
Su, tuz, sirke, limon ve sarımsak ile hazırlanan ve bir sebze-meyve saklama yöntemi olan turşu, probiyotik kaynağı olarak özellikle kış aylarında sıklıkla tüketilmektedir. Turşu salatalık, beyaz lahana, domates, biber, havuç, kırmızı pancar, taze fasulye, erik, soğan, patlıcan, karnabahar, bamya, ayva ve zencefil vb. sebze ve meyvelerden yapılabilmektedir. Turşudaki meyve ve sebzeler, fermantasyon süresince hem besin değerlerini korur hem de dayanıklılıkları artar. Doğal turşunun zaman içinde fermente olarak hazır olması bağırsak sağlığı için çok kıymetlidir. Turşu ayrıca bağışıklığı güçlendirir ve antioksidan desteği sağlar.
Turşu Besin Değeri Nedir?
Turşu bol miktarda tuz ve sudan oluşur ve esas besin değeri turşu yapımında tercih edilen sebze ve meyveden gelir. Turşu ayrıca K vitamini, kalsiyum, potasyum, C vitamini, fosfor, folat ve beta-karoten içermektedir. 100 gram turşu 457 miligram sodyum (tuz) içermektedir ve bu nedenle yüksek tansiyon hastaları ve kardiyovasküler sorunu olanlar tüketmemelidir veya çok az tüketmelidir.
Turşunun Faydaları Nelerdir?
Turşu düşük kalorili ve probiyotik bakımından zengin bir besin öğesidir ve bağırsak mikrobiyotasının sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Turşunun mantığını oluşturan fermantasyon süreci, sindirim sağlığını destekleyen iyi bakterilerin (özellikle Lactobacillus türleri) çoğalmasını sağlamaktadır. Turşunun faydaları şunlardır:
- Sindirim ve bağırsak sağlığını destekler.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kas kramplarını önlemeye yardım eder.
- Antioksidan desteği sağlar.
- Yemek sonrası kan şekerinin hızla artmasını önler.
- Doğal turşuda bulunan laktik asit, karaciğer ve safra fonksiyonlarını destekler.
- Bağırsak sorunlarını azaltarak cilt sağlığını geliştirir ve akne oluşumunu azaltır.
Turşu Suyu Neye İyi Gelir?
Turşu suyu elektrolit, probiyotik ve antioksidan bakımından zengin bir içecektir ancak yüksek sodyum içeriği nedeniyle tansiyon hastalarının tüketirken dikkatli olması gerekir. Turşu suyu kas kramplarını hafifletebilir, sindirimi kolaylaştırır ve vücuttaki su-tuz dengesini düzenler. Turşu suyunun faydaları şunlardır:
- Vücudun sıvı ve elektrolit dengesini korumasına yardım eder.
- Kas kramplarını azaltabilir.
- Bağırsak florasını destekler.
- Antioksidan etki sergiler.
- Kan şekerini dengeler.
- Yorgunluğu azaltabilir.
- Spor sonrası kasların yenilenme sürecine katkı sağlar.
Uyarı!!! Aşırı tuz içeriği nedeniyle hipertansiyonu, kardiyovasküler hastalıkları veya böbrek rahatsızlığı olan bireylerin turşu ve turşu suyu tüketmesi önerilmemektedir.
Turşu Tüketirken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Turşu sodyum(tuz) içeriği yüksek bir besindir ve yüksek oranda tuz tüketmek kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon ve böbrek problemleri riskini artırmaktadır. Eğer hazır turşu tüketiliyorsa güvenilir koşullarda hazırlandığından ve sterilizasyon kurallarına uyduğundan emin olunmalıdır çünkü hatalı hazırlanmış turşularda botulizm gibi zehirlenme problemleri yaşanabilir. Reflü, gastrit veya ülser gibi asit hassasiyeti olan kişiler için turşu, sirke içeriğiyle riski besinler grubundadır.
Turşunun Faydaları ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Kimler Turşu ve Turşu Suyu Tüketmemelidir?
Aşağıdaki kişiler turşu tüketmemelidir veya turşu tüketimini sınırlandırmalıdır:
- Hipertansiyon veya kalp-damar hastalığı olan kişiler
- Kronik böbrek hastalığı olan kişiler
- Sodyuma duyarlı ödem problemi olan kişiler
- Gastrit, ülser veya reflü problemi yaşayan kişiler
- Kalp yetmezliği olan kişiler
- Hamileler
Hamilelikte Turşu Tüketilir mi?
Hamilelik döneminde turşu ölçülü tüketildiği müddetçe genellikle güvenli kabul edilmektedir ancak riskli gebelik durumu varsa veya anne adayında ödem, yüksek tansiyon, böbrek hastalığı veya kardiyovasküler problemler varsa tüketilmesi önerilmemektedir ve tüketilecekse ev yapımı doğal turşu tercih edilmelidir.
Turşu Hangi Hastalıklara İyi Gelir?
Turşunun doğrudan herhangi bir hastalık için iyileştirici etkisi bulunmamaktadır ancak bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsak sağlığını geliştirir ve kas kramplarını azaltmaya yardım eder.
Turşu Her Gün Yenir mi?
Sağlıklı, tansiyon problemi olmayan ve sodyum alımını sınırlandırmaması gereken kişiler ölçülü şekilde her gün turşu yiyebilir ancak düzenli turşu tüketimi sonucunda vücuda alınan sodyum miktarı yükseldiğinden aşırıya kaçmamak gerekir.
En Yararlı Turşu Hangisidir?
Şeker ve koruyucu içermeyen turşuların hepsi yararlıdır. Bağırsak sağlığı için geleneksel yöntemlerle hazırlanan lahana turşusu, biber turşusu ve salatalık turşusu gibi sebze turşuları genellikle en yararlı turşu çeşitlerindendir.
Turşu Bağırsakları Çalıştırır mı?
Ev yapımı turşu doğal probiyotik içeriği sayesinde bağırsak mikrobiyotasını olumlu yönde etkileyerek bağırsak hareketlerini ve sindirimi artırarak bağırsağı çalıştırmaya yardım eder.
Turşu Boğaz Ağrısına İyi Gelir mi?
Turşudaki sirke ve tuz içeriği boğazdaki mukusu gevşetmeye veya geçici rahatlamaya yardım edebilir ancak sirkenin asidik yapısı boğazı tahriş de edebilir. Turşudaki probiyotikler dolaylı olarak üst solunum yolları hastalıklarını hafifletebilir fakat akut boğaz enfeksiyonlarında turşu doğrudan antibakteriyel veya antiviral ilaç yerine geçmemektedir ve mutlaka doktor tedavisine ihtiyaç bulunmaktadır.
Turşuda Hangi Bakteriler Var?
Ev yapımı turşuda lactobacillus gibi laktik asit bakterileri (LAB) baskındır ve Laktobacillus, Leuconostoc ve Pediococcus gibi bakteriler içermektedir.
Turşu Suyu İdrar Yolu Enfeksiyonuna İyi Gelir mi?
İdrar yolu enfeksiyonunda geleneksel olarak antibiyotik kullanılmaktadır ve turşu, enfeksiyon tedavisi yerine geçemez bu nedenle idrar yolu enfeksiyonunda mutlaka doktor muayenesi gerekmektedir.
Gece Turşu Yemek Zararlı mı?
Gece turşu yemek, vücutta su tutulmasına ve sabahleyin ödem oluşmasına neden olabilir. Ayrıca gece tuzlu ve asidik yiyecekler tüketmek reflü semptomlarını tetikleyebilir ve mide yanmasına, boğaz acısına neden olabilir.
Giriş Tarihi: 30.10.2025
Güncellenme Tarihi: 30.10.2025
Oluşturan: Medipol Sağlık Grubu Web Yayın Kurulu
Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.









