ONLİNE İŞLEMLER
Kalbi kastan oluşan ve vücutta kan dolaşımını sağlayan bir pompa olarak tanımlayabiliriz. Yapay kalbi de, kalbin yerini alarak dolaşımın devam etmesini sağlayan bir cihaz olarak adlandırabiliriz.
Kalp kası hastalıkları, kalp krizi veya farklı nedenlere bağlı olarak kalbin sağ ya da sol tarafı işlevini yitirebilir. Bu gibi durumlarda kalp nakli veya yapay kalp pompası takılması gerekmektedir. Yapay kalbin takılma sebepleri ise; Kalp nakline köprüleme: Ülkemizde organ bağışı oldukça az ve kalp bekleyen sayısı da fazla olduğu için çoğu hasta sağlık durumu kötüleştiği için kalp nakline kadar bekleyemediği durumlarda yapay kalp takıyoruz. İyileşmeye köprüleme: Miyokardit (kalp kasının virüs gibi nedenlerden ötürü iltihaplanması) gibi bazı hastalıklarda kalp kasında ani bozulmalar görülebildiği için yapay kalbi tercih edebiliyoruz. Bazı durumlarda hastanın kalbinde iyileşme görüldüğünde cihazı çıkarıyoruz. Karar verme aşamasında takılması: Hastanın kalp nakline uygunluğu üzerine çalışma yapılırken, genel durumunda bozulma görüldüğünde ileride ne yapacağımıza karar vermek için yapay takıyoruz. Sonlanım tedavisi: Kalp nakline uygun olmayan veya kalp çıkması çok zor olan ek hastalıkları bulunan hastalarda sonlanım tedavisi olarak takıyoruz. Bu cihazı taktıktan sonra hasta ömür boyu bu cihazla yaşamak durumunda kalıyor.
Yapay kalp operasyonu yaklaşık iki üç saat kadar sürmektedir. Fakat operasyon sonrası yoğun bakım süreci çok önemlidir. Bu evrenin yakından takip edilerek hastanın yapay kalp pompasına uyumu iyi gözlenmelidir. Her şey yolunda gittiğinde hasta on gün kadar hastanede kaldıktan sonra taburcu edilmektedir.
Kalp nakli gibi yapay kalp operasyonları da devletin ruhsat verdiği sınırlı sayıdaki merkezlerde yapılmaktadır.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Prof. Dr. Korhan Erkanlı Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı 14 Ekim 2019