
Somon balığı, sağlıklı yağlar bakımından zengindir ve besin değeri yüksek bir soğuk su balığıdır. Somon balığı kalp damar sağlığını korumaya, kronik iltihaplanmayı azaltmaya, beyin fonksiyonlarını geliştirmeye yardımcı olmaktadır. Somon, omega-3 kaynağı olarak haftada iki kez tüketilebilir.
Somon Balığı Besin Değeri Nedir?
Somon omega-3 yağ asitleri, B vitaminleri, selenyum, fosfor ve D vitamini bakımından zengindir. 90-100 gram çiftlik üretimi pişmiş somon balığının besin değeri aşağıdaki gibidir:
- 175 kalori
- 11 gram yağ
- 19 gram protein
- 52 miligram sodyum
- 1,2 gram omega-3
- 2 mikrogram B12 vitamini
- 35 mikrogram selenyum
- 11 mikrogram D vitamini
- 7 miligram niasin
- 1 miligram B5 vitamini
- 214 miligram fosfor
Somon Balığının Faydaları Nelerdir?
Somon balığı omega-3 bakımından zengindir ve haftada iki kez 100 gramlık porsiyonlarda tüketildiğinde vücudun omega-3 ihtiyacını karşılamaktadır. Somon balığının faydaları şunlardır:
- Kalp ve damar sağlığını korur: Somon içerisindeki omega-3 yağ asitleri (EPA ve DHA) nedeniyle kan lipitlerini düşürür, trigliserit seviyesini azaltır ve kötü kolesterol riskini azaltır.
- Beyin sağlığını destekler: Omega-3 yağ asitleri, beyin fonksiyonu için önemlidir ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi ve bazı nörolojik problemleri önlemeye yardımcı olabilir.
- Kronik iltihaplanmayı azaltır: Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA, vücuttaki genel iltihaplanmayı (inflamasyon) azaltır.
- Kas ve doku onarımına yardım eder: Somon protein içeriği ile kas onarımını destekler, dokuların onarılmasına katkı sağlar.
- Kilo vermeyi kolaylaştırır: Yüksek protein ve omega-3 içeriği ile tokluk sağlar ve enerji verir.
- Göz sağlığını destekler: DHA, retina sağlığı için önemli bir yağ asididir ve omega-3 yağ asitleri göz sağlığını desteklemektedir.
- Hamilelikte bebek gelişimine katkı sağlar: Hamilelik sırasında ölçülü şekilde omega-3 bakımından zengin somon balığı tüketmek, bebeğin beyin ve göz gelişimine katkıda bulunabilir.
Somon Balığının Yan Etkileri Nelerdir?
Somon balığı iyi bir protein ve omega-3 kaynağıdır ve genellikle zararlı değildir ancak bazı durumlarda temkinli şekilde tüketilmelidir. Somon balığının yan etkileri aşağıdaki gibidir:
- Balık alerjisi olan kişilerde alerjiye neden olabilir.
- Çiğ veya az pişmiş somon balığı bakteri veya parazit taşıyabilir bu nedenle hamilelerin ve bağışıklığı zayıf kişilerin iyi pişmiş somon tercih etmesi gerekir.
- Somon civa içeriği nispeten düşük balıklardandır ve ama aşırı somon tüketmek ağır metal etkisi yaratabilir.
- Yağ içeriği bakımından yüksek olduğundan aşırı somon tüketmek, kilo ve yağ alımına neden olabilir.
- Tütsülenmiş füme somon yüksek sodyum içerdiğinden hipertansiyon hastaları füme somon tüketmemelidir.
Somon Balığının Alternatif Tüketim Yöntemleri Nelerdir?
Somon balığı çiğ (sushi), fümelenmiş, ızgara ve buharda pişirilerek tüketilen çok yönlü bir balıktır. Ana yemek olarak veya salatalara eklenerek kolaylıkla beslenme planına dahil edilebilir. Somon balığı ızgara yapılarak, fırında çeşitli sebzelerle pişirilerek tüketilebilir. Alternatif olarak tavada sotelenerek salatalara ve sandviçlere eklenebilir. Tütsülenmiş füme somon kanepelere, sandviçlere ve alternatif atıştırmalıklara eklenebilir. Çiğ olarak sushi içerisinde kullanılabilir.
Somon Balığı ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Hamilelikte Somon Balığı Tüketilir mi?
Düşük civa içeren somon balığı hamilelikte çok faydalıdır ve haftada 2 porsiyon tüketilebilir ancak çiğ, füme ya da az pişmiş değil iyi pişmiş şekilde tercih edilmelidir.
Haftada Ne Kadar Somon Balığı Tüketilebilir?
Haftada en az 2 porsiyon (her porsiyon 85-100 gram) pişmiş somon tüketmek sağlık açısından çok faydalıdır.
1 Dilim Somonda Ne Kadar Omega 3 Var?
100 gram pişmiş somonda (çiftlik somonu) ortalama 1.8 gram omega 3 bulunmaktadır.
Somon Balığında B12 Vitamini Var mı?
Somon balığı yüksek oranda B12 vitamini içermektedir ve 100 gram somonda yaklaşık 2 mikrogram B12 vitamini bulunmaktadır.
Somon Balığı En Sağlıklı Nasıl Pişirilir?
Somon balığı en sağlıklı şekilde buharda veya fırında pişirilir. İki türlü de yağ eklemeden pişirilebilir ancak istenirse doğal zeytinyağı da eklenebilir.
Somonda Civa Var mıdır?
Somon bir soğuk su balığıdır ve diğer balıklara kıyasla nispeten civa oranı düşüktür ancak ölçülü şekilde tüketmeye özen gösterilmelidir.
Dondurulmuş Somon Sağlıklı mı?
Dondurulmuş somon sağlıklıdır ve besin değeri korunmaktadır. Somon hızlı dondurma yöntemi ile dondurulduysa besin öğeleri büyük oranda korunur.
En Sağlıklı Somon Balığı Hangisi?
En sağlıklı somon balığı doğada yetişen somon balığıdır ancak günümüzde çiftlik somonu da sıklıkla tüketilmektedir.
Somon Balığı ile Ne İyi Gider?
Somon balığı limon, limon kabuğu, taze otlar, zeytinyağı, avokado, tam tahıllar, sebzeler ve patates ile tüketilebilir.
Somon Demir Eksikliğine İyi Gelir mi?
Somon doğrudan bir demir kaynağı değildir ancak iyi miktarda demir içerir bu nedenle tek başına somon tüketmek demir eksikliğini gidermez.
Norveç Somonu ile Türk Somonu Farkı Nedir?
Türk somonu Türkiye’de yetiştirilen somonu, Norveç somonu çoğunlukla Atlantik (çiftlik) somonunu ifade eder ve ikisi de yüksek omega-3 yağ asitleri içermektedir.
Giriş Tarihi: 23.10.2025
Güncellenme Tarihi: 23.10.2025
Oluşturan: Medipol Sağlık Grubu Web Yayın Kurulu
Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.