ONLİNE İŞLEMLER
Keratokonus bir kornea hastalığıdır. Gözün ön kısmında bulunan, saydam tabakası kornea miyop ve astigmat nedeniyle incelip sivrileşir. Bombeleşen kornea görme yetersizliğine ve gözlükle düzeltilemeyen görme sorunlarına yol açar.
Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de günümüz modern tıbbının güncel bilgileri ışığında keratokonusun gelişiminde genetik miras, ultraviyole ışınlarına maruziyet, sert lens kullanımı, çevresel faktörler ve alerjiye bağlı göz kaşınmaları gibi göz travmalarının etkili olduğu söylenebilir. Dolayısıyla ailesinde keratokonus öyküsü olan çocukların rutin göz muayenelerinin yanı sıra kornea topografisi gibi detaylı testleri yaptırmaları hastalığın erken tanı ve tedavisi için önem arz eder.
Keratokonus küçük yaşlarda da oluşabilir. Ancak araştırmalar keratokonusun en çok ergenlik döneminde başladığını gösteriyor. Hastalar keratokonusun varlığından şikayetlerin belirgin bir şekilde kendini hissettirdiği 20’lerin ortalarında haberdar oluyor. Korneaya 20 ila 40 yaş arasında incelmeye ve bombeleşmeye devam ederken keratokonus, 40’lı yaşların sonlarında yavaşlama sürecine giriyor.
Görme konusunda kornea başroldedir. Işık kornea aracılığıyla göze ulaşır. Kornea ışığı kırıp odaklayarak görüntüyü netleyerek beyne iletir. Yani sağlıklı kornea olmadan görmeden bahsedemeyiz. Keratokonusun teşhis ve tedavisinde geç kalındığında korneadaki aşırı incelme bulanık görme ve ödem sorununu ortaya çıkarır. Hasta gittikçe daha az görmeye başlar. Keratokonusun son evresinde tıpta keratoplasti denilen, halk arasında kornea nakli olarak bilinen tedaviye ihtiyaç duyulur. Aksi takdirde hastalar görme yetilerini kaybederler.
Çocuk yaşlarda ya da hastalığın başlangıç sürecinde rutin göz muayenesinde keratokonusun varlığı gözden kaçabilir. Hastalığın tanısı için detaylı göz muayenesi ve göz yüzeyinin incelendiği topografi yaptırmak gerekir.
Korneadaki dikleşmenin ilerlediği ve korneadaki incelmenin giderek arttığı vakalarda Corneal Cross Linking (CCL) - Çapraz Bağlama tedavisi ve KeraNatural gibi yöntemler kullanılıyor.
KeraNatural, kornea naklinde kullanılan tamamen biyolojik, yan etkisiz ve etkili bir yöntemdir. ABD’deki göz bankasıyla geliştirilen KeraNatural yönteminde insan korneası şeridi kullanılıyor. Korneaya lazerle oluşturulan tünele KeraNatural yerleştiriliyor. İşlem yaklaşık 5 dakika sürüyor. Operasyonda hastalara genel anestezi uygulanmıyor. Göz, damlayla uyuşturuluyor. Hasta herhangi bir ağrı, acı hissetmiyor, ertesi gün normal hayatına sağlıklı bir şekilde dönüyor. KeraNatural, keratokonus hastalarındaki zayıf olan kornea tabakasını güçlendirerek aynı zamanda korneanın bombeleşmiş şeklini değiştiriyor. Bu sayede miyop ve astigmat azalıyor, görme artışı sağlanıyor.
Doç. Dr. Aylin Kılıç Göz Hastalıkları Medipol Mega Üniversite Hastanesi 04 Ocak 2022