Sitede Ara

Eris Virüsü (Varyantı) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Eris Virüsü (Varyantı) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

EG.5 varyantı olarak da adlandırılan Eris varyantı, Covid-19'un Omicron varyantının bir alt türüdür. Dünya Sağlık Örgütü'nün verdiği bilgilere göre alınan önlemlerle virüsün yayılmasını ve kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.

Eris Virüsü (Varyantı) Nedir?

Eris virüsü (varyantı), Covid- 19’un Omucrion varyantının en yeni ve bulaşıcı alt varyantlarından olan bir virüs türüdür.

Eris Virüsü (Varyantı) Belirtileri Nelerdir?

Dünya Sağlık Örgütü, Eris varyantı semptomlarının diğer COVID-19 varyantları ile aynı olduğunu belirtmiştir. En sık rastlanan belirtiler şunlardır:

  • Yüksek ateş
  • Öksürük
  • Halsizlik
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Boğaz ağrısı
  • Burun akıntısı
  • Tat ve koku kaybı
  • Nefes darlığı

Eris Virüsünün (Varyantı) Testi Var mı?

Eris varyantının tespiti için mevcut testler bulunmaktadır. Bu testler, COVID-19'un diğer varyantlarının belirlenmesinde kullanılan testlerdir. 

Eris varyantını saptamak için en sık başvurulan yöntem PCR testidir. Bu test, Eris virüsünün RNA'sını tespit etmek için kullanılmaktadır. Genellikle 24-48 saat içerisinde sonuç vermektedir.

Eris Virüsü (Varyantı) Korunma Yolları Nelerdir?

Eris virüsüne (varyantı) karşı korunma yolları bulunmamaktadır. Genellikle virüslere karşı alınan önlemler ve korunma yollarını eris virüsü için de geçerlidir. Virüsten korunmak için yapılması gerekenler şu şekildedir:

Maske Takmak: Özellikle kapalı ve kalabalık ortamlarda maske takmak, solunum yoluyla bulaşan virüslerin yayılmasını önleyebilir.

El Hijyeni: Eller sık sık su ve sabunla en az 20 saniye boyunca yıkanmalıdır. Su ve sabunun bulunmadığı durumlarda, en az %60 alkol içeren el dezenfektanı kullanılmalıdır. 

Sosyal Mesafe: Diğer insanlarla en az 1-2 metre mesafe bırakılmalıdır.

Öksürük ve Hapşırma Adabı: Öksürürken veya hapşırırken ağzı ve burnu tek kullanımlık mendille kapatılmalı veya dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır.

Kalabalık Yerlerden Kaçınmak: Özellikle hava sirkülasyonunun yetersiz olduğu kapalı alanlarda kalabalıklaşma riskini en aza indirilmelidir.

Aşı Olmak: Eğer Eris varyantına karşı geliştirilmiş bir aşı varsa, olunmalıdır.

Belirti Gösteren Kişilerle Temastan Kaçınmak: Öksürük, ateş, nefes darlığı gibi belirtiler gösteren kişilerle temas etmekten kaçınılmalıdır.

Bilgilendirme: Sağlık otoritelerinin ve bilimsel kuruluşların güncel bilgilendirme ve önerileri takip edilmelidir.

Eris Virüsünün (Varyantı) Tedavisi Nedir?

Eris virüsü için şu an kullanılan tedavi yöntemleri spesifik tedavi yöntemleri iken, aşı çalışmalarına devam edilmektedir.  

15 Eylül 2023