküler nekrozunun ilk belirtisi genellikle kasıkta hissedilen zaman zaman dize doğru yayılan kalça ağrısıdır. Bu hastalık zamanla yürüme mesafesinde kısalma ve kalça fonksiyonlarda kısıtlanmaya yol açmaktadır.’’
Yakın zamanlarda yayımlanan bir çalışmadan bahseden Dr. Azboy, kortizonla tedavi edilen SARS'lı 539 hastanın steroide bağlı kalça avasküler nekroz görülme sıklığının yüzde 24 olarak bildirildiğini aktardı.
Şiddetli akut solunum sendromu (SARS) tedavisinde kortizonun yaygın olarak kullanıldığını belirten Azboy, “SARS'lı bazı hastalar kortizon kullanımının bir sonucu olarak avasküler osteonekroz riski ile karşı karşıyadır. Daha yüksek dozlarda ve daha uzun süreli kortizon tedavisi gören COVİD-19 hastalarında avasküler nekroz gelişme riski daha yüksektir” ifadelerini kullandı.
Kalça avasküler nekrozunda erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dr. Azboy, sözlerini şöyle sonlandırdı;
Avasküler nekroza erken dönemde tanı konduğunda canlığını kaybetmiş kemik dokusunun kemik grefti ve kök hücre yöntemleri ile tedavi şansı olabilmektedir. Ancak kalça ekleminde çökme olduğunda kalça ekleminde kireçlenme (osteoartrit) gelişmektedir. Bu durumda hastalara kalça protezi ameliyatı gerekli olmaktadır. Bu nedenle corona hastalığını geçirip kortizon tedavisi almış olan hastaların kalça ağrılarını önemsemeleri ve vakit kaybetmeden ortopedi ve travmatoloji uzmanlarına başvurmaları yararlı olacaktır.