Kardiyak MR Nedir, Nasıl Çekilir?

Kalp hastalıklarının teşhisi için kullanılan yöntemlerin en detaylılarından biri olan Kardiyak MR, kalp yapısının tüm ayrıntılarıyla görüntülenmesine olanak tanır, herhangi bir kesi olmadan manyetik rezonans ve radyofrekans dalgaları kullanılmaktadır.

Kardiyak MR (Kardiyak Emarı) Nedir?

Kardiyak MR (Kardiyak emarı), kalbin yapısını ve atardamarları detaylı olarak görüntülemek için kullanılan manyetik alan ve radyofrekans dalgaları kullanılan girişimsel olmayan bir görüntüleme yöntemidir. Kardiyak manyetik rezonans görüntüleme ile kalbin yapısı, fonksiyonu ve damarlar ayrıntılı şekilde kontrol edilebilir ve özellikle kalp hastalıkları teşhisi ve tedavisi için çok tercih edilen bir tanı testidir. Kardiyak MRI ile kalbin tüm odaları, kalp damarları, kan akışı, kalp kapakçığı ve kalp duvarı ile ilgili hastalıklar teşhis edilebilir.

Ücretsiz Danışmanlık İçin Formu Doldurun

Kardiyak MR Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Kardiyak MR, genellikle kan tahlili, EKG, EKO ve EFOR sonrasında ileri kalp hastalıklarının teşhisi için tercih edilmektedir. Aşağıdaki hastalıkların teşhis edilmesi için Kardiyak MR kullanılabilmektedir:

  • Kalp kapakçığı hastalıkları (Kapakçık hasarı
  • Kalp krizi
  • Kalp tümörleri
  • Doğuştan gelen kalp hastalıkları
  • Pulmoner arter anevrizması (Akciğerlere kan taşıyan damarlarda genişleme)
  • Aort anevrizması (Aort damarında genişleme ile karakterize)
  • Kalp yetmezliği
  • Koroner arter hastalığı
  • Kardiyomiyopati (Kalp kası sorunları)
  • Perikardit (Kalp zarında iltihap)
  • Kalp damar tıkanıklığı

Kardiyak Emar Nasıl Çekilir?

Kardiyak MR, bir radyolog tarafından özel bir odada çekilmektedir. Kardiyak Emar çekimi için hasta, MRI cihazına entegre bir sedyeye uzanır ve hastadan emar boyunca kıpırdamaması istenir. Radyolog odadan çıkar ve kontrol odasına geçer. Çekim başladığında hastanı uzandığı sedye MRI cihazına girmeye başlar. MRI cihazı, hasta etrafında güçlü bir manyetik alan oluşturur ve radyo dalgaları, kalp bölgesine odaklanır. Kalp emar çekimi sırasında, emar cihazından tıkırtı veya vurma sesleri, sinyal sesleri gelebilir. Radyolog bir hoparlör ve mikrofon yardımıyla hastayı kontrol odasından yönlendirebilir. Kontrast emar çekilecekse işlem öncesi damardan kontrast sıvısı verilmesi için damar yolu açılmalıdır. MRI çekimi, özellikle kapalı alan korkusu olan hastalar için negatif bir süreç olabileceğinden bu hastalara doktor tercihi ile işlem öncesinde hafif miktarlarda sakinleştirici uygulanabilir. Kardiyak MR süresi 30 ile 60 dakika arasındadır. Girişimsel değildir, acısızdır.

Kardiyak Emar Neyi Gösterir?

Kardiyak emar, kalbin yapısal ve fonksiyonel işlevi ile ilgili detaylı görüntüleme sağlamaktadır. Kalbin tüm odaları, kalp damarları, kalp kası, kan akışı ve kalp kapakçığı kardiyak emarı ile görüntülenebilir. Kardiyak MR ile kalbin aşağıdaki yapısal ve fonksiyonel özellikleri kontrol edilmektedir:

  • Sol ve sağ ventrikül kütlesi (LVM ve RVM)
  • Diyastolik son hacim (EDV)
  • Son sistol hacmi (ESV)
  • Sol ventrikül ve sağ ventrikül boyutları
  • Ejeksiyon fraksiyonu (EF)
  • Sistolik duvar kalınlaşması
  • Kalp kası hareketi

Kardiyak Emar Hazırlık Süreci Nasıldır?

Kardiyak emar öncesi doktor, hastanın tüm sağlık sorunları ile ilgili bilgi sahibi olmalıdır. Herhangi bir alerji sorunu, böbrek hastalığı, klostrofobi şikayeti olan hastalar, mutlaka kardiyoloğunu ve radyoloğu bilgilendirmelidir. Kardiyak emar hazırlığı aşağıdaki gibi olmalıdır:

  • MRI cihazı güçlü manyetik bir alan oluşturduğu için takı veya piercing gibi herhangi bir metal ürün mutlaka çıkarılmalıdır. Bu metal ürün kemer tokası da olabilir, işitme cihazı da olabilir.
  • Doktor tarafından aksi önerilmediği takdirde yemek düzeni değiştirilmemeli ve düzenli kullanılan ilaçlar aksatılmamalıdır. Doktor önerisi ile açlık gerekebilmektedir. Yeme düzenine doktor karar vermelidir.
  • Pantolon fermuarı veya sütyen baleni de çelik olduğundan bunun gibi eşyalar çıkarılmalıdır.
  • MRI cihazına girmeden önce tuvalet ihtiyacı giderilmelidir. İşlem uzun süreceğinden ve işlem boyunca hareketsiz yatmak gerektiğinden tuvalet ihtiyacı oluşabilir.

Kardiyak MR’ın Yan Etkisi Var mı?

Kardiyak MR’ın yan etkisi bulunmamaktadır ancak damar yoluyla kontrast madde verildiyse alerji ya da böbrek hastalarında kontrast maddenin atılamaması gibi sorunlar yaşanabilmektedir. Bunun gibi sorunlarla karşılaşmamak için işlem öncesi kardiyoloji uzmanına bilgi verilmelidir. 

Kardiyak MR’ın Böbreklere Etkisi Nedir?

Kardiyoloji uzmanı, kontrast emar istediyse kardiyak MR öncesinde hastaya damardan kontrast madde verilmektedir. Böbrek hastalarında kontrast emar tercih edilmeyebilir çünkü kontrast maddenin böbrek tarafından atılması zordur. Kontrastlı kardiyak MRI öncesi hastada Glomerüler Filtrasyon Hızı (GFR) ve kreatinin seviyesi ölçülür. Glomerüler Filtrasyon Hızı (GFR), böbreklerin atıkları süzme işlevini gösteren bir testtir ve böbrek fonksiyonlarının doğru çalışıp çalışmadığı hakkında bilgi vermektedir. GFR düşükse hastaya kontrast madde verilmez.

Kardiyak MR ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Kardiyak MR Türleri Nelerdir?

Kardiyak MR kontrastsız ve kontrastlı olarak 2’ye ayrılabilir. Kontrastsız kardiyak MR, damardan kontrast madde verilmeden uygulanan kalp emarı türüdür. Kontrastlı kardiyak MR, hastaya damardan kontrast madde verilerek uygulanan kalp emarı türüdür. Kontrast madde, kalbin yapısının çekim esnasında daha net görünmesine yardımcı olmaktadır.

Kardiyak MR’da Kontrast Madde Veriliyor mu?

Kardiyak MR’da kardiyoloji uzmanı isterse kontrastlı çekim yapılabilmektedir. Kontrastlı kardiyak MR’da hastalara damar yoluyla gadolinyum bazlı kontrast maddeler verilmektedir. Kontrast madde kalp yapısının ve damarların daha iyi görüntülenmesine yardımcı olmaktadır ancak böbrek hastalarında kontrast madde kullanımı genellikle önerilmemektedir. Bir böbrek rahatsızlığı mevcutsa hasta kardiyak emar öncesinde doktoruna mutlaka bilgisini vermelidir.

Kardiyak MR Kaç Dakika Sürer?

Kardiyak MR 30 dakika ile 60 dakika arasında sürmektedir ancak bu süre hastanın yaşına, stres durumuna ve çekim netliğine göre değişiklik gösterebilir. Hasta çekim esnasında kıpırdıyorsa çekim tekrar edilebilir, heyecanlanıyorsa süreç uzayabilmektedir.

Kardiyak Nedir?

Kardiyak Latince cardiacus kelimesinden türemiştir ve tıbbi olarak kalple ilgili anlamındadır. Kardiyak kalple ilgili hastalıklar, işlemler veya kalp yapısı ile ilgili konularda kullanılır.

Kardiyak Testi Nedir?

Kardiyak testi kalple ilgili sağlık problemlerinin teşhisinde kullanılan testlerin tamamına denir. Kardiyak testleri şunlardır:

  • Elektrokardiyografi (EKG)
  • Ekokardiyografi (EKO)
  • Efor Testi
  • Holter EKG
  • Kardiyak MRI
  • BT Koroner Anjiyografi
  • Kardiyak Enzim Testleri (Kan tahlilleri)
  • Kalp Sintigrafisi (Miyokard Perfüzyon Sintigrafisi)

Kardiyak MR Riskli mi?

Kardiyak MR, genellikle güvenli kabul edilen bir görüntüleme yöntemidir. Vücudunda metal bir cihaz, protez bulunan kişilere genellikle MRI önerilmez ama bu durum, cihazın veya protezin türüne göre değişebilir. MRI cihazı çok güçlü bir manyetik alan oluşturmaktadır ve çalışmaya başladığında metal cisimleri kendine çekebilmektedir. Aşağıdaki cihazları kullanan hastalar için kardiyak MR riskli sayılabilir:

  • Kalp pili
  • İç kulak implantı
  • Rahim için doğum kontrol cihazları (RİA)
  • Eski tip diş implantları (Güncel implantlar titanyum olduğundan güvenli kabul edilir)
  • Eski tip beyin anevrizması klipsleri
  • Vücutta kalan mermi veya şarapnel parçaları

Kardiyak MR Kimlere Uygun Değildir?

Kardiyak MR, aşağıdaki kişiler için uygun değildir:

  • Kalp pili kullananlar
  • MRI uyumsuz protez, implant kullananlar
  • Hamileler (Özellikle ilk 3 ayda)
  • Klostrofobi hastaları (Sedasyon ile çekim yapılabilir.)

Hamileler Kardiyak MR Çektirebilir mi?

Kardiyak MR, hamileliğin ilk 3 ayında (1.Trimester) önerilmez ancak annenin ve bebeğin sağlığını tehdit eden öncelikli bir durum varsa MRI çekilmesi önerilmektedir.

Kardiyak MR Aç Mı Tok Mu Çekilmelidir?

Kardiyak MR açlık durumu kardiyoloji uzmanı tarafından belirlenir. Kardiyak MR genellikle tok çekilir ancak doktor, öncesinde hafif beslenme önerebilir veya aç çektirilmesini isteyebilir. Özellikle stres kardiyak MR için en az 4 ile 6 saat açlık gerekir. Ayrıca MR günü, nabız hızlandırabilecek herhangi bir besin öğesinden uzak durulması da önerilebilmektedir.

Kardiyak Emar’dan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kardiyak emardan sonra dikkat edilmesi gereken herhangi bir nokta bulunmamaktadır fakat hastaya sakinleştirici verildiyse sedasyon etkisi geçene kadar dinlenme odasında ilacın etkisinin geçmesi için beklemesi ve sonrasında 24 saat boyunca araba kullanmaması önerilir.

Kardiyak MR Sonucu Ne Zaman Çıkar?

Kardiyak MR raporu genellikle bir hafta içerisinde çıkar ancak bu süre, raporu hazırlayacak olan doktorun yoğunluğuna bağlı olarak değişebilmektedir. Kardiyak MR çekimi sonrası, radyoloji uzmanı görüntüleri hazırlar ve kardiyoloji uzmanı görüntüleri inceleyerek kardiyak mr raporu hazırlar. Bazı durumlarda kardiyoloji uzmanı ile birlikte bir rapor hazırlanır. Kardiyoloji raporu hastaya yazılı olarak teslim edilir. 

MR Çekilirken Kıyafetler Çıkarılır mı?

Kardiyak MR çekilirken hastanın üzerinde bulunan ve metal içerebilecek tüm eşyalar çıkarılmalıdır ancak kıyafetlerin çıkarılması zorunlu değildir. Bazı hastanelerde prosedür değişiklik gösterebilmektedir. Kıyafetlerin çıkarılması isteniyorsa hasta mahremiyeti için kıyafetler yerine hastane elbisesi giyilmektedir.

Kalpte Stent Varsa Emar Çekilir mi?

Kalpte stent varsa ve stent, MRI uyumlu ise hasta emar çektirebilir ancak önlem amaçlı stent takıldıktan sonra 6 hafta ile 8 hafta beklenmesi önerilmektedir.

Kardiyak MR Hangi Bölümdedir?

Kardiyak MR, kardiyoloji bölümünde uzman bir kardiyolog tarafından istenebilir. Kardiyak MR çekimi ise radyoloji bölümünde yapılmaktadır.

Kalp Damar Tıkanıklığı MR’da Görünür mü?

Kalp damar tıkanıklığı kardiyak MR’da görünmektedir. Kardiyak MR’ın yanı sıra EKG, Efor, EKO ve kan tahlili de tercih edilmektedir.

Kardiyak MR Hangi Hastanelerde Var?

Kardiyak MR hizmetimiz şu anda sadece Bağcılar Medipol MEGA Üniversite Hastanemizde bulunmaktadır.

Kardiyak MR Fiyatları Ne Kadar?

Kardiyak MR fiyatları hastaneye ve bölgeye göre değişiklik göstermektedir. Kardiyak emar fiyatı hakkında bilgi almak için Medipol Hastanesini arayabilirsiniz.


Giriş Tarihi: 21.07.2025

Güncellenme Tarihi: 21.07.2025


Web sitemizde yer alan tüm içerikler yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımaktadır. Şikayetinizle ilgili değerlendirme, tanı ve tedavi için mutlaka bir doktora veya sağlık kuruluşuna başvurunuz.