Sitede Ara

Çocuklarda Okuma ve Yazma Geriliği Disleksiden Kaynaklanıyor Olabilir

Medipol Sağlık Grubu’ndan Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, çocuklarda görülen disleksinin okuma ve yazma geriliğiyle kendini gösterdiğini söyledi. Erken teşhisin önemine vurgu yapan Prof. Hanoğlu, “Burada çocuğun dil gelişimini destekleyecek bir takım rehabilitasyon teknikleri mevcut. Çocuğu olduğundan daha iyi bir noktaya taşımak mümkün.” dedi.

Çocukluk çağında okuma ve yazma alanındaki geri kalmışlıkla kendini belli eden disleksi, tedavi edilmediği sürece bireyin hayatının her dönemine etki ediyor. Dünya Disleksi Farkındalık Günü’nde Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Nöroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Lütfü Hanoğlu, disleksinin belirtileri, tedavi süreçleri ve yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi. Disleksi’nin çocuk gelişimi esnasında öğrenme güçlüğü olarak adlandırdığımız bir rahatsızlık olduğunu söyleyen Prof. Hanoğlu, “Burada çocuğun genel zekasında herhangi bir problem yoktur. Seçici olarak dil yeteneklerinde bir gerileme söz konusudur.” dedi.

“DİSLEKSİDE ERKEN TANI ÖNEMLİ”

Geriliğin en fazla yazma dilindeki güçlükle ortaya çıktığını ifade eden Prof. Hanoğlu, “Bazı durumlarda konuşulan dilde de problem olabilir. Ancak genelde yazmanın ve okumanın öğrenilmesi esnasında belirgin bir güçlük ortaya çıkıyor. Bu rahatsızlığın tanısı, çocuk okula başladığı zaman anlaşılmaktadır. Disleksi’de erken tanı önemlidir. Burada çocuğun dil gelişimini destekleyecek bir takım rehabilitasyon teknikleri mevcut. Çocuğu olduğundan daha iyi bir noktaya taşımak mümkün. Ailede bir disleksi öyküsü varsa, çocukta da görülme olasılığını yükseltiyor. Çocuklar diğer arkadaşlarından geri kaldığı zaman bu durum öğretmenleri tarafından da fark edilebiliyor. Ağır durumlarda ciddi eğitim problemlerine yol açabiliyor ve günlük hayatlarında önemli engeller oluşabiliyor.” diye konuştu.

“BU ÇOCUKLARIN GENEL BİR ZEKA PROBLEMİ YOK”

Daha çok erkek çocuklarda ve solaklarda görüldüğünün altını çizen Prof. Hanoğlu, “Bir genç hastam iyi derece karikatür çiziyordu. Okuma ve yazmanın çok kötü olması nedeniyle üniversite sınavlarında da başarısız oluyordu. Genç kardeşimizin en çok isteği de üniversitede grafik tasarım alanında eğitim almak istiyordu. Lise çağlarında bize ulaştı. Kendisine uyguladığımız yöntemler sayesinde sınavı kazandı. Kazandığı bölümden mezun olarak güzel bir kariyere sahip oldu. Bu nedenle kişinin meslek seçiminde ve yönlendirilmesinde erken teşhis ciddi bir öneme sahip. Disleksi, uygulanan egzersiz ve tedavi yöntemleriyle tedavi edilebiliyor. Bu çocukların genel bir zeka problemi yoktur. Uygulanacak yönlendirme ve rehabilitasyonun yanı sıra çocuğun sözel olmayan ve başarabileceği bir eğitim ve mesleğe yönlendirilmesi de önemlidir.” şeklinde konuştu.

haber

haber

Web Haberleri:

canligaste.com
muhalif.com.tr
ensondakika.com.tr


08 Ekim 2024, Salı