ONLİNE İŞLEMLER
Kemik iliğinin bağışıklık hücrelerinden çıkan anormal protein üretimi ile giden birçok organı etkileyen başta kemikler ve böbrekler olmak üzere kötü huylu bir hastalıktır.
Beyaz kan hücresi olan ve kemik iliğinde bulunan plazma hücrelerinde başlayan kanser türüdür.
Hastalık genellikle kemik ağrıları, kemik kırıkları, kansızlık, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybı, bulantı böbrek yetmezliği ve kan değerlerindeki bozukluklarla kendini göstermektedir.
Multiple miyelom hastalığında normal bölünen hücreler kemik iliğinde bulundukları için tanı aşamasında hastalardan kemik iliği örneği alınması önemlidir. Tanıyı netleştirmek için bu hücrelerin belli bir sayıyı geçtiğinin görülmesi gerekmektedir.
Kan Testleri: Kan örnekleri, plazma hücrelerinin sayısı ve diğer kan parametrelerini değerlendirmek için kullanılmaktadır.
Kemik İliği Biyopsisi: Kemik iliği örneği alınarak miyelom hücreleri incelenmektedir.
Görüntüleme Testleri: Röntgen, MRI veya CT taramaları ile kemik lezyonları ve diğer etkilenen bölgeler görüntülenebilmektedir.
Hastalığın tedavisinde artık nerede ise eski tarz kemoterapiler kullanılmamaktadır. Bunun yerine hedefe yönelik hücrelerin bölünmesini yavaşlatan ve hatta o hücreleri kemik iliğinden temizleyebilen tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Uygun hastalara pekiştirme tedavisi olarak otolog kök hücre nakli uygulanmaktadır.
Otolog kök hücre naklinden eğer iyi bir yanıtla çıkıldığında hastalara sadece hap tedavisi verilmektedir. En önemlisi multiple myelomada hastaların mümkün olduğu kadar hastalık alanında uzmanlaşmış hekimler ve hastanelerde yönetilmesi, tanı sürecinin gerçekleştirilmesi ve tedavi edilmesidir.
Multiple myeloma daha çok yaşlı bireylerde görülse de genç bireylerde de ortaya çıkmaktadır.
İç hastalıkları ve onların yönlendirmeleriyle Hematoloji bilim dalına başvurmaları oldukça önemlidir.
Multipl Miyelom evreleri; Evre I, Evre II veya Evre III olarak kategorize edilmektedir Evreleme, hastalığın kemik veya böbreklerde ne tür sorunlara yol açtığını göz önünde bulundurmaktadır.
Evre I, hastalığın başlangıç evresi kabul edilip, semptomların ortaya çıktığı dönemdir. Genellikle kemik hasarı gibi belirtiler görülmektedir. Evre II ve III ise daha ileri aşamalar olarak kabul edilmektedir. Vücutta daha fazla miyelom hücresi bulunmaktadır.
Bu evre, multipl miyelomun daha fazla yayıldığı ve ciddi şekilde ilerlediği bir evredir. Belirtiler daha şiddetli olabilmektedir.
Kemiklerde şiddetli ağrı, hızlı kemik kırıklar, idrar problemleri, böbrek yetmezliği belirtileri, halsizlik, zayıflık, iştah kaybı ve kilo kaybı sık görülmektedir.
Multipl miyelom, kemik iliği kanserine neden olan bir hastalıktır ve özgül nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle kesin korunma yolları bulunmamakla birlikte, bazı genel öneriler ve risk faktörlerini sınırlama yöntemleri multipl miyelom riskini azaltabilmektedir.
Hastalığı düzenli olarak baskı altında tutmak ve ortaya çıkmasını engellemek amacıyla ilaç tedavisi ile birlikte düzenli olarak takip edilir.
Aile geçmişi, multipl miyelom riskini artırabilir. Aile geçmişinde multipl miyelom bulunan kişilerde, bu hastalığa yakalanma riski daha yüksek olabilmektedir. Fakat genetik bir hastalık olduğu bilinmemektedir.
Bazı durumlarda rutin kan testlerinde ortaya çıkabilmektedir. Fakat, kan testlerinin yanı sıra kesin tanı koymak için kemik iliği biyopsisi, MR, PET veya CT gibi görüntüleme yöntemleri gerekmektedir.
Multipl Miyelom bulaşıcı bir hastalık değildir.
Multipl miyelom hastalarına otolog kemik iliği nakli yapılabilmektedir. Kemik iliği nakli, bu hastalığı tedavi etmek için kullanılan bir tedavi seçeneğidir.
Multipl miyelom hastalarına otolog kök hücre nakli yapılabilmektedir. Kök hücre nakli, bu hastalığı tedavi etmek için kullanılan bir tedavi seçeneğidir.
Multipl miyelom hastalığında teknik olarak metastaz görülmemektedir. Fakat, vücudun birçok bölgesini etkileyebilmektedir. Kemik iliğinden kopan kanser hücrelerinin kemik ve dokulara yerleşimi ile diğer organlarda hasara neden olabilmektedir.
20 Eylül 2023