Sitede Ara

Lenfoma (Lenf Kanseri) Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Lenfoma (Lenf Kanseri) Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Lenfoma, lenf sistemindeki hücrelerden kaynaklanan kanser türüdür. Vücutta baş, boyun, koltuk altı gibi lenfoid dokulardaki şişlikle kendini belli etmektedir.

Lenfoma (Lenf Kanseri) Nedir?

Lenfoma, vücudun bir bağışıklık sistemi hücresi olan lenfositlerin aşırı çoğalması sonucu oluşmaktadır. 

Lenfoma (Lenf Kanseri) Belirtileri Nelerdir?

Yakınma ve bulgular kanserin nerede başladığına bağlıdır. Deri altında, koltuk altında, boyunda veya kasıkta büyümüş lenf bezeleri görülebilmektedir. 

Lenfoma (Lenf Kanseri) Nerede Görülür?

Lenfomalar, lenfosit adı verilen bağışıklık sistemi hücrelerinin farklı aşamalarında başlamaktadır. Bu kanserler çoğunlukla lenf düğümlerinde, bademciklerde veya timus gibi diğer lenf dokularında ortaya çıkmaktadır. Ayrıca kemik iliğini ve diğer organları da etkilemektedir. 

Lenfoma (Lenf Kanseri) Neden Olur?

Lenf sistemi, bağışıklık sisteminin bir parçasıdır ve vücudu enfeksiyonlardan korumaktadır. Lenfoma, bu sistemin normal işleyişini bozabilmektedir. Genetik faktörler, bağışıklık sistemi düşüklüğü, yaş, radyasyon, bazı virüsler ve enfeksiyonlar lenfomaya neden olabilmektedir.

Bilgi ve Randevu Almak İçin Formu Doldurun

Lenfoma (Lenf Kanseri) Türleri Nelerdir?

Lenfomanın, Hodgkin lenfoma (bazen Hodgkin hastalığı olarak da anılır) ve Hodgkin dışı lenfoma olarak iki türü bulunmaktadır.

Hodgkin Lenfoma

Çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık %3-5’ini oluşturmaktadır. Bununla birlikte ergenlik döneminde ve genç yetişkinlik döneminde (55 yaşından sonra) daha yaygın görülmektedir. Hodgkin lenfoma, 5 yaşından küçük çocuklarda batı ülkelerinin aksine daha sık görülse de tedaviye oldukça iyi cevap vermektedir.

Hodgkin Dışı Lenfoma

Çocukluk çağı kanserlerinin yaklaşık %5'ini oluşturmaktadır. Hodgkin lenfomaya göre küçük çocuklarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksek olsa da 3 yaşından küçük çocuklarda nadiren oluşmaktadır. 

Bu kanserler genellikle hızla büyüdükleri için yoğun bir tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Hastalığın tedaviye yetişkinlerdeki Hodgkin dışı lenfomaların çoğundan daha iyi yanıt verdiği görülmektedir.

Lenfoma için Hangi Doktora Gidilir?

Lenfoma (lenf kanseri), koltuk altı, boyun ve kasık bölgesinde şişlik ile kendini belli etmektedir. Bu tür belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka doktora başvurulması önerilmektedir.

Lenfoma (Lenf Kanseri) Teşhisi Nasıl Konulur?

Lenfoma teşhisi, hastaların semptomları, fiziksel muayene, laboratuvar testleri ve özellikle tıbbi görüntüleme yöntemleri ile birkaç adımda konulmaktadır. İşte lenfoma teşhis sürecinin temel adımları:

  • Tıbbi Geçmiş ve Fiziksel Muayene
  • Kan Testleri
  • Biyopsi
  • Görüntüleme Testleri (BT, MRI ve PET vb.)
  • Kemik İliği Biyopsisi
  • Lomber Ponksiyon (Omurilik Sıvı Alımı)

Lenfoma teşhisi konulduktan sonra, hastalığın evresi ve tipi belirlenmektedir. Hastanın sonuçlarına ve durumuna göre en uygun tedavi planı oluşturulmaktadır.

Lenfoma Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Lenfomanın türüne, evresine, yayılımına, hastanın genel sağlık durumuna ve diğer birçok faktöre bağlı olarak değişmektedir. Aşağıda lenfoma tedavisinde kullanılan temel yöntemler şu şekildedir:

  • Kemoterapi
  • Radyoterapi
  • İmmünoterapi (Biyolojik Tedavi)
  • Kemik İliği veya Kök Hücre Nakli
  • Takip - Gözlem

Lenfoma Tedavisinde Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerini yok eden veya büyümelerini durduran ilaçlarla tedavi edilmektedir. Bu ilaçlar hastalara oral (ağızdan) yolla veya intravenöz (damardan) verilmektedir. 

Lenfoma Evreleri Nedir?

Lenfoma evrelerinin belirlenmesi, hastanın tedavi planlaması açısından çok önemlidir. Lenfoma (lenf kanseri) evreleri şu şekildedir:

Evre I

Evre I aşamasında, lenfoma sadece tek bir lenf nodunda veya bir organın dışında tek bir bölgede (lenf nodları dışında) görülmektedir. Erken teşhis edildiğinde tedavisinin başarı şansı oldukça yüksektir.

Evre II

İki veya daha fazla lenf nodunda lenfoma bulunabilmektedir. Fakat, bu nodlar aynı diyaframın (göğüs ve karın arasındaki kasın) aynı tarafında yer almakta ya da tek bir organ ve ona yakın lenf nodları etkilenmektedir. Erken müdahale ile etkili tedavi stratejileri uygulanabilmektedir.

Evre III

Diyaframın her iki tarafında da lenf nodlarındaki lenfoma bulunmaktadır. Lenfomanın ilerlemesi ve yayılması riski bu aşamada artmakta ve bu nedenle agresif tedavi yaklaşımları tercih edilebilmektedir.

Evre IV

Lenfoma, birden fazla organa yayılmıştır. Kemik iliği gibi kritik bölgeleri de etkileyebilmektedir. Bu evre, hastalığın en ileri aşamasıdır. Ayrıca,  çok yönlü ve kapsamlı tedavi yaklaşımlarını gerektirmektedir.

Sık Sorulan Sorular

Lenfoma Genetik midir?

Genetik yatkınlık tek başına kesin bir lenfoma nedeni değildir. Hastalığın gelişiminde çevresel etmenler ve diğer faktörler de oldukça önemlidir. Fakat, hastanın aile geçmişi ve genetik faktörler değerlendirilir ve aile de lenfoma geçmişi olan var ise genetik yatkınlık olarak düşünülebilmektedir.

Lenfoma Kanda Belli Olur mu?

Lenfomanın kesin teşhisi için kan ile birlikte doktorun bir dizi test yapması ve lenf bezi biyopsisi ile konulmaktadır.

Lenfoma Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Lenfoma tedavisi 3-4 hafta aralıklarla birlikte olmak üzere en az 6 ay sürebilmektedir. Hastanın durumu, hastalığın türü ve evresine göre tedavi süresi değişiklik göstermektedir.

Lenfoma Kaşıntısı Nasıl Olur?

Lenfoma olan bazı hastalarda kaşıntı görülebilmektedir. Özellikle cilt lenfoması adı verilen bir alt türünde, ciltte kaşıntılı kızarıklıklara veya döküntülere neden olabilmektedir. 

Lenfoma Ağrı Yapar mı?

Lenfomanın ilerlemiş evrelerinde, lenf bezlerinin büyümesi, tümörlerin diğer dokulara ve organlara yayılması nedeniyle ağrı görülebilmektedir.

18 Eylül 2023