Sitede Ara

4 Şubat Dünya Kanser Günü: Erken Teşhis Hayat Kurtarır

4 Şubat Dünya Kanser Günü: Erken Teşhis Hayat Kurtarır

Kansere karşı mücadelede ilk kez ülkeler arası dayanışma toplantısı 4 Şubat 2000’de Paris’te gerçekleşmiştir. Bu tarihte yapılan Dünya Kanser Zirvesi nedeniyle de şubat ayının dördüncü günü, Dünya Kanser Günü olarak ilan edilmiştir. 

4 Şubat Dünya Kanser Günü’nün anlamı, kanser hakkında toplumdaki duyarlılığı yükseltmek; kanserden korunma, kanser tanısı (teşhisi) ve tedavisi konularında halkı bilinçlendirmek ve cesaretlendirmektir. Toplumdaki kanser eğitiminin artması halinde hastalıktan korunma, erken tanı ve tedavi yüz güldürücü olmaktadır. Ülkemizdeki yaşam kaybının nedenleri arasında kalp ve damar hastalıkları birinci, kanser ise ikinci sırada yer almaktadır. Yine ülkemizde her yıl yaklaşık 200 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer kanseridir. Prostat ve mesane gibi ürogenital sistem kanserleri ikinci sırada yer alırken, kolorektal kanser (bağırsak) ve baş boyun kanserlerine de üçüncü ve dördüncü sırada rastlanmaktadır. Kadınlardaki sıralama meme, tiroit ve kolorektal kanser şeklinde olmaktadır. Baş boyun kanserleri denildiğinde başlıca oral kavite (ağız ve dudak), orofarenks (boğaz), kulak/burun, nazofarenks (geniz), larenks ve hipofarenks  (gırtlak) tutmakta olan kanserler anlaşılmaktadır.

Sigara ve nargile benzeri tütün kullanımları, alkol, enfeksiyon, diyet, çevre kirliliği, mesleki maruziyetler kanser nedenleridir. Bölgemizdeki en önemli kanser nedenlerinden biri tarım ilaçlarıdır. Rüzgarlarla bu tarım ilaçlarının etkileri geniş bir alana yayılmaktadır. Tarım ilaçlarının kullanımı sırasında maske kullanılmalı ve bilinçli uygulama yapılmalıdır. Stres, uyku ve beslenme düzeni önemlidir. Boyunda kitle, ses kısıklığı, yutma zorluğu, ağız ve burundan kanama, geçmeyen cilt yaraları kanser belirtileri olabilir. Burun ve gırtlak bölgesinin endoskopik muayeneleri ile bu bölgelerin radyolojik görüntülemeleri kanserlerin tanısında yardımcı olmaktadır. Tüm kanserlerin tedavisinde erken teşhis hayati öneme sahiptir. Erken tanıyla tedavi edilen kanserlerde normal solunum, yutma ve konuşma fonksiyonları korunabilmektedir. Yine dudak ve cilt kanserlerinde erken tanıda estetik olarak tedavi uygulanma şansı yüksektir. Yüz bölgesindeki ciltte ortaya çıkan lezyonlara erken müdahale estetik onarım şansını artırmaktadır. 

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi
Prof. Dr. Fevzi Sefa Dereköy 
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı
4 Şubat 2022