Sitede Ara

30 Milyon Hayat Sepsis Tehlikede

Sepsis tanı ve tedavi süreci hakkında bilgi verilen konferansta Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı ve Türk Yoğun Bakım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yavuz Demiraran “Her yıl SEPSİS nedeni ile kalp krizi veya akciğer-meme-prostat kanserlerinin toplamından daha fazla ölüm gerçekleşmektedir. Vücudun enfeksiyona karşı geliştirdiği kontrolsüz tepkiyle kendi doku ve organlarına zarar vererek ortaya çıkan SEPSİS (kan zehirlenmesi), her yıl yaklaşık 30 milyondan fazla kişide gelişiyor. Yılda 5 milyondan fazla yenidoğan ve çocuk ölümüne de yol açıyor”. açıklamasını yaptı.

Her 1 saatlik gecikmenin SEPSİS’den ölme olasılığını yüzde 8 arttırdığını belirten Prof. Dr. Yavuz Demiraran şunları söyledi;

“Bu hastalıkta, erken tanı ve tedavi hayat kurtarır. Tedavide ise uygun antibiyotik kullanımı çok önem arz ediyor. Toplum olarak antibiyotik kullanımı konusunda bilinçli  olunmalı, gereksiz yere antibiyotik kullanılmamalıdır.

İKİNCİ BEYİN BAĞIRSAK

Sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmanın bağırsak floramızı korumak açısından da oldukça önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yavuz Demiraran, “Bu basit önlemler alınmazsa herhangi bir nedenle yoğun bakıma yatırılan hastalarda antibiyotik direnci artar, vücut direnci düşer ve doğal korunma mekanizmaların bozulması sonucu hastalık gelişir. Tedavi süreçleri zorlaşır ve yüzde 50’lere varan oranlarda ölüme neden olur”. diye konuştu.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi ev sahipliğinde Global Sepsis Alliance tarafından ilan edilen Dünya Sepsis Günü’nde, konuşmacılardan Uzm.Dr. Emine Uzunoğlu ve Uzman Dr.Bahadır Çiftçi’ de katılımcılara önemli bilgiler sundu.

sabah.com.tr'deki haberimizi okumak için tıklayınız.


03 Ekim 2017, Salı