ONLİNE İŞLEMLER
150 Watt holmium lazer enerjisi çok büyük prostatlarda bile vücutta herhangi bir kesi yapmadan büyük miktarda dokuyu çıkarabilmede benzersiz bir avantaj sağlarken kanama riskini azaltır, hastanede kalış süresini bir veya iki güne indirir.
En iyi tedavide bile ilk 10 yılda tekrar cerrahi gereksinimi %15 iken, HoLEP'te bu oran % 0.7'dir. Bu da yüksek olasılıkla başka bir prostat cerrahisine ihtiyaç olunmayacağı anlamına gelmektedir.
Prostat, idrar kesesinin hemen önünde bulunan ceviz büyüklüğünde bir bezdir. Erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat, spermleri taşıyan sıvıyı salgılar ve idrarin vücuttan atılmasını sağlamaktadır.
İyi huylu prostat büyümesi, 45-50 yaşlarından itibaren erkeklerin sık karşılaştığı bir prostat hastalığıdır. 45 yaş üzeri her erkeğin yılda bir kez tirolojik muayenede geçmesi ve PSA kan testi yaptırması gerekmektedir.
Büyümüş prostat bezinin holmium lazer enerjisi kullanılarak kesi olmadan kapalı yöntemle çıkarılması anlamına gelir.
HoLEP ameliyatı, prostat büyümesi nedeniyle üriner semptomları olan erkek hastalara uygulanmaktadır. İyi huylu prostat büyümesi olan ve cerrahi operasyon gerektiren tüm hastalara uygulanabilmektedir.
Holep ameliyatı, aşağıda belirtilen durumlarda önerilebilmektedir:
HoLEP için 60 Watt üstü holmium lazer enerjisine ihtiyaç vardır. En yeni ve en güçlü holmium lazer ise 150 Watt olanıdır. 150 Watt holmium lazer enerjisi sayesinde ameliyat süresi kısalmaktadır.
HoLEP tedavisinde lazer, idrar akışını engelleyen büyümüş prostat dokusunu çıkarmak için kullanılır. Cerrahi kesi yoktur.
Hasta gözlem için bir gece hastanede kalır. Ameliyattan sonra prostatta bir miktar kanama olması beklenir. Çoğu hasta için bu yaklaşık 12 saat içinde düzelmektedir. HoLEP ameliyatını takiben aşırı kanamaya bağlı olarak kan transfüzyonu ihtiyacı nadirdir. Kanama yoksa kateter genellikle ameliyattan sonraki sabah çıkarılır.
Kateter çıkarıldıktan sonra iyi idrar yapabildiğinde taburcu edilir. İdrar yapamıyorsa kateter değiştirilir ve bir hafta sonra tekrar çıkarılır. Başlangıçta idrar yapmak ağrılı ve normalden daha sık olabilir. İlaçlar, birkaç gün içinde bir miktar iyileşme görülene kadar bulguları hafifletmek için kullanılabilir.
Hastalar, kateter çıkarıldıktan sonra bol miktarda sıvı içmeye teşvik edilir. Bu sıvı, idrarın daha verimli bir şekilde temizlenmesine yardımcı olur. Sıklık, zor yetiştirme ve gece idrara çıkma gibi bulguların kalıcı olarak düzelmesi birkaç ayı bulabilir. Bunun nedeni idrar torbasının prostat dokusunun çıkarılmasına henüz uyum sağlayamamasıdır. İdrar tutmayı güçlendirici egsersizler hastalara anlatılmaktadır.
Çok büyük prostatlarda bile vücutta herhangi bir kesi yapmadan büyük miktarda dokuyu çıkarabilmede benzersiz bir avantaj sağlarken, kanama riskini azaltır ve patoloji için doku sağlar (kanser aramak için).
Ameliyat sırasında kan nakli ihtiyacını azaltır, hastanede kalış süresini bir veya iki güne indirir. Tekrar tedaviye ihtiyaç duyma riskini azaltır.
En iyi tedavide bile ilk 10 yılda tekrar cerrahi gereksinimi %15 iken, HoLEP'te bu oran % 0.7 dir. Bu yüksek muhtemel başka bir prostat cerrahisine ihtiyacınız olmayacağı anlamına gelir.
İdrar yaparken geçici yanma ve kanama. Bu genellikle ciddi bir sorun göstergesi değildir, sadece iyileşme sürecinin henüz bitmediğini gösterir. Ameliyattan hemen sonra bazı hastalarda idrar tutmada geçici zorluk görülebilir. Bu genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ender de olsa bir süre ped takılması gerekebilir. Gerektiğinde pelvik taban egzersizlerinin uygulanması bu süreci kısaltmaya yardımcı olur.
Cinsel ilişki sonrası boşalma sıvısı dışarı gelmeyebilir. Bu sıvı idrarla atılır. Bir sağlık sorunu değildir. Bu bütün prostat tedavilerinde görülebilir.
Cinsel ilişki anında sertleşme işlevi genellikle etkilenmez. Hastaların küçük bir yüzdesi sertleşme işlevinde iyileşme bildirirken, küçük bir yüzde ise azalma bildirmiştir. Ameliyat sonrası 6 hafta süre ile cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir.
İdrar kanalı darlığı, idrar yolu enfeksiyonu, Prostat kapsülünün yaralanması, kanama nedeniyle transfüzyon veya tekrar ameliyat ihtiyacı enderde olsa görülebilir. Ameliyattan sonra şikayetlerin tam giderilememesi ve/veya uzun süreli kateterizasyon ihtiyacı olabilir.
Hastaların %5-15'inin prostat numunelerinde daha önce teşhis edilmemiş prostat kanseri olduğu bulunmuştur. Prostat kanseri, HoLEP'den sonra tedavi edilebilir. Bu tespit HOLEP yönteminin avantajıdır.
Hasta ameliyat sonrası 6. hafta ve 6. ayda kontrole çağırılır. İdrar kontrolünün daha güçlü olması için pelvik taban eksersizleri anlatılır.
Çoğu hasta evde 10 gün kadar dinlenmeye ihtiyaç duyar. Çalıştıkları iş fiziksel olarak yorucuysa bu süre uzatılabilir. İyileşme süresince ağır kaldırılmamalıdır. Yürüme ve hafif aktiviteler zararlı değildir.
İdrar yapamama, idrar yangısında şiddetlenme, kanama artışı, 38 derece üstü ateş. Bu durumlar görüldüğünde doktor bilgilendirilmelidir.