Kereviz Nedir? Kerevizin Faydaları Nelerdir?

kerevizin-faydalari

Kereviz, maydanozgiller familyasından, yaprakları, sapı ve kökü tüketilebilen besleyici bir sebzedir. Hem taze salatalarda hem de pişmiş yemeklerde sıkça kullanılan kereviz, yüksek lif, vitamin ve mineral içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye, sindirimi düzenlemeye ve vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Kereviz Nedir?

Kereviz, maydanozgiller (Apiaceae) familyasından gelen hem kökü hem sapı hem de yaprakları tüketilebilen bir sebzedir. Bilimsel adı Apium graveolens olan kereviz, Akdeniz ikliminde doğal olarak yetişir.

Kereviz bitkisi, genellikle kök kereviz ve sap kereviz olmak üzere iki ana türde yetiştirilir. Kök kereviz daha çok çorba, yahni ve zeytinyağlı yemeklerde kullanılırken; sap kereviz, salatalarda ve detoks içeceklerinde tercih edilir. 

Besin açısından zengin olan kereviz; vitaminler, potasyum ve lif bakımından oldukça değerlidir. Bu özellikleriyle yalnızca bir sebze değil, aynı zamanda vücudu destekleyen doğal bir şifa kaynağıdır. 

Kerevizin Besin Değeri Nedir?

Kereviz; çok düşük kalorili, su ve lif yönünden zengin bir sebzedir. Pişirme yöntemine göre besin değeri değişebilen kerevizin 100 gramında (çiğ) bulunan değerler şunlardır:

Kalori42 kcal
Karbonhidrat9,2 g
Protein1,5 g
Yağ0,3 g
Lif1,8 g
Sodyum100 mg
Potasyum115 mg
Kalsiyum43 mg
C vitamini8 mg
Demir0,7 

Kerevizin, haşlama yönteminde suda çözünebilen vitaminlerde (özellikle C vitamini) azalma olabilir. 100 gram pişmiş kerevizin besin değeri şu şekildedir:

Kalori27 kcal
Karbonhidrat5,9 g
Protein0,96 g
Yağ0,19 g
Lif1,2 g
Sodyum61 mg
Potasyum173 mg
Kalsiyum26 mg
C vitamini3,6 mg
Demir0,43 

Kerevizin Faydaları Nelerdir?

Kereviz, içeriğinde bulunan antioksidanlar, vitaminler, lif ve mineraller sayesinde sindirimden kalp sağlığına kadar pek çok alanda vücuda önemli faydalar sağlar. Doğal detoks etkisiyle öne çıkan kereviz, düzenli ve dengeli tüketildiğinde genel sağlığın desteklenmesine yardımcı olur. Başlıca faydaları şunlardır:

  • Sindirim sistemini destekler.
  • Kan basıncını dengeler.
  • Kalp sağlığını korur.
  • Doğal antioksidan kaynağıdır.
  • Böbrek ve karaciğer fonksiyonlarını destekler.
  • Kilo kontrolüne yardımcı olur.
  • Cilt ve göz sağlığını destekler.
  • Vücutta antienflamatuvar etki gösterir.

Kereviz Neye İyi Gelir?

Doğal bir detoks etkisi bulunan kereviz, özellikle sindirim, kalp, karaciğer, böbrek ve sinir sistemi sağlığı üzerinde olumlu etkiler gösterir. Başlıca faydaları şunlardır:

  • Yüksek lif içeriğiyle sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Kabızlığa ve hazımsızlığa iyi gelir.
  • Potasyumdan zengin olması sebebiyle yüksek tansiyon (hipertansiyon) riskini azaltmaya yardımcı olur.
  • Kerevizin doğal idrar söktürücü (diüretik) etkisi vardır. Bu sayede vücutta biriken fazla suyun atılmasını sağlar, ödem ve şişkinlik hissini azaltır.
  • Böbreklerin toksinlerden arınmasına destek olarak böbrek fonksiyonlarının sağlıklı çalışmasına yardımcı olur.
  • Karaciğerin yağlanmasını önlemeye ve detoksifikasyon sürecini desteklemeye yardımcı olur.
  • Lifli yapısı sayesinde kötü kolesterolün (LDL) düşürülmesine destek olur.
  • Bağışıklık hücrelerinin etkinliğini artırır, enfeksiyonlara karşı direnci yükseltir.
  • Uzun süre tokluk hissi sağlar ve iştah kontrolüne yardımcı olur.
  • Kerevizde bulunan apigenin ve luteolin gibi bitkisel bileşenler stres hormonu seviyelerini azaltmaya yardımcı olabilir. Düzenli kereviz tüketimi, sakinleştirici ve rahatlatıcı etkisiyle ruhsal dengeyi destekler.

Kimler Kereviz Yememeli?

Kereviz, düşük kalorili, lifli ve vitamin-mineral açısından zengin bir sebze olmasına rağmen, özellikle alerjik bünyeye sahip olanlar, böbrek hastaları veya bazı ilaçları kullanan kişiler için kereviz tüketimi olumsuz etkilere yol açabilir. 

  • Kereviz alerjisi olanlar,
  • Böbrek hastalığı olanlar,
  • Düşük tansiyonu olanlar,
  • Hamilelik ve emzirme dönemindekiler,
  • Kan sulandırıcı ilaç kullananlar kerevizi düzenli olarak tüketmeden önce mutlaka doktor veya beslenme uzmanına danışması önerilir.

Kereviz Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kerevizi Şeker Hastaları Yiyebilir mi?

Evet, kereviz düşük glisemik indeksi ve lifli yapısıyla kan şekeri kontrolüne yardımcı olur, diyabetliler için uygun bir sebzedir.

Kereviz En Faydalı Nasıl Tüketilir?

Kereviz en faydalı şekilde buharda, haşlanarak veya zeytinyağlı olarak pişirilip taze tüketildiğinde besin değerini korur.

Kereviz Karaciğer Yağlanmasına İyi Gelir mi?

Evet, kereviz karaciğerin detoks işlevini destekleyerek yağlanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Kereviz Kansızlığa İyi Gelir mi?

Kereviz tek başına kansızlığı tedavi etmez ancak demir emilimini destekler.

Kereviz Ne Zaman Tüketilmeli?

Kereviz en taze ve besleyici halini kış aylarında, özellikle kasım-mart aylarında tüketilmelidir.

Kereviz Kan Sulandırır mı?

Kereviz doğrudan kan sulandırmaz, ancak kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte fazla tüketilmemelidir.

Kereviz Gaz Yapar mı?

Kereviz hassas bağırsak yapısına sahip kişilerde gaz yapabilir. Haşlayarak veya pişirerek tüketmek gaz oluşumunu azaltabilir.

Kereviz Sapı Faydaları Nelerdir?

Kereviz sapı;

  • Sindirim sistemini destekler.
  • Vücutta ödem ve toksin atımına yardımcı olur.
  • Kan basıncını dengede tutmaya katkı sağlar.
  • Kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

Kereviz Suyu Neye Yarar?

Kereviz suyu, detoks etkisiyle bilinir ve vücudu arındırmaya destek olur. Aynı zamanda; karaciğerinde temizlenmesine, sindirimi kolaylaştırmaya, cilt sağlığını desteklemeye ve su ve elektrolit dengesi sağlayarak vücutta hidrasyonu arttırmaya yardım eder. 


Giriş Tarihi: 27.10.2025

Güncellenme Tarihi: 27.10.2025

Oluşturan: Medipol Sağlık Grubu Web Yayın Kurulu


Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.