ONLİNE İŞLEMLER
Erken tanı kanserin tedavi edilebilirliğini arttırır. Bu hastalara çoğu kez radyoterapi veya kemoterapi gibi tedaviler uygulanmaz. Erken tanı için kişilerin kanser tarama programlarına dâhil olmaları, doktorların tarama için hastaları teşvik etmesi ve hastalarına azami özen göstermeleri esastır. Erken tanı için kullanılan tarama testleri ve kanser tipleri şunlardır: MEME KANSERİ
KALIN BAĞIRSAK KANSERİ 50 yaşından sonra cinsiyet ayrımı olmaksızın her yetişkin aşağıdaki testleri yaptırmaya başlamalı, bazı risk faktörü olanlarda testler daha da erken yapılmalıdır.
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ Serviks kanseri taraması yirmi bir yaşından sonra başlamalıdır. Yirmi bir yaş altı taramaya gerek yoktur.
RAHİM (ENDOMETRİYUM) KANSERİ Menopoz sonrası bütün kadınların endometritum kanseri için bilgilendirilmesi ve postmenopozal kanama geliştiğinde erken başvuruları önerilir. AKCİĞER KANSERİ Yüksek riskli kişilerde akciğer kanseri taraması önerilmektedir. Şu durumlar yüksek riskli kabul edilir:
PROSTAT KANSERİ 50 yaşından sonra tarama testinin faydası hasta ile tartışılmalı ve hasta kabul ederse PSA ve rektal prostat muayenesi yapılmalıdır. KANSER RİSKİNİ AZALTMANIN 8 KURALI