ONLİNE İŞLEMLER
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümü’nden Genel Cerrah Doç. Dr. Gökhan Ertuğrul, “Koronavirüse yakalanma korkusu yüzünden hastaneye gitmeyen böbrek yetmezliği olan hastalarda kalp ve akciğer yetmezliği gelişebiliyor. Tanı ve tedavide geç kalınması durumunda hayati risk oluşuyor” dedi.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Organ Nakli Bölümü’nden Genel Cerrah Doç. Dr. Gökhan Ertuğrul, pandemi sürecinde hastaneye gitme korkusunun hayatı tehlikeye yol açacak sağlık sorunlarına yol açtığı konusunda uyardı. Özellikle böbrek yetmezliği olan hastaların risk grubunda olduğunu açıklayan Doç. Dr. Ertuğrul, “Böbrek yetmezliği olan hastalarda bekleme sürecinde sıvı elektrolit dengesizliklerine bağlı olarak kalp ve akciğer yetmezliği gelişebilir. Virüsten korunmak isterken tanı ve tedavide geç kalınması ciddi sorunlara hatta hayati riske bile neden olabilir” diye konuştu. Aksatılan tanı ve tedavilerin neticesinde görülen en sık ölüm nedenlerini sıralayan Doç. Dr. Ertuğrul, ilk sırada iskemik kalp hastalıkları ve enfeksiyon hastalıklarının bulunduğunu ifade etti.
Hastalarda böbreğin süzme fonksiyonu bozuldukça klinik bulguların görülmeye başladığını dile getiren Doç. Dr. Ertuğrul, halsizlik, iştahsızlık, bulantı ve kusma, özellikle göz kapaklarında, ayak bileklerinde ve bacakta şişlik, idrar miktarında azalma, idrar renginde değişiklik ve sık sık gece idrara çıkmanın belirtiler arasında olduğunun bilgisini verdi.
Sağlık Bakanlığı tarafından kaydedilen böbrek nakil verilerini aktaran Ertuğrul, tüm dünyayı etkileyen COVİD-19 enfeksiyonu sebebiyle Ülkemizde 2019 yılında 3 bin 863 böbrek nakli gerçekleştirilirken bu sayı 2020 yılında 2 bin 498’e kadar düşüş gösterdiğini kaydetti.
COVİD-19 pandemisinde nakil ameliyatları süreci hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ertuğrul, taburculuğa kadar izlenilen adımları şu şekilde sıraladı;
“Alıcı ve verici tüm hastalar ameliyattan en az 2 gün önce 24 saat ara ile 2 PCR testi ile taranıyor. Testi negatif çıkan hastalara canlı vericiden böbrek nakli yapılıyor. PCR testi pozitif gelen hastaların nakil ameliyatları ise 14 gün ertelenerek tedavi sonrası yine aynı şekilde ameliyattan en az 2 gün önce 24 saat ara ile iki PCR testi ile taranıyor. Ancak iki PCR testi de negatif gelen hastalara nakil ameliyatı yapılıyor. Hastalar nakil sonrası immunsüpresif tedavi altında oldukları için maske kullanımı, el yıkama ve daha katı izolasyon şartlarının sağlanmasına yönelik eğitimleri verilerek taburcu ediliyor.”