Basmati Pirinç Faydaları ve Besin Değerleri

basmati pirincin faydaları

Basmati pirinç güzel kokulu ve glisemik indeksi düşük bir pirinç türüdür ve vitaminler ve lif bakımdan zengindir. Basmati pirinç tok tutar, enerji verir ve şeker dalgalanmalarını önlemeye yardım eder.

Basmati Pirinç Nedir?

Basmati pirinç, uzun taneli ve aromatik kokusu olan Güney Asya ve özellikle Hindistan ve Pakistan kökenli bir pirinç çeşididir. Hem beyaz hem de esmer türleri bulunmaktadır. Basmati kelimesi Hintçe kökenlidir ve koku yayan/parfümlü anlamına gelmektedir.

Basmati Pirinç Besin Değeri Nedir?

100 gram zenginleştirilmemiş basmati pirinç aşağıdaki besin değerini içerir:

  • Kalori: 365kcal
  • Şeker: 0,12g
  • Lif: 1,3g
  • Protein: 7,1g (Günlük ihtiyacın %17’si)
  • Karbonhidrat: 80g (Günlük ihtiyacın %27’si)
  • Magnezyum: 25mg (Günlük ihtiyacın %6’sı)
  • Kalsiyum: 28mg (Günlük ihtiyacın %3’ü)
  • Potasyum: 115mg (Günlük ihtiyacın %3’ü)
  • Demir: 0,8mg (Günlük ihtiyacın %10’u)
  • Bakır: 0,22mg (Günlük ihtiyacın %24’ü)
  • Çinko: 1,1mg (Günlük ihtiyacın %10’u)
  • Fosfor: 115mg (Günlük ihtiyacın %16’sı)
  • Manganez: 1,1mg (Günlük ihtiyacın %47’si)
  • Selenyum: 15µg (Günlük ihtiyacın %27’si)
  • B1 vitamini: 0,07mg (Günlük ihtiyacın %6’sı)
  • B2 vitamini: 0,05mg (Günlük ihtiyacın %4’ü)
  • B3 vitamini: 1,6mg (Günlük ihtiyacın %10’u)
  • B5 vitamini: 1mg (Günlük ihtiyacın %20’si)
  • B6 vitamini: 0,16mg (Günlük ihtiyacın %13’ü)

Basmati Pirinç Faydaları Nelerdir?

Basmati pirinç manganez, bakır, protein ve B vitaminleri içeriğinin yanı sıra vücut için yararlı olan esansiyel amino asitler içermektedir. Basmati pirincin faydaları şunlardır:

  • Yüksek karbonhidrat içeriğiyle iyi bir enerji kaynağıdır ve tok tutar.
  • Özellikle pişmiş beyaz basmati pirinç demir, bakır, selenyum, magnezyum, fosfor, çinko ve B kompleks vitaminleri içeriğiyle vitamin kaynağıdır.
  • Diğer pirinç türleri ile kıyaslandığında arsenik içeriği daha düşük olduğundan arsenik maruziyeti daha azdır ve daha sağlıklıdır.
  • Basmati pirinç glisemik indeksi, beyaz pirinç türevlerinden daha düşüktür bu nedenle kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardımcı olabilir ve insülin direncini olumsuz etkilemez.
  • Basmati pirinç lif içeriğiyle bağırsak sağlığını destekler ve sindirimi kolaylaştırır.
  • Esmer basmati tam tahıl grubundandır ve düzenli tüketildiğinde kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.
  • Gluten hassasiyeti olan kişilerin tüketebileceği bir besindir ve beyaz pirinç yerine alternatiftir.
  • Tiamin içeriğiyle beyin sağlığını destekler ve bilişsel işlevin korunmasını sağlar.
  • Tok tutarak ve şeker dalgalanmalarını önleyerek kilo vermeye yardım eder.

Basmati Pirinç Faydaları ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Kimler Basmati Pirinç Tüketmemelidir?

Aşağıdaki kişiler basmati pirinç tüketirken dikkatli olmalıdır:

  • İnsülin direnci veya diyabet hastaları aşırıya kaçmadan tüketmelidir.
  • Sindirim sorunları olan özellikle İrritabl Bağırsak Sendromu (İBS) olan kişilerin aşırıya kaçmadan esmer basmati pirinç tüketmesi önerilir.
  • Basmati pirinç karbonhidrat içeriği nedeniyle diyet yapan kişilerin ölçülü tüketmesi gerekir.

Basmati Pirinç Sağlıklı mı?

Basmati pirinç, beyaz pirinç türlerine kıyasla daha sağlıklıdır ve lif, mineral ve vitamin kaynağıdır. 

Basmati Pirinç Nasıl Tüketilir?

Basmati pirinç pilav olarak veya salatalarda karbonhidrat yerine kullanılabilir. Basmati pirinç pişirmeden önce iyice yıkanıp durulanmalıdır. Basmati pirinç et yemekleri, sebze yemekleri ve bakliyatlarla birlikte veya tek başına pilav olarak tüketilebilir.

Beyaz Basmati Pirinç ile Esmer Basmati Pirinç Arasındaki Fark Nedir?

Beyaz basmati pirinç ile esmer basmati pirinç arasındaki farklar şunlardır:

  • İşlenme şekli: Beyaz basmati pirincin dış kabuğu, kepeği ve tohum özü alınır, esmer basmati pirincin ise sadece dış kabuğu alınmaktadır.
  • Glisemik indeks: Esmer basmati pirincin glisemik indeksi daha düşüktür ve kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar. Beyaz basmati pirinç rafine olduğu için daha yüksek glisemik indeksi bulunmaktadır.
  • Sindirim durumu: Beyaz basmati pirinç, kepeği alındığı için lif oranı düşük olduğundan sindirimi daha kolaydır ancak esmer basmati pirinç tam tahıldır ve sindirimi hassas olanlarda rahatsızlık yaratabilir.

Basmati Pirinç Glisemik İndeksi Nedir?

Basmati pirincin glisemik indeksi yaklaşık 50 ile 58 arasındadır ve orta seviye glisemik indekse sahiptir bu nedenle insülin direnci olanlar tarafından ölçülü miktarlarda tüketilmelidir.

Basmati Pirinç Glutensiz mi?

Basmati pirinç glutensizdir, gluten içermez ve bu nedenle gluten intoleransı, çölyak hastalığı ya da gluten duyarlılığı olan kişiler için iyi bir besin kaynağıdır.

Basmati Pirinç Her Gün Yenir mi?

Dengeli beslenmek açısından hiçbir besin öğesi her gün tüketilmemelidir. Basmati pirinç yanında et, sebze ve bakliyat gibi besin gruplarıyla kombinasyonu yapılarak her gün tüketilebilir ancak yüksek karbonhidratlı olduğu ve kilo artışına neden olabileceği unutulmamalıdır.

Basmati Pirinç ile Normal Pirinç Arasında Ne Fark Var?

Basmati pirinç ile beyaz pirinç arasındaki farklar şunlardır:

  • Basmati, beyaz pirinçten daha aromalıdır.
  • Basmati uzun tanelidir, beyaz pirinç orta uzunluktadır.
  • Basmati pirincin glisemik indeksi, beyaz pirince kıyasla daha düşüktür.
  • Basmati pirinç lif, vitamin ve mineral açısından beyaz pirinçten daha zengindir.

1 Bardak Pişmiş Basmati Pirinç Kaç Kaloridir?

1 su bardağı (163 gram) pişmiş beyaz basmati pirinç yaklaşık 210 kaloridir.

Şeker Hastaları Basmati Pirinç Tüketebilir mi?

Evet şeker hastaları aşırıya kaçmadan basmati pirinç tüketebilir çünkü beyaz pirinç türlerine kıyasla basmati pirinç glisemik indeksi düşüktür. Basmati pirinç tüketmek isteyen şeker hastaları haftada 2 kez, günde 2-3 yemek kaşığı pişmiş basmati tüketebilir ancak mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir.


Giriş Tarihi: 02.12.2025

Güncellenme Tarihi: 02.12.2025

Oluşturan: Medipol Sağlık Grubu Web Yayın Kurulu


Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.

İlgili İçerikler

Beslenme ve Diyet Doktorlarımız