
Pirinç dünya nüfusunun büyük bir kısmı için temel besin öğelerinden biridir ve tek başına kullanılabilmesinin yanı sıra çoğu yemeğe eklenebilir.
Pirinç Besin Değeri Nedir?
Pirinç manganez, folat ve B vitaminleri bakımından zengindir ve 100 gram pirinç aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:
- Kalori: 130kcal
- Yağ: 0,28g
- Şeker: 0,05g
- Karbonhidrat: 28g
- Lif: 0,4g
- Protein: 2,7g (Günlük ihtiyacın %6’sı)
- Magnezyum: 12mg (Günlük ihtiyacın %3’ü)
- Demir: 1,2mg (Günlük ihtiyacın %15’i)
- Bakır: 0,07mg (Günlük ihtiyacın %8’i)
- Çinko: 0,49mg (Günlük ihtiyacın %4’ü)
- Fosfor: 43mg (Günlük ihtiyacın %6’sı)
- Manganez: 0,47mg (Günlük ihtiyacın %21’i)
- Selenyum: 7,5µg (Günlük ihtiyacın %14’ü)
- B1 vitamini: 0,16mg (Günlük ihtiyacın %14’ü)
- B3 vitamini: 1,5mg (Günlük ihtiyacın %9’u)
- B5 vitamini: 0,39mg (Günlük ihtiyacın %8’i)
- B6 vitamini: 0,09 mg (Günlük ihtiyacın %7’si)
- Folat: 58 µg (Günlük ihtiyacın %15’i)
Pirincin Faydaları Nelerdir?
Pirinç tok tutan ve genellikle mideyi yormayan bir besindir ve tüm toplumlar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Besleyiciliği nispeten yüksek değildir ama her yemeğe uyum sağladığı için sofraların vazgeçilmezidir. Pirincin faydaları şunlardır:
- Tok tutar, enerji verir.
- Glutensizdir, çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olan kişiler için besin kaynağıdır.
- İshalde toparlayıcıdır, gıda zehirlenmeleri sonrasında tüketilir.
- Hipoglisemi (şeker düşmesi) yaşayan kişilerde kan şekerini hızla yükseltmeye yardım eder.
- Sinir sistemini ve beyin sağlığını destekler.
- Yağ içermez ve kalp-damar sistemi için ekstra lipit yüküm oluşturmaz.
Pirincin Zararları Nelerdir?
Pirincin alerjik riski yoktur ve genellikle herkes tarafından gönül rahatlığıyla tüketilmektedir ancak aşağıdaki gibi bazı dezavantajlar içermektedir:
- Glisemik indeksi yüksektir.
- Lif oranı düşüktür.
- Sık ve düzenli tüketmek kilo aldırır.
- Sık ve düzenli tüketmek tip 2 diyabet riskini artırır.
- İnsülin direnci olan kişilerde kan şekeri dalgalanmasına neden olur.
- Bazı pirinç türlerinde doğal olarak düşük miktarda arsenik bulunabilmektedir bu nedenle daima güvenilir kaynaklardan pirinç satın almak ve tüketmeden önce bolca yıkamak gerekir.
Kimler Pirinç Tüketmemelidir?
Pirinç tüketimi genellikle güvenilirdir ve çoğu kültürün vazgeçilmez bir besin öğesidir ancak aşağıdaki kişilerin pirinç tüketirken dikkatli olması gerekir:
- Tip 2 diyabet ya da insülin direnci hastaları
- Metabolik sendrom riski yüksek olan kişiler
- Kalp-damar hastalığı risk faktörü yüksek olan kişiler
- İnflamatuar bağırsak hastalığı veya divertikül gibi lif sınırlaması bulunanlar
Pirinç Nasıl Tüketilmelidir?
Pirinç çok büyük porsiyonlar yerine yemek yanında ufak porsiyonlar halinde tüketilmelidir ve haftanın her günü tüketmek yerine 1-2 defa ile sınırlandırılmalıdır. Tek başına tüketmek yerine sebze ve et yanında tercih edilebilir.
Pirinç ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Pirinç Sağlıklı mı Sağlıksız mı?
Beyaz pirinç büyük porsiyonlar halinde ve düzenli olarak tüketiliyorsa boş karbonhidrat alımı demektir yani besleyiciliği düşüktür ve kalorisi yüksektir. Ancak dengeli miktarlarda tüketildiğinde sağlıklıdır.
Pirinç Neyi Yükseltir?
Pirinç glisemik indeks yükü nedeniyle kan şekerinde dalgalanmalara neden olur ve kanda glukoz miktarını yükseltir.
Pirinç Bağırsaklara İyi Gelir mi?
Beyaz pirinç düşük liflidir ve kolay sindirilir. İshal durumunda dışkıyı toparlamaya, gıda zehirlenmeleri sonrası tok kalırken mideyi rahatlatmaya ve reflü-gastrit gibi durumlarda mideyi yormadan enerji almaya yardım eder.
1 Tabak Pilavda Ne Kadar Şeker Var?
100 gram pilavda 0,05 gram şeker bulunmaktadır ancak pilavın kilo yapma sebebi karbonhidrat miktarıdır. 200 gram pişmiş pirinç 53.2 gram karbonhidrat içermektedir.
Pirinç mi Daha Zararlı Bulgur mu?
Bulgur tam tahıl grubundandır ve beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Bulgurun glisemik indeksi pirinçten düşüktür ve diyetlerde doyurucu bir besin öğesi olarak tercih edilmektedir.
Giriş Tarihi: 26.11.2025
Güncellenme Tarihi: 26.11.2025
Oluşturan: Medipol Sağlık Grubu Web Yayın Kurulu
Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.