Brüksel lahanası, Brassicaceae ailesine ait bir sebzedir ve minyatür lahanaya benzemektedir. Besin değeri yüksek olan Brüksel lahanası brokoli, karnabahar, kara lahana ve lahana ile aynı ailedendir, ilk kez Belçika’nın Brüksel şehrinde yetiştirildiği için bu isimle anılmaktadır. Besin içeriği zengin olan Brüksel lahanası lif, C vitamini, K vitamini ve folat kaynağıdır ve kilo kontrolüne yardımcı olmaktadır.
Brüksel Lahanası Besin Değeri Nedir?
C vitamini, K vitamini ve folat bakımından zengindir ve 100 gram Brüksel lahanası aşağıdaki besin değerine sahiptir:
- Kalori: 43kcal
- Karbonhidrat: 9g
- Şeker: 2.2g
- Lif: 3.8g (Günlük ihtiyacın %15’i)
- Protein: 3.4g (Günlük ihtiyacın %8’i)
- K vitamini: 177 µg (Günlük ihtiyacın %148’i)
- C vitamini: 85mg (Günlük ihtiyacın %94
- Magnezyum: 23mg (Günlük ihtiyacın %5’i)
- Kalsiyum: 42mg (Günlük ihtiyacın %4’ü)
- Potasyum: 389mg (Günlük ihtiyacın %11’i)
- Demir: 1.4mg (Günlük ihtiyacın %18’i)
- Bakır: 0.07mg (Günlük ihtiyacın %8’i)
- Çinko: 0.42mg (Günlük ihtiyacın %4’ü)
- Fosfor: 69mg (Günlük ihtiyacın %10’u)
- A vitamini: 38µg (Günlük ihtiyacın %4’ü)
- E vitamini: 0.88mg (Günlük ihtiyacın %6
- Mangan: 0.34mg (Günlük ihtiyacın %15’i)
- Selenyum: 1.6µg (Günlük ihtiyacın %3’ü)
- B1 vitamini: 0.14mg (Günlük ihtiyacın %12
- B2 vitamini: 0.09mg (Günlük ihtiyacın %7’si)
- B3 vitamini: 0,75 mg (Günlük ihtiyacın %5’i)
- B5 vitamini: 0,31 mg (Günlük ihtiyacın %6’sı)
- B6 vitamini: 0,22 mg (Günlük ihtiyacın %17
- Folik Asit: 61 µg (Günlük ihtiyacın %15’i)
Brüksel Lahanasının Faydaları Nelerdir?
Brüksel Lahanası besleyiciliği yüksek bir sebzedir ve lif içeriğinin yüksek olması nedeniyle hem bağırsak sağlığını düzenler hem de tok tutarak kilo vermeye yardım eder. Brüksel lahanasının faydaları şunlardır:
- Hücreleri oksidatif stres hasarından korur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Tok tutarak kilo vermeye yardım eder.
- Sindirim sistemini destekler.
- Kronik hastalık riskini azaltır.
- Kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olur.
- K vitamini içeriğiyle kemik mineralizasyonunu destekler.
- Kemik erimesini önler.
- Hücresel sağlığı korur.
- Kan pıhtılaşma sisteminin korunmasını sağlar.
- C vitamini içeriğiyle cilt elastikiyetini artırır.
- Yaşlanma belirtilerini azaltır.
Brüksel Lahanası Neye İyi Gelir?
Brüksel lahanası sağlığa faydalı besinlerdendir ve düzenli olarak tüketildiğinde bazı hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir. Brüksel lahanası bağışıklık sistemini güçlendirir, hücreleri oksidatif stres ve serbest radikal hasarından korur, kilo verdirir, tok tutar, yaşlanma belirtilerini azaltır, sindirimi düzenler, kabızlığı önler, kalp ve damar hastalığı riskini düşürür, kanın pıhtılaşma mekanizmasının çalışmasını destekler ve yüksek miktarda K vitamini içeriğiyle kemik erimesini önler, kemik mineralizasyonunu destekler.
Brüksel Lahanasının Zararları Nelerdir?
Brüksel lahanası ölçülü şekilde tüketildiğinde sağlığa faydalıdır ve güvenilir bir besin kaynağıdır ancak bazı durumlarda istenmeyen sorunlara neden olabilir. Brüksel lahanasının zararları şunlardır:
- Çok tüketildiğinde gaz, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
- İrritabl bağırsak sendromu (İBS) olan kişilerde semptomları artırabilir.
- K vitamini açısından çok zengin olduğu için kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler dikkatli tüketilmelidir.
- Nadiren alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
- Aşırı ve sürekli çiğ veya az pişmiş tüketildiğinde tiroid fonksiyonlarını etkileyebilir.
- Çok küçük bebeklerde ve küçük çocuklarda sindirimi zorlaştıracağından ölçülü tüketilmelidir.
Brüksel Lahanası Nasıl Tüketilmelidir?
Brüksel lahanası hem pişirilerek hem de iyice yıkanarak çiğ şekilde tüketilebilir ancak en sağlıklı tüketim şekli buharda hafif pişirme yöntemidir. Buharda, fırında ve soteleyerek tüketilebilir. Uzun süre haşlandığında özellikle C vitamini gibi suda çözünen vitaminlerde kayıp yaşanabilir. Kısa süre pişirildiğinde hem sindirimi kolaydır hem de gaz yapma oranı azalmaktadır.
Brüksel Lahanası ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Kimler Brüksel Lahanası Yememelidir?
Aşağıdaki kişiler Brüksel lahanası tüketirken aşırıya kaçmamalıdır:
- Kan sulandırıcı ilaç kullananlar
- İrritabl bağırsak sendromu (İBS) olanlar
- Tiroid hastalığı olanlar
- Sindirim sistemi hassasiyeti olanlar
- Ameliyat sonrasında ilk 1 ay içinde olanlar
- Hamilelikte gaz ve şişkinlik sorunu yaşayanlar
Brüksel Lahanası Çiğ Tüketilir mi?
Evet, Brüksel lahanası hem çiğ hem de pişmiş şekilde tüketilebilir, en sağlıklısı buharda az pişirmektedir.
Brüksel Lahanası Bağırsakları Çalıştırır mı?
Evet, Brüksel lahanası lif içeriği yüksek bir sebzedir ve bağırsakları çalıştırarak sindirimi düzenlemeye yardım eder.
Brüksel Lahanası Kolesterolü Yükseltir mi?
Hayır, Brüksel lahanası kolesterol içermez ve kolesterolü yükseltmez aksine lif içeriği sayesinde kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmaktadır.
Brüksel Lahanası Gaz Yapar mı?
Evet, yüksek lif ve belirli fermente edilebilir karbonhidratlar içerdiği için Brüksel lahanası bazı kişilerde gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Özellikle İrritabl bağırsak sendromu (İBS) olan kişilerin tüketmesi önerilmez.
Brüksel Lahanası Cinsel Gücü Artırır mı?
Hayır, Brüksel lahanasının doğrudan cinsel gücü artırma yeteneği bulunmamaktadır ancak genel sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle dolaylı olarak cinsel sağlığı destekleyebilir.
Brüksel Lahanası Şekeri Düşürür mü?
Hayır, Brüksel lahanası şekeri düşürmez ancak düşük glisemik indekse sahip olduğundan kan şekerini hızlı yükseltmez ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olmaz; şeker hastaları tarafından güvenle tüketilebilir.
Giriş Tarihi: 26.12.2025
Güncellenme Tarihi: 26.12.2025
Oluşturan: Medipol Sağlık Grubu Web Yayın Kurulu
Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.