Sitede Ara

Boyun Fıtığının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boyun Fıtığının Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boyun fıtığı, omurga disklerinde oluşan problemler sonucunda oluşan ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebilecek bir sağlık sorunudur.

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun fıtığı boyunda vertebra adı verilen 7 adet omurga kemiğinin arasındaki kıkırdaktan oluşan disk dokusunun omurilik kanalına doğru taşarak sinirlere baskı yapması neticesinde ortaya çıkan bir hastalıktır.

Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Boyun fıtığı her yaşta görülebilen tedavi edilebilir bir hastalıktır. Şiddetli ağrı ve sertlik genellikle birden ortaya çıksa da, başlangıçta hafif olup, günler hatta haftalar süren bir dönem içinde şiddeti artabilmektedir. Ağır vakalarda kollarda ve ellerde karıncalanma, kuvvetsizlik ve uyuşukluk görülebilmektedir. 

Kaslardan biri veya birden fazlası zayıflayabilmekte ve bazı boyun hareketleri kol ağrısı ve uyuşmayı artırabilmektedir. Yeni başlayan ağrılar, zaman içinde destek tedavisi ile iyileşebilmektedir. Ancak kısmi ve büyük felçli olanlarda iyileşme cerrahi tedavi gerektirmektedir. 

 

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Boyun Fıtığı Neden Olur?

Toplumda boyun ağrısı şikayetine sıkça rastlanmaktadır. Çok sık görülmesine rağmen bu ağrıların altında yatan nedenler pek merak edilmemektedir. Nasıl olsa bir gün geçer diye düşünülmektedir. Ağrılar geçmeyip de rahatsız edici bir hâl alınca nedenleri sorgulanmaya başlanmaktadır. Oysa ki, her hastalıkta olduğu gibi, boyun hastalıkları içinde de erken teşhisin önemli olduğu göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Sıklıkla görülen nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Aşırı ağır kaldırma
  • Duruş bozukluğu
  • Travma
  • Genetik Faktörler
  • Obezite

Boyun Fıtığına Hangi Bölüm Bakar?

Boyun fıtığı belirtileri olan veya hastalığa sahip kişiler ortopedi ve travmatoloji ya da beyin ve sinir cerrahisi bölümüne başvurabilmektedir.

Her Ağrı Boyun Fıtığı mıdır?

Boyun fıtığı rahatsızlığı olan hastaların çoğu, belirlenebilen travma veya stres olmaksızın, sabahleyin uyanmada ortaya çıkan bir başlangıca sahiptir. Boyun hareketlerinde ağrılı kısıtlama vardır. Boynun ekstansiyonu, yani ön-arka hareket ekseni boyunca arkaya doğru gerilmesi, boyun fıtığı hastalığı mevcut olduğu zaman genellikle ağrıyı şiddetlendirir. 

Hastalar, kollarını yükseltip başlarının arkasına yerleştirmekle çoğunlukla ağrıda hafifleme sağlarlar. Bunun yanı sıra sinir basısını saptamada muayene sırasında yaptığımız bir takım testler vardır. Boyun, omuz bölgesinde olan ve kollara yayılan her ağrı, her rahatsızlık şüphesiz boyun fıtığı demek değildir. Bu konuda yukarıdaki şikayetleri devam eden hastanın uzmana başvurmasında yarar vardır.

Boyun Fıtığı Kimlerde Görülür?

Boyun fıtığı özellikle aktif yaşamın içinde olan 20-40 yaş arası bireylerde daha fazla görülmektedir. Boyun fıtığının gelişmesine başlıca etki eden faktörler ağır işte çalışmak neticesinde ağır kaldırmak, itme, çekme gibi eylemlerde bulunmaktır. 

Masa başı çalışanlarında daha fazla görülmektedir. Özellikle başımızı öne eğerek uzun süre tablet ve bilgisayarla uğraşmak, başımızla omzumuz arasında telefonu tutarak uzun süre konuşmak disklerin erken yıpranmasına ve boyun fıtığı gelişimine neden olmaktadır. Diğer bir neden ise travmaya maruz kalmaktır. 

Hastalarda semptom olarak ilk olarak boyun ağrısı görülmektedir. Boyun ağrısı ense bölgesine, sırt bölgesine, omuzlara, kollara ve ellere vurmaktadır. Özellikle ellerde karıncalanmalar ve uyuşmalar görülebilmektedir. Hastalığın daha ileri boyutlarında ise omurilikte myelomalazi dediğimiz beslenme bozukluğu oluşabilmekte, ekstremitelerde motor, kas gücü kayıpları ve kas erimelerine neden olabilmektedir.

Boyun Fıtığına Tanı Nasıl Konulur?

Boyun fıtığı hastalığının tanısı fiziksel muayene ve servikal MR tetkiki ile konulmaktadır.

Boyun Fıtığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyun fıtığının tedavisinde özellikle hastaların omuriliğinde ciddi bir baskı sonucu myelomalazi ve kas gücü kayıpları yoksa öncelikle tedavi protokolümüz medikal tedavidir. 

Yaklaşık olarak hastalara 3 haftalık medikal tedavi ve istirahat tedavisi verilmektedir. Yine hastalara fizik tedavi ve algolojik işlemler denilen ağrıya yönelik epidural ve transforaminal enjeksiyonlar yapılabilmektedir. 

Ağrı, hastaların günlük yaşantısını artık sürdüremeyecek bir hale gelmişse omurilikte beslenme bozukluğu söz konusuysa ve kollarda güç kayıpları ile beraber kas erimeleri mevcut ise o zaman hastalara ameliyat önerilmektedir.

Ameliyatta mikrodiskektomi denilen tedavi yöntemi yapılmaktadır. Ciltte küçük bir kesi ve devamında mikroskopla omurilikteki siniri sıkıştıran kıkırdağın çıkarılması ve yerine plak konulması işlemi yapılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Boyun Fıtığı Kaç Yaşında Başlar?

Özellikle aktif yaşamın içinde olan 20-40 yaş arası bireylerde daha fazla görülmektedir.

Boyun Fıtığı Ağrısı Nereye Vurur?

Boyun fıtığı ağrısı, boyun bölgesi dışında genellikle kollara, ellere, omuzlara ve başın arka kısmında hissedilebilmektedir.

Boyun Fıtığı Egzersizleri Nasıl Uygulanmalıdır?

Bu egzersizlerin etkili olabilmesi için düzenli ve dikkatli bir şekilde yapılması önemlidir. Her egzersizi günde en az bir kez ve her biri 5-10 tekrar şeklinde uygulanması gerekmektedir. Ancak, her egzersiz öncesi doktorunuzun tavsiyesi mutlaka alınmalıdır. Çünkü her bireyin durumu ve ihtiyaçları farklıdır. Bu nedenle bireysel duruma özgü bir egzersiz planı gerekebilmektedir.

Boyun fıtığı olan kişilerin belirli egzersizler yapması, belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olabilmektedir. Ancak her egzersizin doğru bir şekilde yapılması önemli olup, her zaman bir sağlık uzmanının yönlendirmesi gereklidir.

Boyun Fıtığını Önlemek için Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Telefon kullanırken boyun eğilmemeli
  • Yürürken dik yürünmeli
  • Yatarken ihtiyaca uygun yastık seçilmeli
  • Masa başı egzersizleri yapılmalı

31 Temmuz 2023