
Hindi hem yabani olarak doğada bulunan hem de çiftliklerde yetiştirilen Kuzey Amerika kökenli büyük bir kümes hayvanıdır. Özellikle kutlama yemeği olarak anılan hindi, düşük yağ miktarına sahiptir ve mükemmel bir protein kaynağıdır. Hindi protein, B vitaminleri, demir, selenyum, fosfor ve çinko açısından zengindir ve sağlıklı beslenmeyi hedefleyen kişiler tarafından çok tüketilmektedir.
Hindi Eti Besin Değeri Nedir?
Hindi protein kaynağı olarak özellikle sporcular ve diyet yapanlar tarafından çok tercih edilmektedir. 100 gram hindi eti aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:
- Kalori: 189kcal
- Protein: 29g (Günlük ihtiyacın %68’i)
- Yağ: 7.4g (Günlük ihtiyacın %11’i)
- D vitamini: 0.4µg (Günlük ihtiyacın %4’ü)
- Magnezyum: 30mg (Günlük ihtiyacın %7’si)
- Potasyum: 239mg (Günlük ihtiyacın %7’si)
- Demir: 1.1mg (Günlük ihtiyacın %14’ü)
- Bakır: 0.09mg (Günlük ihtiyacın %10’u)
- Çinko: 2.5mg (Günlük ihtiyacın %23’ü)
- Fosfor: 223mg (Günlük ihtiyacın %32’si)
- Sodyum: 103mg (Günlük ihtiyacın %4’ü)
- Selenyum: 30µg (Günlük ihtiyacın %54’ü)
- B1 vitamini: 0.05mg (Günlük ihtiyacın %4’ü)
- B2 vitamini: 0.28mg (Günlük ihtiyacın %22’si)
- B3 vitamini: 9.6mg (Günlük ihtiyacın %60’ı)
- B5 vitamini: 0.95mg (Günlük ihtiyacın %19’u)
- B6 vitamini: 0,62 mg (Günlük ihtiyacın %47’si)
- B12 vitamini: 1 µg (Günlük ihtiyacın %43’ü)
- Kolin: 87 mg (Günlük ihtiyacın %16’sı)
Hindi Etinin Faydaları Nelerdir?
Hindi eti protein, B3 vitamini(niasin), selenyum, fosfor, demir ve çinko bakımından zengin bir besindir. Hindi etinin faydaları şunlardır:
- Kas kütlesinin korunmasını sağlar.
- Spor sonrası kas inşasına yardım eder.
- Kilo vermeye yardımcı olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kalp sağlığını destekler.
- Selenyum içeriğiyle tiroid hastalıkların tedavisine destek olur.
- Serotonin üretimini artırarak anksiyeteyi ve uykusuzluğu azaltır.
- Bilişsel fonksiyonları destekler, unutkanlığı önler.
- Sinir sisteminin onarılmasına yardım eder.
- İnsülin direnci tedavisine yardım eder.
- Tok tutar, enerji verir.
- Selenyum içeriğiyle cilt sağlığını korumaya yardımcı olur.
- Kansızlık riskini azaltır.
Hindi Eti Neye İyi Gelir?
Hindi eti tok tutar ve enerji verir. Kas yapmaya yardım edecek protein içeriğine sahip olduğu için sporcular tarafından spor öncesi ve sonrasında çok tercih edilmektedir. Hindi eti aşağıdaki sağlık sorunlarına iyi gelebilir:
- Obezite
- Unutkanlık vb. bilişsel fonksiyon bozuklukları
- Uykusuzluk (insomnia)
- Anksiyete, depresyon
- İnsülin direnci
- Tiroid hastalıkları
- Damar sertliği
- Kalp hastalıkları
- Demir eksikliği
- Kansızlık
- Kronik yorgunluk
Hindi Eti Nasıl Pişirilir?
Hindi eti doğru pişirildiğinde sulu ve yumuşak kalır, yanlış pişirildiğinde ise kuruyabilir. Hindi eti hindinin iç sıcaklığı kontrol edilerek pişirilir ve bütün hindi pişiriliyorsa iç ısının göğüs bölgesinde en az 74°C olması gerekir. Derisiz göğüs eti daha çabuk pişer. Hindi düşük ve sabit ısıda, marine edilerek veya sosla birlikte pişirildiğinde kuruma ihtimali azalır. Fırında hindi marinesi için yoğurt, zeytinyağı, soğan ve sarımsak gibi asidik besinler ve baharatlar kullanılır ve bu sayede dış katmanın lezzeti artar. Hindi eti, hindi füme veya hindi salam gibi işlenmiş olarak tüketilecekse doğru koşullarda saklandığından emin olunmalıdır ve sodyum içeriği işlendiğinde yükseldiği için ölçülü miktarda tüketilmelidir.
Hindi Eti ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Kimler Hindi Eti Tüketmemelidir?
Genel olarak sağlıklı bireyler için hindi eti tüketmek güvenlidir ve iyi bir protein kaynağıdır ancak bazı durumlarda tüketim sınırlanmalıdır veya dikkat edilmelidir. Aşağıdaki kişiler hindi eti tüketirken dikkatli olmalıdır:
- İşlenmiş hindi eti yüksek oranda tuz(sodyum) içerdiği için yüksek tansiyon ve kalp-damar hastaları tarafından dikkatli tüketilmelidir.
- Gut hastalığı veya böbrek sorunları olan bireyler tarafından doktor kontrolünde tüketilmelidir.
- Kolesterol veya kalp hastalığı riski yüksek kişiler derisiz ve yağsız hindi tüketmelidir.
Hindi mi Tavuk mu Daha Çok Protein İçerir?
100 gram hindi eti 29 gram protein içerir 100 gram tavuk eti 27 gram protein içerir bu nedenle hindi eti ve tavuk eti protein içeriği neredeyse aynıdır. Ancak çiftlikte yetişmiş ve yabani olarak yetişmiş hindinin protein miktarı aynı olmayabilir.
Her Gün Hindi Eti Yenir mi?
Her gün hindi eti tüketmek mümkündür ancak insan sağlığı açısından besin çeşitliliği gerekmektedir. Her gün hindi eti yemek tek yönlü beslenmeye neden olabilir. Ayrıca her gün yüksek miktarda hayvansal protein tüketmek bazı bireylerde (böbrek fonksiyon bozukluğu olanlar, gut hastaları vs.) sorun yaratabilmektedir.
Kırmızı Et mi Hindi Eti mi Daha Sağlıklı?
Hangi etin daha sağlıklı olduğu tüketim miktarına, etin işlenmesine, tüketen kişinin sağlık durumuna ve pişirme yöntemine bağlı olarak değişir. Kırmızı etin demir içeriği daha yüksektir ancak hindi etinin de yağ oranı daha düşüktür. Kırmızı et ve hindi eti tüketim sıklığı, amaca bağlı olarak bir diyetisyen tavsiyesi ile planlanmalıdır.
Giriş Tarihi: 12.12.2025
Güncellenme Tarihi: 12.12.2025
Oluşturan: Medipol Sağlık Grubu Web Yayın Kurulu
Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.












