ONLİNE İŞLEMLER
Gebelik ve emzirme döneminde yeterli, dengeli beslenme hem anne hem de bebek sağlığı açısından önemlidir. Annenin yetersiz beslenmesi bebeğin sağlığını olumsuz etkileyerek anne ile bebeğin morbidite ve mortalite oranları artar. Yapılan çalışmalar sonucu gebelik döneminde beslenmenin; bebeğin doğum ağırlığı, beyin gelişimi, anne karnında ölüm erken doğum ve gebelik tansiyonu kanıtlanmıştır. Beslenme konusundaki bilgi eksiklikleri, hatalı gıda seçimi, yanlış hazırlama pişirme ve saklama yöntemlerinin yanlış uygulanmasına neden olarak beslenme sorunlarının boyutlarının büyümesiyle sonuçlanmaktadır. Ülkemizde gebe kadınlar ihtiyaçlarından %68 daha az süt ve ürünü %61 oranında az et tüketmektedir. Gebelikte anne adayı kendi fizyolojik gereksinimlerini karşılamak, vücut depolarını dengede tutmak, bebeğin sağlıklı büyümesini sağlamak için yeterli ve dengeli beslenmelidir.
Bir kadının gebelikte ne kadar kilo alması gerektiği gebelik öncesi kilosuna bağlıdır. Annenin yetersiz enerji alımı genel olarak hem anne hem de bebek açısından sağlık riski yaratır ancak gebelik öncesi yeterli ve dengeli beslenen kadınlarda suboptimal beslenme bir dereceye dek tolere edilir. Tolere etme mekanizmaları besinlerin daha etkili kullanımı bazal metabolizma hızının düşmesi termogenez azalması ve fiziksel aktivitenin azalması yer almaktadır.
Gebe kadınlar yeterli miktarda a vitamini almak için farklı renkteki sebzeleri tüketmelidir – ıspanak gibi yeşil yapraklı sebze havuç domates kayısı gibi kırmızı sebze meyveler önerilen miktarda tüketilmeli, fazla A vitamini tüketimi gebelikte sınırlandırılmalıdır. Ayrıca Karaciğer A vitamini içerdiği için haftada 100 gramla sınırlandırılmalıdır.
Gebe kadınlar yeterli miktarda D vitamini sentezleyebilmek için öğlen 11-16 saatleri dışında 5-20 dakika süreyle kol ve yüzlerinin gün ışı almasını sağlamalıdır. Eksiklik şüphesi varlığında D vitamini içeriği yüksek olan balık ve yumurta gibi besinler tüketilmeli veya oral yoldan D vitamini desteği yapılmalıdır.
E Vitamini: Anneyi gebelik zehirlenmesinden korumaya yardımcıdır. Tereyağı, zeytinyağı, ay çiçek yağı ve kabuklu yemişte bulunur. K vitamini: Yeşil yapraklı sebzeler ve kanola yağında bulunur. C vitamini antioksidandır.
Gebelikte kalsiyum alımının arttırılması önerilmemektedir. Gebe kadınlar süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum içeriği yüksek gıdaları günde 3 porsiyon tüketmelidirler. Süt ve ürünü tüketmeyen kadınların kabuklu yemiş, kuru meyve, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllı ekmek tüketmesi önerilir. Yeterli ve dengeli beslenme ile çinko iyot (iyotlu tuz tüketilmeli) bakır magnezyum selenyum alınabilir.
Ayrıca Gebelikte omega 3 alımı çocukların ileride daha kolay öğrenmesini ve odaklaşmasını sağlar. Hamilelik sonrası depresyonu azaltır. Bazı kalp ve bağırsak hastalıklarında yarar sağlar.
Medipol Üniversitesi Esenler Hastanesi Op. Dr. Emine Zeynep Yılmaz Kadın Hastalıkları ve Doğum 25 Kasım 2019