Edamame Faydaları Nelerdir?

edamame faydaları

Edamame Japon mutfağında sık kullanılan bir ana yemek eşlikçisidir ve fasulyenin kendisi değil içindeki tohumlar yenmektedir. Bitkisel protein ve folik asit kaynağı olan edamame, vegan ve vejetaryen beslenen kişiler tarafından çok tercih edilmektedir.

Edamame Nedir?

Edamame, olgunlaşmamış yeşil soya fasulyesidir ve genellikle Japon mutfağında atıştırmalık veya eşlikçi yemek olarak tüketilmektedir. Canlı yeşil renge sahip edamame kabuksuz tüketilmektedir, kabuğu yenmez. Edamame bir baklagildir ve yüksek protein içeriği ile vegan ve vejetaryen beslenen kişiler tarafından çok tercih edilmektedir. Edamame dondurulmuş olarak birçok süpermarkette bulunabilir ve haşlanarak yalnız başına veya salatalarda tüketilebilir.

Edamame Besin Değeri Nedir?

100 gram (12-13 adet) edamame aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:

  • Kalori: 121kcal
  • Şeker: 2.2g
  • Lif: 5.2g (Günlük ihtiyacın %21’i)
  • Protein: 12g (Günlük ihtiyacın %28’i)
  • Yağ: 5.2g (Günlük ihtiyacın %8’i)
  • A vitamini: 15µg (Günlük ihtiyacın %2’si)
  • C vitamini: 6.1mg (Günlük ihtiyacın %7
  • Magnezyum: 64mg (Günlük ihtiyacın %15’i)
  • K vitamini: 27 µg (Günlük ihtiyacın %22’si)
  • Folik Asit: 311 µg (Günlük ihtiyacın %78’i)
  • Kalsiyum: 63mg (Günlük ihtiyacın %6’sı)
  • Potasyum: 436mg (Günlük ihtiyacın %13
  • Demir: 2.3mg (Günlük ihtiyacın %28’i)
  • Bakır: 0.35mg (Günlük ihtiyacın %38’i)
  • Çinko: 1.4mg (Günlük ihtiyacın %12’si)
  • Fosfor: 169mg (Günlük ihtiyacın %24’ü)
  • E vitamini: 0.68mg (Günlük ihtiyacın %5’i)
  • Mangan: 1mg (Günlük ihtiyacın %45’i)
  • B1 vitamini: 0.2mg (Günlük ihtiyacın %17’si)
  • B2 vitamini: 0,16 mg (Günlük ihtiyacın %12’si)
  • B3 vitamini: 0,92 mg (Günlük ihtiyacın %6’sı)
  • B5 vitamini: 0,4 mg (Günlük ihtiyacın %8’i)
  • B6 vitamini: 0,1 mg (Günlük ihtiyacın %8’i)
  • Kolin: 56 mg (Günlük ihtiyacın %10’u)
  • Omega-3 (ALA): 0,36 g
  • Omega-6 (Linoleik asit): 1,8 g

Ayrıca edamame triptofan, treonin, izolösin, lösin, lizin, metiyonin, fenilalanin, valin ve histidin gibi faydalı bileşenler içermektedir.

Edamame Faydaları Nelerdir?

Edamame, yüksek amino asit ve bitkisel protein içeriği nedeniyle vegan ve vejetaryen beslenme alışkanlığına sahip bireyler tarafından çok tercih edilmektedir. Edamame faydaları şunlardır:

  • Sindirim sağlığını destekler.
  • Tok tutarak kilo vermeye yardım eder.
  • Tip 2 diyabet semptomlarını azaltır.
  • Kan şekeri dalgalanmalarını önler.
  • Kötü (LDL) kolesterol seviyesini azaltır.
  • Folik asit ve protein kaynağıdır.
  • Kolesterol içermediğinden kalp ve damar sağlığını destekler.

Edamame Zararları Nelerdir?

Edamame çoğunlukla tüketilmesi güvenli bir baklagildir ancak bazı yan etkilere neden olabilir. Edamame zararları şunlardır:

  • Fazla tüketildiğinde gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapabilir.
  • Hassas bağırsak sendromu olan kişilerde semptomları artırabilir.
  • Soya alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
  • Vücutta  mineral emilimini olumsuz etkileyebilir.
  • Tiroit bozukluğu olan kişilerde iyot emilimini engelleyebilir.
  • Edamame yüksek miktarda izoflavon içerdiğinden hormonal problemleri olan kişiler tarafından doktor kontrolünde tüketilmelidir.

Kimler Edamame Tüketmemelidir?

Edamame genellikle ölçülü miktarda tüketildiğinde çoğu kişi için güvenlidir ancak bazı kişilerde çeşitli problemlere neden olabilir. Aşağıdaki kişiler edamame tüketmemelidir:

  • Tiroit hastaları
  • Soya alerjisi olanlar
  • Baklagil alerjisi olanlar
  • İrritabl Bağırsak Sendromu(İBS) hastaları
  • İzoflavon içeriği nedeniyle hormon tedavisi alanlar veya kanser tedavisi gören bireyler
  • Hamilelikte ve emzirme döneminde doktor tavsiyesi ile tüketilmelidir.

Edamame Nasıl Tüketilir?

Edamame kabuklu olarak süpermarketlerden temin edilebilir ve haşlanarak tüketilir. Çiğ veya az pişmiş edamame, rahat sindirilmeyen lektin gibi bileşikler içerir bu nedenle iyi haşlanmalıdır. Edamame kabukları serttir yenmez ve sadece içindeki tohumlar yenir. Edamame haşlanarak aşağıdaki şekillerde tüketilebilir:

  • Salatalarda
  • Et yemekleri yanında
  • Pilavlarda
  • Dip soslarda
  • Sebze veya et yemeklerine eklenerek (dağılmaması için son aşamada eklenir)

Giriş Tarihi: 11.12.2025

Güncellenme Tarihi: 11.12.2025

Oluşturan: Medipol Sağlık Grubu Web Yayın Kurulu


Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.

İlgili İçerikler

Beslenme ve Diyet Doktorlarımız