Çiğ Bademin Faydaları Nelerdir? Badem Neye İyi Gelir?

bademin faydaları

Badem ağacı(Prunus dulcis), Rosaceae ailesinin bir alt türüdür ve meyvesi yenilebilen küçük bir ağaçtır. Çiğ badem hiçbir işlem görmeden tüketilen kavrulmamış kuru bademdir ve içeriği işlem görmüş bademe(kavrulmuş, tuzlu) göre daha zengindir. Çiğ badem tuz veya kolesterol içermeyen sağlıklı bir kuruyemiştir ancak porsiyon miktarına dikkat edilmelidir çünkü kalorisi yüksek bir besindir.

Badem Besin Değeri Nedir?

Kavrulmamış 100 gram çiğ badem aşağıdaki besin değerini içermektedir:

  • Kalori: 598 kcal
  • Protein: 21g
  • Yağ: 53g (Günlük ihtiyacın %159’u)
  • Karbonhidrat: 21g (Günlük ihtiyacın %97’si)
  • Şeker: 4,9g (Günlük ihtiyacın %50’si)
  • Lif: 11g (Günlük ihtiyacın %47’si)
  • Magnezyum: 279mg (Günlük ihtiyacın %92’si)
  • Kalsiyum: 268mg (Günlük ihtiyacın %81’i)
  • Potasyum: 713mg (Günlük ihtiyacın %67’si)
  • Demir: 3,7mg (Günlük ihtiyacın %66’sı)
  • Bakır: 1,1mg (Günlük ihtiyacın %44’ü)
  • Çinko: 3,3mg (Günlük ihtiyacın %30’u)
  • Fosfor: 471mg (Günlük ihtiyacın %30’u)
  • E vitamini: 24mg (Günlük ihtiyacın %27’si)
  • Manganez: 2,2mg (Günlük ihtiyacın %23’ü)
  • Selenyum: 2µg (Günlük ihtiyacın %21’i)
  • B1 vitamini: 0,08mg (Günlük ihtiyacın %20’si)
  • B2 vitamini: 1,2mg (Günlük ihtiyacın %14’ü)
  • B3 vitamini: 3,6 mg (Günlük ihtiyacın %10’u)
  • B5 vitamini: 0,32 mg (Günlük ihtiyacın %9’u)
  • B6 vitamini: 0,14 mg (Günlük ihtiyacın %7’si)
  • Folat: 55 µg (Günlük ihtiyacın %6’sı)
  • Kolin: 52 mg (Günlük ihtiyacın %4’ü)
  • Omega-6 (Linoleik asit): 13g
  • Omega-3 (ALA): 0.01g

Çiğ badem ayrıca triptofan, treonin, izolösin, lösin, lizin, metiyonin, fenilalanin, valin ve Histidin gibi esansiyel amino asitler içermektedir ve bu amino asitler kas onarımına, uyku kalitesine, karaciğere ve bağışıklık sistemine faydalıdır.

Çiğ Bademin Faydaları Nelerdir?

Çiğ badem başlı başına bir besin öğesidir ve eşlikçi bir kuruyemiş olarak düşünülmemelidir. Çiğ bademin kalorisi, karbonhidrat, şeker ve lif içeriği yoğundur ve porsiyonlamasına dikkat edilmelidir bunun yanı sıra sağlıklı tekli doymamış yağlar, lif, bitkisel protein, E vitamini, magnezyum, fosfor ve antioksidanlar açısından zengindir. Çiğ Bademin faydaları şunlardır:

  • Kötü kolesterol(LDL) ile mücadele eder, trigliserit seviyesini düşürmeye yardımcı olur.
  • Hücre zarlarını oksidatif hasardan koruyarak yaşlanma belirtilerini yavaşlatır.
  • Vücuttaki genel iltihaplanmayı azaltır, inflamasyonu önler.
  • Antiinflamatuvar etkisi ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • E vitamini içeriğiyle cilde elastikiyet kazandırır ve nemini korumasını sağlar.
  • Kan şekerini dengeler, insülin direncini azaltmaya yardım eder.
  • Magnezyum içeriğiyle kan basıncını dengeler, yüksek tansiyon(hipertansiyon) ile mücadeleyi destekler.
  • Kötü kolesterolü ve kandaki lipit seviyesini düşürdüğü için kolesterolün vücutta neden olduğu oksidasyonu azaltarak damar sertliği riskini azaltır.
  • Tok tutarak kilo kontrolüne ve kilo vermeye yardımcı olur.
  • Enerji verir ve sporcuların egzersiz performansını artırmasını sağlar.
  • Antiinflamatuvar ve antioksidan etkisi ile kanser karşıtı etki gösterir, kanseri önlemeye yardım eder.
  • Kalsiyum içeriği ile kas ve kemik sağlığını artırır, kas onarımına yardım eder.
  • Probiyotik lifler içerdiğinden bağırsak mikrobiyotasının korunmasına olumlu etki eder, bağırsak sağlığını güçlendirir.

Çiğ Badem Neye İyi Gelir?

Çiğ badem kolesterolü azaltır, yaşlanma belirtilerini önler, enerji verir, tok tutar, kilo vermeye yardım eder, vücuttaki iltihaplanmayı önler, kas onarımına yardım eder, cilt elastikiyetini artırır, yüksek tansiyonu azaltır, damar sertliğini önler, insülin direnci ile mücadeleye yardım eder, bağırsak sağlığını artırır.

Çiğ Bademin Yan Etkileri Nelerdir?

Çiğ badem tüketmek genellikle güvenlidir ve çok faydalıdır ancak bazı durumlarda risk oluşturabilir veya aşırı tüketildiğinde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Çiğ badem yan etkileri şunlardır:

  • Kabuklu yemişlere alerjisi olan kişilerde alerjiye neden olma riski bulunabilir.
  • Çok fazla tüketmek gaz, ishal ve şişkinlik gibi sindirim problemlerine neden olabilir.
  • Çiğ badem kalorisi yüksek bir kuruyemiştir ve çok fazla tüketilirse kilo aldırır.
  • Çok fazla tüketildiğinde kalsiyum içeriği nedeniyle böbrek taşı oluşma riskini artırabilir.
  • Çiğ badem, kavrulmuş veya tuzlanmış olarak tüketilirse tansiyon problemlerine neden olabilir.
  • Acı badem gibi badem türlerinde siyanür benzeri bileşikler bulunduğundan sadece tatlı badem tüketilmelidir.
  • Hamilelikte ve emzirme döneminde ölçülü miktarda tüketilmelidir.

Çiğ Badem ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Çiğ Bademin Saç Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Badem saç sağlığını destekleyen yağlar, vitaminler ve mineraller içerir. Bademin saç sağlığına faydaları şunlardır:

  • E vitamini içeriğiyle badem saç köklerinin daha güçlü olmasına yardım eder.
  • Saç derisinin nem bariyerini destekleyerek saç kuruluğunu önler, saça parlaklık kazandırır.
  • Bitkisel protein içeriğiyle badem saçın daha dayanıklı ve hacimli görünmesini sağlar.
  • Magnezyum içeriği saç köklerinin güçlenmesini sağlar ve saç dökülmesini azaltır.
  • Saç derisindeki kuruluk kaynaklı kepeklenme ve dermatit gibi problemleri azaltmaya yardım eder.

Çiğ Bademin Cilt Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Badem cilt sağlığını destekleyen E vitamini, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar bakımından zengindir. Bademin cilt sağlığına faydaları şunlardır:

  • E vitamini içeriğiyle badem cilt hücrelerini serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur.
  • Yaşlanmayı yavaşlatır, kırışıklık oluşumunu önler.
  • Cildin elastikiyetini artırır, cildin nemini korumasına yardım eder.
  • Cilt bariyerini güçlendirerek cilt problemleri riskini azaltır.
  • Cilt inflamasyonunu azaltarak kızarıklık, kuruluk ve cilt hassasiyeti gibi sorunları engeller.
  • Amino asit ve yağ asidi içeriğiyle badem cildin daha pürüzsüz ve sağlıklı görünmesini sağlar.

Sporcular Neden Çiğ Badem Yer?

Badem tüketmek enerji verir, uzun süre tok tutar ve sporcuların antrenman öncesi veya sonrası tüketebileceği sağlıklı bir besindir. Bademde bulunan kalsiyum spor sonrası kas onarımını destekler ve magnezyum içeriği, kas kramplarını azaltır.

Çiğ Badem Yağ Yakar mı?

Çiğ badem doğrudan yağ yakma özelliğine sahip değildir ancak dolaylı olarak kilo vermeye yardım eder. Badem yüksek lif, protein ve sağlıklı yağ içeriği nedeniyle uzun süre tok kalmayı sağlar ve iştahı azaltır. Ayrıca kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek ani açlık krizlerini engeller.

Çiğ Badem Kansızlığa İyi Gelir mi?

Badem, demir, folat, bakır ve E vitamini bakımından zengindir ancak kırmızı et veya baklagiller kadar yüksek miktarda demir içermemektedir bu nedenle doğrudan kansızlık(anemi) için bir destekçi olarak düşünülmemelidir. 

Hamilelikte Badem Tüketilir mi?

Badem E vitamini, sağlıklı yağlar, magnezyum, kalsiyum içerir ve aşırıya kaçmadan çiğ olarak tüketildiğinde hamilelikte anne ve bebek için sağlıklıdır ancak kabuklu yemiş alerjisi olan kişilerin doktorlarına danışması gerekmektedir. Hamilelikte acı badem tüketiminden kaçınarak sadece tatlı badem tüketilmelidir.

Çiğ Badem Günde Ne Kadar Tüketilmelidir?

Günde bir avuç badem tüketimi önerilmektedir ve bir avuç yaklaşık 5-8 adet çiğ bademe eşittir. Günde 5-8 adet çiğ badem tüketmek tok tutar, enerji verir ve kilo kontrolüne yardım eder ancak fazla tüketmek, fazla kalori almaya neden olur.

Çiğ Bademin Kalorisi Ne Kadar?

100 gram çiğ badem ortalama 600 kaloridir ve yaklaşık 21 gram protein ile 11 gram lif içeriğine sahiptir. 

Çiğ Bademde Omega-3 Var mı?

Çiğ badem yalnızca alfa-linolenik asit(ALA) formunda omega-3 içerir ve 100 gram çiğ bademde 0.01g omega-3(ALA) bulunmaktadır. Bu nedenle çiğ badem bir omega-3 kaynağı değildir. 

Çiğ Badem mi Daha Sağlıklıdır Kavrulmuş Badem mi?

Çiğ badem, kavrulmuş bademden daha sağlıklıdır. Kavrulmuş badem tuz içerebilir ve ısıl işlem gördüğü için besin içeriği bir miktar azalabilir ancak çiğ badem tuz içermez ve sağlıklı yağlar bakımından zengindir, besin içeriği korumaktadır. 

Aç Karnına Badem Yemenin Faydaları Nelerdir?

Aç karnına badem yemenin, her zamanki sağlık faydalarından daha farklı bir yanı bulunmamaktadır. Günün her vakti, aç veya tok karnına çiğ badem tüketilebilir. Aç karnına çiğ badem tüketmek, tok tutacağı ve enerji vereceği için kahvaltı öncesi tüketildiğinde günün ilk öğününde fazla kalori almanın önüne geçebilir.

Her Gün Badem Yemek Zararlı mı?

Her gün, günde 5-8 adet çiğ badem tüketmek genellikle sağlıklıdır ancak aşırı badem tüketmek, fazla kalori alımına ve kilo almaya neden olabilir ayrıca gaz ve şişkinlik gibi sindirim problemlerine yol açabilir.

Çiğ Badem Böbreğe Zarar Verir mi?

Sağlıklı kişilerde ölçülü miktarda badem tüketmek böbreklere doğrudan zarar vermemektedir ancak kronik böbrek hastalığı olanlar veya diyaliz hastaları mineral alımını sınırlamak zorunda olabilir ve bu nedenle badem tüketirken dikkatli olmalıdır. Badem kalsiyum içeriği nedeniyle çok aşırı tüketildiğinde böbreklerde oksalat taşına neden olabilir ancak ölçülü tüketildiğinde sorun yaratmaz.


Giriş Tarihi: 01.12.2025

Güncellenme Tarihi: 01.12.2025

Oluşturan: Medipol Sağlık Grubu Web Yayın Kurulu


Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Beslenme ve Diyet Doktorlarımız