
Süt kalsiyum, fosfor, potasyum, B12 vitamini, protein, riboflavin (B2 vitamini) ve D vitamini bakımından zengindir ve bu besin öğeleri büyüme, kemik gelişimi, kas onarımı ve genel beden sağlığı açısından gereklidir. Süt yaklaşık %87 oranında su, %3-%4 oranında yağ, %3-%4 oranında protein (özellikle kazein ve peynir altı suyu), %4-%5 oranında laktoz (süt şekeri) ve mineraller içermektedir.
Sütün Besin Değeri Nedir?
Süt yenidoğan ineklerin besin öğesi olduğundan besin değeri yüksek bir içecektir, önemli bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Kas onarımı ve kemik gelişimi için özellikle büyüme çağındaki çocukların süt tüketmesi önerilmektedir. Süt aşağıdaki besin değerlerini içermektedir:
- Kalori: 146
- Protein: 8 gram
- Yağ: 8 gram
- Kalsiyum: Günlük ihtiyacın %28'i
- D Vitamini: Günlük ihtiyacın %24'ü
- Riboflavin (B2 Vitamini): Günlük ihtiyacın %26'sı
- B12 Vitamini: Günlük ihtiyacın %18'i
- Potasyum: Günlük ihtiyacın %10'u
- Fosfor: Günlük ihtiyacın %22'si
- Selenyum: Günlük ihtiyacın %13'ü
Sütün Faydaları Nelerdir?
Süt besin içeriği yüksek bir içecektir ve kemik sağlığını destekler, kas işlevini korur, kalp hastalığı riskini azaltır ve bilişsel fonksiyonların çalışmasına yardımcı olur. Sütün faydaları aşağıdaki gibidir:
- Kemik sağlığını destekler: Sütün içerisinde bulunan kalsiyum ve D vitamini, kemik erimesi (osteoporoz) riskini azaltmaktadır ve kemikleri güçlendirmektedir.
- Kas onarımına yardım eder: Süt, peynir altı suyu (whey) ve kazein adı verilen proteinler içerir ve bu proteinler, kas onarımına yardım eder.
- Kalp sağlığını korur: Az yağlı süt, tansiyonun dengelenmesine yardım edebilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir: Süt B12 ve çinko bakımından zengindir ve bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Dişleri güçlendirir: Sütte bulunan kalsiyum, fosfor ve kazein diş minesini güçlendirmeye yardımcı olmaktadır.
- Doku onarımını destekler: Süt cilde elastikiyet kazandırır, doku onarımını destekler. Özellikle çocukluk, ergenlik ve yaşlılık döneminde dokuların onarılması ve kemik yoğunluğunun korunması hayati önem taşımaktadır.
Sütün Yan Etkileri Nelerdir?
Süt tüm dünyada bebeklikten itibaren sıklıkla tüketilen bir besin öğesidir ve genellikle alerjisi olmayan kişilerin tüketmesi güvenlidir ancak istenmeyen bazı olumsuz komplikasyonlara neden olabilmektedir. Sütün yan etkileri aşağıdaki gibidir:
- Laktoz intoleransı olan kişilerde vücut, laktozu sindiren “laktaz” enzimini yeterince üretemediğinden şişkinlik, gaz, karın ağrısı ve ishal gibi problemlere neden olabilir.
- Süt alerjisi olan kişilerde hayatı tehdit eden kritik alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
- Aşırı tam yağlı süt tüketimi kolesterol yüksekliğine neden olabilir.
- Bazı bireylerde süt ürünlerinin tüketilmesi akne vb. cilt problemlerine neden olabilir.
Sütün Faydaları ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Süt mü Daha Faydalıdır Yoğurt mu?
Süt ve yoğurt insan sağlığı için çok faydalı iki besin öğesidir. Süt kalsiyum ve B12 vitamini bakımından zengindir. Yoğurt fermente bir ürün olduğu için probiyotik içerir ve bu sayede bağırsak florasını düzenler ve bağışıklık sistemini destekler.
Süt İçmek Neye İyi Gelir?
Süt içmek kemik yoğunluğunu artırır, osteoporoz riskini azaltır, kas yenilenmesini destekler, dehidrasyon sağlar, diş minesini güçlendirir, doku onarımına yardım eder, B12 vitamini ve riboflavin sayesinde yorgunluğu azaltır ve az yağlı süt tansiyonu dengeleyebilir.
Süt Vücudu Temizler mi?
Süt vücudu temizleyici etki göstermez ve bir detoks ürünü değildir ancak yüksek oranda su ve protein içerdiği için böbreklerin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunarak vücuttaki toksinlerin atılmasına dolaylı olarak yardım edebilir. Ancak fosfor içeriği nedeniyle böbrek yetmezliği olan hastaların düzenli olarak süt tüketmeden önce doktorlarına danışması gerekmektedir.
Süt Ciğerleri Temizler mi?
Sütün doğrudan ciğerleri temizleme etkisi bulunmamaktadır ancak B vitamini, kalsiyum ve protein bakımından zengin olduğu için genel olarak bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Her Gün Süt İçilir mi?
Evet, laktoz intoleransı veya süt alerjisi olmayan bireylerin her gün süt içmesinde bir sakınca yoktur ama aşırı tam yağlı süt tüketmek kan kolesterol seviyelerini yükseltebileceğinde bazen az yağlı süt tercih edilebilir.
1 Bardak Süt Ne Kadar B12 Vitamini İçerir?
1 bardak (250 ml) inek sütü yaklaşık 1.1 mikrogram (µg) B12 vitamini içermektedir ve günlük B12 vitamini ihtiyacının yaklaşık %45’ini karşılamaktadır.
Kimler Süt İçmemelidir?
Aşağıdaki kişilerin süt tüketirken dikkatli olması gerekir:
- Laktoz intoleransı olanlar
- Süt alerjisi olanlar
- Yüksek kolesterol problemi yaşayanlar
- Böbrek yetmezliği olanlar
- Akneye eğilimli kişiler
Giriş Tarihi: 24.10.2025
Güncellenme Tarihi: 24.10.2025
Oluşturan: Medipol Sağlık Grubu Web Yayın Kurulu
Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.









