ONLİNE İŞLEMLER
Kepçe kulak ameliyatı, genellikle kulakların yüzle aynı seviyede olmasını sağlayarak daha estetik bir görünüm elde etmek için yapılmaktadır. Aynı zamanda, doğuştan olan veya kazalardan kaynaklanan deformiteleri de düzeltmek için kullanılabilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı kulağın şeklini, konumunu veya oranını değiştirme ameliyatıdır. Kulak yapısında doğuştan var olan veya gelişimle belirginleşen bir kusur otoplasti ile düzeltilmektedir. Bu ameliyat seçeneği ayrıca yaralanmanın neden olduğu şekilsiz kulakları da tedavi edebilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı (Otoplasti), kulaklara ve yüze denge ve orantı getirirken daha doğal bir şekil oluşturmaktadır. Çıkıntılı veya şekil bozukluğu olan kulaklar kişiyi rahatsız ediyor ise plastik, estetik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanına başvurabilirsiniz.
Kepçe kulak deformitesi genellikle genetik bir faktörden kaynaklanmaktadır. Eğer ailesinde kepçe kulak problemleri olan kişiler varsa, bu durum kişinin kendisinde de bu probleme sahip olma olasılığını artırabilmektedir.
Genetik faktörler, kulak kıkırdağının ve dokusunun doğru şekilde gelişmediği durumlarda kepçe kulak deformitesine yol açabilmektedir.
Kepçe kulak deformitesinin genetik faktörleri, ailedeki diğer üyelerde de benzer bir durumu olan kişilerde daha belirgin olabilmektedir.
Buna bağlı olarak bazı durumlarda genetik faktörler yalnızca tek başına kepçe kulak deformitesi oluşturmayabilir. Çevresel etkenler, travma veya diğer faktörler de bu durumu etkileyebilir.
Kepçe kulak ameliyatının kimlere uygulanabileceği merak söz konusudur. Estetik, plastik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanları genellikle uygun olan kişileri şu şekilde belirtmiştir.
Kepçe kulak ameliyatı, bir plastik, estetik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanı tarafından yapılması gerekmektedir. Ameliyat genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Bu süreç yaklaşık 1-2 saat sürmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı sırasında kişinin rahat olması açısından bazı ilaçlar verilmektedir. Seçenekler arasında intravenöz sedasyon ve genel anestezi bulunmaktadır.
İşlem sırasında, cerrah önce kulak kıkırdağına erişmek için bir kesim yapmaktadır. Daha sonra, kulak kıkırdağı şekillendirilerek, yeniden konumlandırılmaktadır. İşlem tamamlandığında, kulaklar bandaj veya başlık ile sarılmaktadır.
Çıkıntılı kulakların düzeltilmesi, kıvrım oluşturmak veya artırmak ve genişlemiş kıkırdağı azaltmak için cerrahi teknikler kullanılmaktadır. Kepçe kulak ameliyatı (Otoplasti) için kesiler genellikle kulağın arka tarafından yapılmaktadır.
Kulağın ön tarafında kesi yapılması gerektiğinde, bunları gizlemek için kıvrımları içinde yapılmaktadır. Yeni şekillendirilmiş kıkırdağı yerinde oluşturmak ve sabitlemek için erimeyen dikişler kullanılmaktadır.
Kepçe kulak ameliyatı olmayı düşünen kişiler genellikle iyileşme sürecinin nasıl olduğunu merak etmektedirler. Kepçe kulak ameliyatı oldukça basit ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında yapılan kesiler genellikle dikiş gerektirmez. Eğer genel anesteziye gerek duymadan operasyon gerçekleşmiş ise, hasta aynı gün taburcu edilebilir.
Kepçe kulak ameliyatından hemen sonraki rahatsızlık hissi normaldir. Bu durum ağrı kesici ilaçlarla kontrol edilebilir. Bandajların altında kaşıntı hissi olabilir. Bandajların sağlam kalması ve herhangi bir nedenle çıkarılmaması oldukça önemlidir.
İyileşme süreci, ameliyattan sonra birkaç gün boyunca hafif ağrı, şişme ve morluklarla birlikte gelebilmektedir. Ayrıca, ilk birkaç gün boyunca kulakların hassas olacağından, başın yanına yaslamaktan veya kulaklık takmaktan kaçınılması gerekebilir. Ancak, iyileşme süreci genellikle 1-2 hafta içinde tamamlanarak, normal aktivitelere geri dönülebilir.
Sonuçlar kalıcıdır ve hastaların genellikle daha estetik bir görünüm elde ettiklerine dair olumlu geri bildirimler vermektedirler. Ancak, sonuçlar cerrahın yeteneğine, hastanın beklentilerine ve kulakların özelliklerine bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, prosedür öncesi, plastik, estetik ve rekonstrüktif cerrahi uzmanının ameliyat hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirmesi ve kişinin beklentilerini anlaması önemlidir.
Ameliyattan sonra ameliyat bölgesini temiz tutmak, travmadan korumak ve iyileşme sırasında kulağın yeni pozisyonunu desteklemek için bandaj veya pansuman uygulanacaktır.
Ameliyattan sonra kulaklara nasıl bakılacağını, iyileşmeye yardımcı olmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için ağızdan alınacak ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca hastaya hangi gün kontrole gelinmesi gerektiği konularda bilgiler verilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı (Otoplasti), iyileşmenin ilk aşamalarında kulağın yeni şeklini destekleyen pansumanlar çıkarıldığında görülebilen neredeyse anında sonuç veren bir ameliyattır. Kulak kalıcı olarak başa daha yakın yerleştirildiğinde, ameliyat izleri ya kulağın arkasına gizlenir ya da kulağın doğal kıvrımlarında kalarak görünmez.
Kulak kepçesinin doğumsal olarak gelişimi sırasında kıvrımlarının tam oluşmamasına halk arasında kepçe kulak denilmektedir. Kepçe kulak ameliyatı ile ilgili kulağın oluşmamış kıvrımlarını cerrahi teknikle yeniden oluşturabilmektedir.
Kulak kıvrımlarının gelişimi 3-4 yaşa kadar devam etmektedir. Ailelere bu yaşlar arasında herhangi bir operasyon önerilmemektedir. Genellikle çocuk okula başlamadan önce operasyonun yapılmasını daha uygun bulunmaktadır.
Kepçe kulak problemi olan çocuklar okuldaki arkadaşlarının söylemlerinden psikolojik olarak etkilenebilirler. Aynı zamanda bu durum çocukların okul başarılarını da olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle kepçe kulak operasyonunun okul öncesi dönemde yapılmasının çocuk gelişimi açısından daha uygundur.
Kepçe kulak deformitesi genellikle genetik bir faktörden kaynaklanmaktadır. Eğer aile de kepçe kulak problemleri olan kişiler varsa, kişinin de bu probleme sahip olma olasılığını artırabilmektedir.
Genetik faktörlerin değerlendirilmesi, genellikle bir tıp uzmanı veya plastik cerrah tarafından yapılmaktadır. Bu değerlendirme, ailenin tıbbi geçmişi ve genetik özellikleri hakkında ayrıntılı bir anamnez almayı içermektedir. Ayrıca, fiziksel muayene ve gerekli görülürse genetik testler yapılabilmektedir. Bu testler, spesifik genetik mutasyonları veya kalıtsal bozuklukları tespit etmeye yardımcı olabilmektedir.
Kepçe kulak deformitesinin genetik faktörleri, ailedeki diğer üyelerde de benzer bir durumu olan kişilerde daha belirgin olabilir. Bununla birlikte, genetik faktörler yalnızca tek başına kepçe kulak deformitesi oluşturmayabilir. Çevresel etkenler, travma veya diğer faktörler de bu durumu etkileyebilir.
Olası orta kulak ameliyatı riskleri; anestezi riskleri, kanama (hematom), cilt hissinde değişiklik, enfeksiyon, devam edebilen ağrı, kötü yara iyileşmesi, cilt kontur düzensizlikleri, ciltte renk değişikliği, şişme, istenmeyen yara izi nadir de olsa görülebilmektedir.
Kepçe kulak ameliyatı kişiye özel uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yapılacak işlemin yöntemine göre fiyatlarda değişiklik olabilmektedir. Bu nedenle kepçe kulak ameliyatı güncel fiyatları için hastanemizden bilgi alabilirsiniz.
16 Mayıs 2023