ONLİNE İŞLEMLER
Varis toplardamarın genişlemesi olarak adlandırabilir. Belirtileri ise; ayakta durdukça artan ağrı hissi, bacaklarda oluşan mavi, mor çizgiler, çabuk yorulma ve bacaklarda şişlik olarak nitelendirebiliriz. Varis oluşumuna altta yatan genetik faktörlerin yanı sıra çevresel dediğimiz etkenler de neden olabilmektedir.
Varis hastalığı tedavi edilmediğinde ayakta oluşturduğu ağırlık ve dolgunluk hissiyle gün içindeki aktivitelerin yapılmasına engel olabilir. Diğer yandan ödemlere yol açabilir. İleri evrede ise enfeksiyon ve pıhtılarla birlikte yara oluşumuna neden olabilir. Varisi, hastanın durumuna uygun bir tedavi yöntemi belirleyerek tedavi edebilmekteyiz. Bunlar: Skleroterapi, köpük, lazer ve radyo frekans yöntemleridir.
Genetik yatkınlık bahsettiğimiz gibi varis oluşumuna bir etken teşkil edebilmektedir. Fakat bunun dışında alabileceğimiz önlemlerle hastalığın oluşumunu da engelleyebiliriz.
Sonuç olarak varis önemsememiz gereken bir hastalıktır. Erken safhada tedavisi yapıldığında sağlam olan damarları da korumak mümkündür.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özer Ulukan Kalp ve Damar Cerrahisi 9 Temmuz 2019, Salı