Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi ve Tedavi Yöntemleri

Geniz Eti Nedir?

Boyun boşluğu arka kısmıyla ağız tavanının birleştiği yere geniz bölgesi denilmektedir. Geniz bölgesinin arka duvarında tıpkı bademcik gibi bir lenfoid doku bulunmaktadır. Bu dokuya ise geniz eti denilmektedir. Geniz eti doğumdan itibaren vücutta bulunmaktadır. Bir buçuk, iki yaşından itibaren enfeksiyon, alerji ya da diğer sebeplere bağlı olarak geniz etinde büyümeler başlamaktadır. Bu büyümeler yaklaşık iki, üç yaşından itibaren belirgin hale gelerek şikayetlere neden olmaktadır.

Geniz Eti Nedeniyle Hangi Şikayetler Oluşur?

Üç tane temel şikayetimiz bulunmaktadır. Ağızdan nefes almak ilk temel şikayettir. Bunun sebebi, geniz etinin büyümesine bağlı burnun tıkanmasıdır. İkinci önemli sebep tekrar eden kulak problemleridir. Yani tekrar eden orta kulak iltihabı ya da tekrar eden kulakta su toplanmasıdır. Bunun nedeni ise, kulakla geniz arasındaki östaki borusunun tıkanmasıdır. Üçüncü önemli sebep ise, tekrar eden ya da iyileşmeyen sinüzitlerdir. Bunun oluşmasındaki neden, sinüs havalanmasının ya da sinüs drenajının bozulmasıdır. Bunlar akut sonuçlardır.

Geniz eti problemi nedeniyle uzun süreli ağızdan nefes almaya bağlı yüzde şekil bozukluğu oluşmaktadır. Buna geniz eti yüzü denilmektedir. Buna bağlı olarak zaman içinde yüzde daralma, burunda küçülme gibi şekil bozuklukları görülmektedir. Bunun uzun vadeli sonucu ise özellikle ergenlik çağında yani gelişimin hızlandığı dönemde çocuklarda çarpık dişe sebep olmasıdır.

Geniz Eti Nasıl Tedavi Edilir?

Sağlığı etkileyen geniz etini 2-2,5 yaş gibi mümkünse ameliyatını etmek gerekmektedir.  5-6 yaşa kadar beklenilir ise kronik hastalıklar gelişebilmektedir. Çocuklar yüz şekil bozukluğu gelişmiş durumda, yani ağzı açık gezen, gece ağzı açık uyuyan, horlayan, uykuda nefesi kesilen, uyku apnesi şikayetiyle doktora getirilmektedir. Bunlara ek olarak çocuklar kulakta su toplanması nedeniyle işitme problemi yaşayabilmekte ya da sürekli sinüzit şikayetleriyle ilaç kullanmak zorunda kalabilmektedirler.

Geniz eti bir lenfoid dokudur. Kapsülü olmayan bir doku olduğu için tekrar edebilmektedir. Fakat tekrar ameliyat gerektiren geniz eti çok nadirdir. Eğer çocuğunuzda gece ağzı açık uyuma, horlama, uykuda nefes kesilmesi, sık sık burun tıkanıklığı, burun akıntısı, aksırık, öksürük ve sürekli kulakla oynama gibi şikayetleri varsa geniz eti için bir kulak burun hastalıkları hekimine başvurmanız gerekmektedir.


Giriş Tarihi: 27.01.2022

Güncellenme Tarihi: 01.07.2025


Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.