Sitede Ara

Adet Geciktiriciler Tatili Değil Hayatı Altüst Edebilir  

Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Zeynep Yılmaz “Yazın tatil günlerindeki regl tarihini ertelemek için gelişigüzel kullanılan adet geciktiriciler yan etkileri bakımından risklidir.   Bu hapları ailesinde kanser öyküsü bulunan, emziren, gebelik şüphesi, meme kanseri ve anormal kanaması olan kadınların kullanmamaları gerekir.

Adet geciktirici hapları hekiminize danışmadan kullanmayın” uyarısında bulundu.

Medipol Esenler Üniversite Hastanesi Kadın Doğum ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emine Zeynep Yılmaz, adet geciktirici ilaçlar hakkında bilgiler verdi.

Adet geciktirici ilaca, beklenen adet gününden en geç 3 gün önce başlanması gerektiğini söyleyen Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada şu bilgileri paylaştı;

“Adet geciktirici ilaçlar sabah,  öğle, akşam olmak üzere günde üç kere, birer tablet olarak kullanılır.  İlacın iki hafta süreyle kullanılmasında bir sakınca yoktur, ancak daha uzun süreli adet geciktirilmesi isteniyorsa farklı yöntemler mevcuttur. Bu amaçla doktor kontrolünde doğum kontrol hapları aralıksız kullanabilirsiniz. Geciktirici ilaç, adet olması arzulanınca bırakılır ve genelde en geç 1 hafta içinde adet olunur. İlacın bırakılmasından sonraki ilk adet yoğun gelebilir.” 

Gebelikten Korumaz

Adet geciktirici ilaçların gebelikten koruyucu etkisi bulunmadığını vurgulayan Yılmaz, sözlerini şöyle devam etti;

“Geciktirici ilaçlar içinde en sık kullanılan, bir progesteron derivesi olan noretisterondur. Kadınların vücudunda adet döngüsünde östrojen ve progesteron isimli iki adet hormon bulunur.  Adet döneminin ilk yarısında östrojen, sonrasında progesteron yükselir. Normal döngüde zamanla progesteronun düzeyinin düşmesiyle adet kanaması başlar. Bu ilaç sayesinde dışarıdan destekle vücuttaki progesteron düzeyi düşmeyeceği için adet kanaması olmaz. Sadece adet döngüsünü geciktiren bu ilaçların gebe kalmamaya yönelik bir etkisi yoktur. 

Doğal Yöntemlere Dair Yeterli Bilimsel Veri Yok

Yılmaz, özellikle medyada sıkça söz edilen doğal adet geciktirici olarak işaret edilen tarçın, maydanoz çayı, biberiye, salatalık, karpuz, elma sirkesine dair de bilgi verdi. Tatil planlarının tam ortasına gelen adet dönemlerinde ilaç desteği yerine doğal adet geciktiricilerinde tercih edilebildiğini söyleyen Yılmaz, bu konuda yeterli bilimsel veri bulunmadığını ifade etti. 
 
 


26 Temmuz 2021, Pazartesi